Σε Γολγοθά εξελίσσεται το ταξίδι 400 προσφύγων που ξεκίνησε από την Τουρκία με προορισμό την Ιταλία.

Οι πρόσφυγες βρίσκονται στη θάλασσα επί μέρες ταλαιπωρημένοι, χωρίς φαγητό και νερό, με την Αθήνα και την Τουρκία να βρίσκονται από την Παρασκευή σε διαπραγματεύσεις για το ποια χώρα θα δεχτεί το πλοίο.

Πηγή: Aegean Boat Report

Θα δέσει σε ελληνικό λιμάνι

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, το οποίο επικαλείται αξιωματούχο του Λιμενικού, το τουρκικής σημαίας φορτηγό πλοίο θα δέσει σε ελληνικό λιμάνι για να αποβιβαστούν οι επιβαίνοντες.

Το σκάφος δεν μπορούσε να πλεύσει μόνο του και ως εκ τούτου το ρυμουλκούσε σκάφος του Λιμενικού, όπως είπε ίδιος. Είχε στείλει μάλιστα, σήμα κινδύνου στα ανοιχτά της Κρήτης, με το Λιμενικό Σώμα να αναφέρει πως οι επιβαίνοντες είχαν πει πως είχαν αποπλεύσει από την Τουρκία.

«Το πλοίο πλέει πολύ αργά στα ανοιχτά της Καρπάθου, μεταφέροντας κυρίως Αφγανούς μετανάστες. Θα δέσει σε ελληνικό λιμάνι- δεν έχει αποφασιστεί ακόμα ποιο» είπε στο Reuters ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Οι ελληνικές αρχές ζήτησαν από την Τουρκία να δεχτεί την επιστροφή του σκάφους, είπε αξιωματούχος του υπουργείου Μετανάστευσης, ενώ ο υπουργός Μετανάστευσης είχε έρθει σε επαφή με τις τουρκικές αρχές και την Κομισιόν για την επίλυση του ζητήματος.

Πηγή: Aegean Boat Report

Εφιάλτης για 400 πρόσφυγες

Μαρτυρίες που μεταδίδει η οργάνωση Aegean Boat Report, συνοδευόμενες από οπτικοακουστικό υλικό αναφέρουν πως υπήρξε ένα λιποθυμικό επεισόδιο με νεαρό άνδρα να μην αντέχει στις κακουχίες, ευρισκόμενος για πέμπτη συνεχή μέρα χωρίς τα στοιχειώδη εφόδια.

Η οργάνωση κατήγγειλε ότι, ενώ υπήρχαν αναφορές για το περιστατικό στα τοπικά ΜΜΕ της Κρήτης από νωρίς την Πέμπτη, οι αρχές δεν επιβεβαίωναν το περιστατικό, αυξάνοντας την ανησυχία για τον ενδεχόμενο να είναι σε εξέλιξη ακόμη μία περίπτωση επαναπροώθησης ανθρώπων προς την Τουρκία.