Η περίπτωση του καθηγητή Θεόδωρου Βασιλακόπουλου, ο οποίος καταγγέλλει ότι δέχτηκε επίθεση σε ταβέρνα στην Καλαμπάκα, δεν είναι η μόνη. Το MEGA μίλησε με καθηγητές και γιατρούς, οι οποίοι δέχονται επιθέσεις και απειλές από αρνητές.

«Θα σε βρούμε όπου κι αν πας» έχουν πει τον καθηγητή Τζανάκη, ύβρεις ακούει και η Ματίνα Παγώνη, ενώ ο Μάριος Λαζανάς δέχεται απειλές για τη σωματική του ακεραιότητα.

Επιδημία… τραμπουκισμών

Κλείνουν τα αυτιά τους στα επιστημονικά δεδομένα και ανοίγουν πυρ στους ειδικούς με ύβρεις  απειλές και κατάρες  μη αποδεχόμενοι τα μέτρα για τον κορωνοϊό.

Οι αρνητές των εμβολίων που φθάνουν να αμφισβητούν ακόμη και την ύπαρξη της ίδιας της πανδημίας επιτίθενται στους επιστήμονες της πρώτης γραμμής παντού. Στα νοσοκομεία, στο δρόμο, στα κοινωνικά δίκτυα, στα τηλέφωνα τους .

«Θα σε βρούμε όπου και να πας κι αν δεν σε βρούμε εμείς θα σε βρει Αυτός και υπογράφανε ως ‘Χριστού Μαχητές’ δυο γράμματα τέτοια πήρα και κάτι μηνύματα στο τηλέφωνο. Ούτε τρομοκρατώ είμαι πάντα ψύχραιμος λέω την αλήθεια ότι ένα ποσοστό 10% που θα αρρωστήσει από τους ανεμβολίαστους θα το περάσει άσχημα και 1% με 2% θα διασωληνωθεί» δήλωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης.

Ο παθολόγος-λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Μάριος Λαζανάς έχει κι εκείνος μπει στο στόχαστρο των αρνητών της πραγματικότητας που τον απείλησαν τηλεφωνικά για τη σωματική του ακεραιότητα. Πλέον παραδέχεται ότι έχει φθάσει στο σημείο να μην εκθέτει δημοσίως τις επιστημονικές  θέσεις του ενώ αποφεύγει και τις εξόδους όχι γιατί νιώθει πως κινδυνεύει από τέτοιου είδους  απειλές, αλλά από  τη μη τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό.

«Εγώ συνειδητά και η σύζυγος μου η οποία είναι επίσης γιατρός λοιμωξιολόγος δεν βγαίνουμε ακριβώς για να μην έχουμε τέτοια φαινόμενα γιατί είμαστε σίγουροι ότι αν πάμε σε ένα εστιατόριο ο αντίστοιχος ιδιοκτήτης δεν πρόκειται να κάνει τον έλεγχο, για να έχει περισσότερη πελατεία και να μην έλθει σε αντίθεση με τους πελάτες του», ανέφερε ο Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Διευθυντής Παθολογικής-Λοιμωξιολογικής Κλινικής και Ιατρείου Ταξιδιωτικής Ιατρικής Μetropolitan General Μάριος Λαζανάς.

Η Ματίνα Παγώνη βρίσκει συχνά στην ηλεκτρονική της αλληλογραφία ακραία μηνύματα .Έχει μάθει ωστόσο να διατηρεί την ψυχραιμία της και μάλιστα έπεισε δυο ανεμβολίαστους να αλλάξουν γνώμη

«Ύβρεις φυσικά ακούσαμε και φυσικά όλοι οι γιατροί έχουν ακούσει καθημερινά στο νοσοκομείο έχουμε περιστατικά τέτοια από κει και μετά σημασία έχει να το διαχειριστείς εσύ. Ένα από τα mail έγραφε ειλικρινά σας παραδεχόμαστε γιατί εμείς σας βρίζουμε κι εσείς μας απαντάτε με ηρεμία ψυχραιμία και με επιστημονικά δεδομένα» τόνισε η  Πρόεδρος ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη.

Ο  καθηγητής Νίκος Τζανάκης επιμένει πως οι επιστήμονες δεν θα πρέπει να πτοούνται από τους αρνητές  κι αν χρειαστεί να πηγαίνουν οι ίδιοι στα σπίτια ηλικιωμένων ανεμβολίαστων για να προσπαθήσουν να σώσουν  όσο το δυνατόν περισσότερες ανθρώπινες ζωές

«Να απαντήσουμε στα ερωτήματα τους να διασκεδάσουμε τους φόβους τους κι ένα μέρος ικανό από αυτό πιστεύω γύρω στο 1,5 εκατομμύριο μπορεί να εμβολιαστεί».