«Οι μετανάστες επιτρέπεται να βγουν σε ελληνικό λιμάνι» είναι ο τίτλος άρθρου στην ιστοσελίδα του πρώτου καναλιού της γερμανικής τηλεόρασης Tagesschau.de. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι «αν και οι ελληνικές αρχές επέτρεψαν τον ελλιμενισμό του πλοίου, η Ελλάδα κατηγορεί την Τουρκία ότι παραβιάζει τη συμφωνία με την ΕΕ για το προσφυγικό. ‘Για μία ακόμη φορά η Τουρκία δεν έχει ανταποκριθεί στις ευθύνες της απέναντι στην ΕΕ’ τονίζει ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης. Σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές το πλοίο είχε εκπέμψει σήμα κινδύνου μετά από μηχανική βλάβη σε διεθνή ύδατα. Εντοπίστηκε από ελληνικό διασωστικό πλοίο ανατολικά της Κρήτης. Στη συνέχεια η Ελλάδα επέτρεψε τον ελλιμενισμό στην Κω, που βρίσκεται σε απόσταση μόλις λίγων χιλιομέτρων από την τουρκική ενδοχώρα. Προηγουμένως η Ελλάδα είχε ζητήσει, χωρίς αποτέλεσμα, από την Τουρκία να δεχθεί την επιστροφή του σκάφους».

«Η Ελλάδα υποδέχεται σχεδόν 400 μετανάστες στην Κω και απευθύνει εκκλήσεις προς την Τουρκία» είναι ο τίτλος σε παρεμφερές άρθρο της εφημερίδας Die Welt που αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης καλεί την ΕΕ να επιδείξει αποτελεσματική αλληλεγγύη. Θα πρέπει, γράφει μέσω Twitter, να διασφαλιστεί η εφαρμογή της συμφωνίας για το προσφυγικό μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας. Σε αυτό η Τουρκία δεσμεύεται να δεχτεί πίσω τους μετανάστες που διασχίζουν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ έχοντας διέλθει από την επικράτειά της, εφόσον δεν τους χορηγείται πολιτικό άσυλο». 

«Η Τουρκία αρνείται»

Πρόσφυγες κοντά στη Λέσβο

Συνεχής αντιπαράθεση για την (μη) τήρηση της συμφωνίας για το προσφυγικό στο Αιγαίο

Για το ίδιο ζήτημα το Spiegel Online σημειώνει ότι «η Τουρκία αρνείται να δεχθεί πίσω το πλοίο και πυροδοτεί περαιτέρω την αντιπαράθεση με την Ελλάδα». Το γερμανικό περιοδικό υπενθυμίζει ότι «Ελλάδα και Τουρκία αλληλοκατηγορούνται για τη μη εφαρμογή της συμφωνίας για το προσφυγικό ανάμεσα στην Άγκυρα και την ΕΕ, η οποία χρονολογείται από τον Μάρτιο του 2016 και προβλέπει ότι η Τουρκία περιορίζει τον αριθμό των μεταναστών που διέρχονται από το έδαφός της με προορισμό την ΕΕ. Σε αντάλλαγμα λαμβάνει οικονομική βοήθεια δισεκατομμυρίων από την ΕΕ».

«Πρέπει να προστατεύσουμε τα σύνορά μας»

Χορστ Ζεεχόφερ, Νότης Μηταράκης

Στιγμιότυπο από την τελευταία συνάντηση του Χορστ Ζεεχόφερ με τον Νότη Μηταράκη στο Βερολίνο τον Ιούλιο

Ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης, μιλώντας στην Bild, εξηγεί τις ελληνικές θέσεις για το μεταναστευτικό και κυρίως για τη δευτερογενή μετανάστευση, ζήτημα που έχει προκαλέσει νέες τριβές στις σχέσεις με τη Γερμανία. Μεταξύ άλλων η Bild υπενθυμίζει τις αιτιάσεις του γερμανού υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ ότι ο έλληνας ομόλογός του δεν υπογράφει μία συμφωνία που διαπραγματεύτηκε μαζί του, με βάση την οποία η Γερμανία θα χορηγούσε οικονομική βοήθεια 50 εκ. ευρώ ετησίως, εάν η Ελλάδα έπαιρνε πίσω τους μετανάστες που της «ανήκουν» και τους παραχωρούσε στέγη και φροντίδα. Η απάντηση του έλληνα υπουργού: «Έχουμε μία συμφωνία, η οποία προβλέπει την παροχή στέγης για τους ανθρώπους στην Ελλάδα, όχι τον επαναπατρισμό τους στην Ελλάδα. Η συζήτηση με τη Γερμανία – και είμαστε πολύ χαρούμενοι για την ολοκλήρωση αυτής της συμφωνίας – έχει ως στόχο να υποστηρίξει η Γερμανία το πρόγραμμα ένταξης που έχουμε στην Ελλάδα και να αποτρέψει μελλοντικές προσφυγικές ροές. Έχουμε πει ότι εδώ υπάρχει μείζον ηθικό δίλημμα. Δεν μπορούμε να προσφέρουμε ένα ξεχωριστό πρόγραμμα για όσους είχαν εγκαταλείψει την Ελλάδα και επιστρέφουν. Διαφορετικά ο καθένας από όσους βρίσκονται ακόμη στην Ελλάδα θα προσπαθούσε να έρθει στη Γερμανία, λέγοντας ότι «και να με στείλουν πίσω, θα πάρω το καλύτερο πρόγραμμα».

Σε άλλο απόσπασμα της συνέντευξης ο Νότης Μηταράκης ερωτάται, εάν η ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ συμβάλλει στην αποτροπή μεταναστευτικών ροών. Η απάντησή του: «Σύμφωνα με όσα προβλέπει το διεθνές δίκαιο πρέπει να προστατεύσουμε όλα τα τα σύνορα. Της Λιθουανίας, της Πολωνίας, της Βουλγαρίας της Ελλάδας, της Ιταλίας. Βλέπετε ότι αυξάνεται ο συνολικός αριθμός αφίξεων στην ΕΕ. Γι αυτό είναι πολύ σημαντικό να αντιληφθούμε ότι πρέπει να συνεργαστούμε στην Ευρώπη. Δεν πρόκειται για ένα παιχνίδι επίρριψης ευθυνών».

Γιάννης Παπαδημητρίου