Ήταν συγκινητική η αποκάλυψη της Ντόρας Μπακογιάννη για την ασθένειά της. Χρειαζόταν δύναμη, γενναιότητα και θάρρος για μια τέτοια ανάρτηση. Οι ευχές μας πάντοτε θα την συνοδεύουν για να βγει και από αυτή μάχη νικήτρια. Άλλωστε όπως μου είπαν οι γιατροί αυτής της ειδικότητας, η ασθένεια του πολλαπλού μυελώματος όντως παλεύεται, πολύ περισσότερο όταν βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, τόσο που όσοι την έχουν μπορεί να ξεχάσουν ότι την έχουν. Τα δεδομένα, παγκοσμίως και στην Ελλάδα, προσθέτουν οι γιατροί, δείχνουν ότι ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών επιβιώνει για πολλά χρόνια με τη νόσο σε ύφεση, κάτι που θεωρείται ιατρικό άλμα καθώς μέχρι πριν από κάποια χρόνια θεωρείτο ότι το πολλαπλού μυέλωμα δεν ήταν ιάσιμο.

Εκείνο όμως που έχει σημασία είναι η ανάρτησή της τη Ντόρας, που ήταν συγκινητική: «Δεν είναι ποτέ εύκολο ν΄ακούς ότι έχεις καρκίνο. Αυτό που δεν ελέγχεις, αυτό που σου έρχεται ξαφνικά από το πουθενά, αυτό σε τρομάζει περισσότερο. Και σε τρομάζει, όχι μόνο για σένα, αλλά για όσους αγαπάς και σ’ αγαπούν». Οπως σημείωσε στην ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Πεντακόσιοι άνθρωποι τον χρόνο διαγιγνώσκονται με Πολλαπλό Μυέλωμα στην Ελλάδα. Ένας από αυτούς είμαι πλέον κι εγώ», αναφέρει η κ. Μπακογιάννη. «Πολλαπλό Μυέλωμα σε πολύ αρχικό στάδιο και με την καλύτερη δυνατή πρόγνωση για την πορεία της νόσου». Και συνεχίζει…

***

Δεν έχω κάνει ποτέ πίσω σε καμιά μάχη στη ζωή μου

«Κι αν ένα είναι σίγουρο, είναι πως δεν έχω κάνει ποτέ πίσω από καμία μάχη στη ζωή μου. Θα συνεχίσω να δουλεύω κανονικά και να παλεύω γι’ αυτόν τον τόπο που τόσο αγαπώ, παράλληλα με τη θεραπεία μου. «Στους άλλους 499, ένα έχω να πω: αυτή είναι μια ασθένεια με την οποία μαθαίνεις να ζεις.​ Παράλληλα. Ταυτόχρονα. Είναι άλλη μια συνθήκη, άλλο ένα θέμα στην καθημερινότητα. Δεν είναι κάτι παραπάνω.​ Δεν θα λιποψυχήσουμε. Δεν θ’ αλλάξουμε. Πιστεύω ότι σας χρωστούσα την αλήθεια. Δεν είμαι άλλωστε το είδος του ανθρώπου που κρύβεται. Είμαι στα χέρια εξαιρετικών γιατρών που έχει η χώρα μας και νιώθω αποφασισμένη για αυτή τη νίκη και πολύ αισιόδοξη για το μέλλον», καταλήγει.

***

Ο Σαμαράς ευχήθηκε στην Ντόρα

Όπως η Φώφη, έτσι και η Ντόρα, δύο δυνατές γυναίκες που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της πολιτικής, δημοσιοποίησαν με θάρρος το πρόβλημά τους.

* Ο Πρωθυπουργός δήλωσε πως η Ντόρα είναι μαχήτρια και ότι θα βγει νικήτρια και από αυτή την μάχη.
.
* Ο Δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης, δήλωσε για τη μητέρα του: «Η μητέρα μου είναι ο πιο δυνατός άνθρωπος που ξέρω, αληθινός βράχος»

* Ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επικοινώνησε με την Ντόρα Μπακογιάννη και της ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση.

* Ευχές για ταχεία ανάρρωση από υπουργούς αλλά και από τον Αλέξη Τσίπρα , ο οποίος επικοινώνησε μαζί της, καθώς και ευχές από βουλευτές και ευρωβουλευτές σχεδόν όλων των κομμάτων.

***

Όταν 30χρονοι χαροπαλεύουν στις ΜΕΘ ανεμβολίαστοι

Προτού πάμε στην σφοδρότατη σύγκρουση στη Βουλή ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την πανδημία, θέλω ειδικά σήμερα να σας μεταφέρω στην ΜΕΘ του «Σωτηρία», εκεί όπου χαροπαλεύουν τρεις νέοι. Ο ένας μόλις 28 ετών και οι άλλοι δύο 34 ετών. Και οι τρεις ανεμβολίαστοι: «Δίνουμε πραγματική μάχη μέρα- νύχτα για να τους κρατήσουμε ζωντανούς», λέει η υπεύθυνη των ΜΕΘ καθηγήτρια πανεπιστημίου και μέλος της Επιτροπής Υγείας Αντωνία Κουτσούκου: «Βρίσκονται και οι τρεις σε πολύ βαριά κατάσταση, ενώ στις κλινικές μας έχουμε ασθενείς περίπου της ίδιας ηλικίας εμβολιασμένους με ελαφρά συμπτώματα χωρίς να κινδυνεύει η ζωή τους». Εάν στους τρεις αυτούς άτυχους νέους (που οι δύο ήταν και αρνητές εμβολίου, ο τρίτος λέει πως δεν πρόλαβε), προστεθούν και άλλοι που τώρα νοσηλεύονται σε διάφορα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, όλοι ανεμβολίαστοι, τότε το πρόβλημα αφορά πλέον σαφέστατα και τις νεαρές ηλικίες. Οπως είπε και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Νίκα Γκάγκα μόνον μέσα στον Οκτώβριο έχασαν τη ζωή τους από την covid-19, 6 νέοι από 18 έως 34 ετών. Για αυτό όλοι οι ειδικοί κάνουν έκκληση στους νέους να σπεύσουν να εμβολιαστούν.

***

Ξεκίνησαν ήπια έως την ώρα της σύγκρουσης

Πάμε τώρα στην συζήτηση στη Βουλή, η οποία να σημειώσω άρχισε σε ήπιους τόνους με τον Πρωθυπουργό να λέει ότι «μπορεί να είμαστε αντίπαλο, αλλά δεν χρειάζεται να είμαστε και εχθροί» και τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να λέει ότι «δεν ήρθα εδώ για να κάνω αντιπολίτευση, αλλά έκκληση για να πάρετε μέτρα ώστε να σωθούν ζωές». Ξαφνικά, στις δευτερολογίες τους επήλθε η σύγκρουση. Ίσως ήταν η πρώτη φορά στις συγκρούσεις Μητσοτάκη- Τσίπρα στη Βουλή που ακούστηκαν τόσοι πολλοί αρνητικοί χαρακτηρισμοί : Κατέγραψα (μόνον) ορισμένους χαρακτηρισμούς που εκτόξευσε στην δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τους οποίους βουλευτές της ΝΔ είπαν πως είναι απαράδεκτοι και ότι μειώνουν το κοινοβουλευτικό επίπεδο και πολιτικό πολιτισμό: Έτσι στην αίθουσα της Ολομέλειας ο κ. Τσίπρας χαρακτήριζε τον Πρωθυπουργό: «Αδιόρθωτο, «αδιάβαστο» αλαζόνα». Και ακόμα «μην μας κουνάτε εμάς το δάκτυλο«, «σας βαραίνει στην πλάτη σας τόσες ζωές» (σ.σ. αυτή η φράση εξόργισε τον κ. Μητσοτάκη και την ΚΟ της ΝΔ), «δοξαστήκατε κρυπτόμενος μέσα στην πανδημία» και «αντιμετωπίσατε την πανδημία με όρους επικοινωνίας και πολιτικής σκοπιμότητας». Υπήρξαν και άλλοι χαρακτηρισμοί στις δύο ώρες που διήρκησε η συνεδρίαση στην «Ωρα του Πρωθυπουργού».

***

Σε κάποια στιγμή ο Πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα του είπε: «Οι ανεμβολίαστοι σας θεωρούν πρώτο και με διαφορά στην καταλληλότητα για πρωθυπουργία!» Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση πως έχουμε τρομακτική αύξηση της πλεονάζουσας θνησιμότητας και κατέστησε σαφές ότι επιβάλλεται η υιοθέτηση μίας νέας υγειονομικής στρατηγικής. Από πλευράς του ο πρωθυπουργός, είπε χαρακτηριστικά η χώρα δεν παρουσιάζει καμία υπερβάλλουσα θνητότητα λόγω covid και είναι «απολύτως εναρμονισμένη με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο». Όσοι νοσούν βαριά, δυστυχώς διασωληνώνονται, πολλοί από αυτούς καταλήγουν, είναι σχεδόν στο σύνολό τους ανεμβολίαστοι, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, λέγοντας πως η μόνη απάντηση απέναντι στη μάστιγα του κορωνοϊού είναι το εμβόλιο.

***

Ο Παύλος Πολάκης και το σκεύασμα για αγελάδες

Από τα πυρά του Πρωθυπουργού δεν ξέφυγε ο Παύλος Πολάκης. Τον χαρακτήρισε «πρωτεργάτη του αντιμεβολιαστικού κινήματος», που εμβολιάστηκε στο τέλος με το ζόρι, για να μπορέσει να ασκήσει το επάγγελμά του ως γιατρός και ότι πρότεινε ως φάρμακο για τον κορωνοϊό ένα σκεύασμα που «είναι για αγελάδες και μοσχάρια».

***

Ο ΓΑΠ και οι διαρροές

Πυρετώδεις συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις στο Κίνημα Αλλαγής, με τον Γιώργο Παπανδρέου να εξελίσσεται στον απόλυτο πρωταγωνιστή στις αποφάσεις του οποίου στρέφονται όλα τα βλέμματα. Μαθαίνω λοιπόν ότι ο πρώην πρωθυπουργός ετοιμάζεται να θέσει υποψηφιότητα, τουλάχιστον έτσι αφήνουν να διαρρεύσει οι στενοί συνεργάτες του, που οι περισσότεροι ήταν υπουργοί στην κυβέρνησή του. Αλλά και ο ίδιος, αφήνει να εννοηθεί ότι θα είναι υποψήφιος και τούτο γιατί: Για «αφετηρία νέων αγώνων» κάνει λόγο σε ανάρτησή του στο Twitter, συνδέοντας την επέτειο των 40 ετών από την πρώτη εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ, στις 18 Οκτωβρίου του 1981, με το μέλλον της παράταξης. Πάντως οι άλλοι υποψήφιοι (τουλάχιστον οι περισσότεροι) λένε ότι ανεξάρτητα τι θα κάνει ο Παπανδρέου αυτοί θα κατέβουν.

***

Ο Δακτύλιος, τα διόδια και οι πολιτικοί με τις 100 άδειες ο καθένας

Σε ισχύ θα τεθεί κανονικά από τις 25 Οκτωβρίου ο δακτύλιος, όπως ανέφερε ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Κώστας Καραμανλής. Διευκρίνισε μάλιστα ότι ελεύθερα θα κινούνται τα υβριδικά και euro 6 οχήματα (και οι κάτοικοι που μένουν στο κέντρο), ενώ επεσήμανε ότι θα υπάρξει μείωση άνω του 50% στις άδειες που είχαν δοθεί μέχρι τώρα για ελεύθερη μετακίνηση στον Δακτύλιο. Αυτή η ιστορία με τις άδειες που δίνονταν για τον δακτύλιο με έβαλε σε υποψίες και έψαξα το θέμα ποιοι είναι αυτοί που έπαιρναν άδειες (κατ΄εξαίρεση) και γιατί;. Αυτοί λοιπόν που έπαιρναν τις άδειες Δακτυλίου ήταν οι πολιτικοί. Καλά θα πείτε δεν δικαιούνται άδεια τη στιγμή που η Βουλή κα τα περισσότερα υπουργεία είναι στο κέντρο της πρωτεύουσας; Ναι δικαιούνται, αλλά όχι 100 ο καθένας. Υπάρχουν πολιτικοί και πολιτευτές που είχαν 100 άδειες Δακτυλίου και με αυτές «φρόντιζαν» φίλους τους, πιθανόν ψηφοφόρους τους και μέλη των οικογενειών τους. Υπάρχουν βεβαίως και οι συνάδελφοι δημοσιογράφοι που κινούνται στο κέντρο, αλλά αυτοί κάνουν τη δουλειά τους, αν και υπάρχουν και υπερβάσεις. Πάντως να ξέρετε ότι ο τελευταίος κατάλογος με τις άδειες δακτυλίου ξεπερνούσε τις 4 σελίδες. Και κάτι ακόμα…

***

Στο τραπέζι των συζητήσεων το ενδεχόμενο πληρωμής διοδίων για την είσοδο στο κέντρο της πρωτεύουσας. Ρώτησα τον υπουργό τι σημαίνει αυτό και μου απάντησε ότι απλώς συζητείται η επιβολή διοδίων (περιβαλλοντικό τέλος- το ονόμασε), αλλά μόνον για τα φορτηγά αυτοκίνητα. Στο εξωτερικό, μου εξήγησε απαγορεύεται στα φορτηγά να περάσουν από το κέντρο «εμείς, όταν το αποφασίσουμε θα τους πούμε να πληρώνουν ένα περιβαλλοντικό τέλος. Ίσως να το θεσπίσουμε και σε αυτοκίνητα παλαιάς τεχνολογίας). Τώρα όσοι έχουν αυτοκίνητα τεχνολογίας Euro6 το ειδικό πράσινο σήμα θα γίνει εφαρμογή στο κινητό με την βοήθεια του Κυριάκου Πιερρακάκη ώστε ο ενδιαφερόμενος να το επιδεικνύει. Ήδη αυτό το πράσινο σήμα μπορεί οποιοσδήποτε να το κατεβάσει φτάνει να έχει αυτοκίνητο τεχνολογίας Euro6.

***

Ο υπουργός Άμυνας και ο Παύλος Μελάς

Με την ευκαιρία της 109ης επετείου από την απελευθέρωση της Θάσου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος παρακολούθησε την επίσημη Δοξολογία στον ιερό ναό Αγίου Νικολάου λιμένος Θάσου, όπου εκφωνήθηκε και ο πανηγυρικός της ημέρας. Παραβρέθηκε στην επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε στο Ηρώο Πεσόντων Θάσου, κατέθεσε στεφάνι και παρακολούθησε την παρέλαση. Ευχήθηκε «χρόνια πολλά στη Μακεδονία γιατί χθες γιορτάσαμε την επέτειο του Μακεδονικού Αγώνα και μια σημαντική λεπτομέρεια της Ιστορίας είναι ότι ο πρώτος προσωρινός Διοικητής της Ελεύθερης Θάσου ήταν ο Κωνσταντίνος Μελάς, αδερφός του Παύλου Μελά, του συμβόλου του Μακεδονικού Αγώνα που με την θυσία του στη γη της Μακεδονίας αφύπνισε και την υπόλοιπη Ελλάδα».

***

Στη Γαλλία ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ

Οι πρώτες σε στρατιωτικό επίπεδο συζητήσεις για την εφαρμογή της ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας (και στρατιωτικής συνδρομής) αρχίζουν την Πέμπτη με την επίσκεψή του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου στη Γαλλία και τις συνομιλίες που θα έχει με τον Αρχηγό των Γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων. Θα εξετασθούν όλες οι δυνατότητες αμυντικής συνεργασίας, όπως κοινές ασκήσεις, στάθμευση στρατευμάτων ( σε ξηρά, θάλασσα και αέρα) στις δύο χώρες, ανταλλαγή πληροφοριών, συνεκπαιδεύσεις και πολλά άλλα ζητήματα αμοιβαίου στρατιωτικού ενδιαφέροντος. Θεωρείται βέβαιο ότι θα συζητηθεί και το θέμα της αποστολής στρατευμάτων στο Σαχέλ. Για να γίνει όμως αυτό, θα πρέπει πρώτα η ελληνική κυβέρνηση να πάρει την έγκριση του ΚΥΣΕΑ και εν συνεχεία της Βουλής των Ελλήνων. Εάν θα σταλούν Έλληνες στρατιώτες δεν θα είναι περισσότεροι από 50 και η αποστολή τους θα είναι φύλαξη (φρουρά) περιπολιών και αποστολών. Δε θα είναι δηλαδή στην πρώτη γραμμή των εχθροπραξιών.

***

Το ΕΣΥ και το ΚΚΕ

Για τη μάχη ενάντια στην πανδημία που δίνουν γιατροί και νοσηλευτές στα Νοσοκομεία της χώρας, σας ενημερώνω σχεδόν καθημερινά. Ιδίως για τον “Ευαγγελισμό” που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία. Σήμερα όμως θα σας δώσω μία επιπλέον είδηση που έχει κι αυτή τη σημασία της. Στο νοσοκομείο “Ευαγγελισμός”, στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, έγιναν εκλογές για το Σωματείο Εργαζομένων. Πρώτη δύναμη λοιπόν, αναδείχτηκε η παράταξη του ΚΚΕ, η ΕΣΑΚ η οποία μάλιστα είχε και άνοδο σε ψήφους. Βέβαια ο “Ευαγγελισμός” δεν αποτελεί εξαίρεση, αφού και σε ένα άλλο μεγάλο νοσοκομείο, στο “ΚΑΤ”, η παράταξη του ΚΚΕ αναδείχτηκε πρώτη δύναμη και αυτοδύναμη στις εκλογές για το Σωματείο Εργαζομένων. Κι απ’ ότι μαθαίνω αυτή η ανοδική πορεία του ΚΚΕ στους υγειονομικούς συνεχίζεται. Δεν τα βλέπω καλά τα πράγματα με το “νέο ΕΣΥ” που έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός. Ούτε τυχαίο είναι ότι ο Δημήτρης Κουτσούμπας επιλέγει να μιλήσει για το λεγόμενο “νέο ΕΣΥ” τις θέσεις και τις προτάσεις του ΚΚΕ, σε εκδήλωση του Κόμματος την ερχόμενη Δευτέρα 25 Οκτώβρη, στον Περισσό.