Στην επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή. Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του μεταφέροντας τα περαστικά όλης της κυβέρνησης στη Φώφη Γεννηματά για την περιπέτεια της υγείας της.

Στη συνέχεια είπε στον Αλέξη Τσίπρα ότι μπορεί να είναι αντίπαλοι και όχι εχθροί. Τον κάλεσε να μην προσωποποιεί την επίθεση.

«Πού είδατε γραμμένο ότι η κυβέρνηση σφύριξε τη λήξη της πανδημίας», αναρωτήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τη φράση του Αλέξη Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι κάνει τρεις συσκέψεις ανά εβδομάδα για την πανδημία, ενώ σημείωσε ότι η κυβέρνηση καλεί όλους τους πολίτες να εμβολιαστούν.

Για τους θανάτους

Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι υπάρχει άσχημη εικόνα των θανάτων τον τελευταίο μήνα, αλλά κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι γενικεύει. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο αφού έχει 1.484 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού, ενώ σε χειρότερη θέση είναι Ιταλία, Βέλγιο, αλλά και Βουλγαρία και Ρουμανία.

Εσφαλμένο χαρακτήρισε το συμπέρασμα ότι η Ελλάδα παρουσιάζει υπερβάλλουσα θνησιμότητα αν εξαιρεθεί ο κοροναϊός. Ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να καταθέσει αυτά τα στοιχεία για να τα εξετάσουν οι επιστήμονες.

«Διαστρεβλώνετε τα πραγματικά στατιστικά δεδομένα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Έπειτα τόνισε ότι 9 στους 10 διασωληνωμένοι είναι ανεμβολίαστοι και πρόσθεσε ότι τα εμβόλια έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά ασφαλή.

Τόνισε ότι έχουμε σημαντικά λιγότερες νοσηλείες και διασωληνώσεις. Μπορούμε να αντιμετωπίζουμε ταυτόχρονα την πανδημία και τις υπόλοιπες ασθένειες πλέον, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αν οι ενήλικοι είχαν εμβολιαστεί στο 95%, αντί του 80%, θα είχαμε λίγο πάνω από 50 διασωληνωμένους, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Έπειτα, ο πρωθυπουργός είπε ότι η Βόρεια Ελλάδα έχει θέμα με το ποσοστό εμβολιασμού σε αντίθεση με τα νησιά. Είπε ακόμα ότι η Κρήτη που αρχικά ήταν πίσω, κάλυψε το χάσμα.

«Η κοινωνία και η οικονομία δεν θα ξανακλείσουν», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Πρόσθεσε ακόμα ότι η Πολιτεία θα εξασφαλίσει ασφάλεια, υγεία και ελευθερία για όλους. Και για τους ανεμβολίαστους. 

Κριτική στην αντιπολίτευση για «φτηνή αντιπολίτευση»

Η «ρητορική της αντιπολίτευσης δηλητηριάζει την κοινή γνώμη» είπε ο πρωθυπουργός, ενώ αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο κείμενο της ερώτησης που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας. Αμέσως μετά είπε ότι η προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάσταση είναι επιφανειακή.

Μια δόση έχουν λάβει 6,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας, είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι αυτό είναι κοντά στον μέσο όρο. Ασφαλώς θα θέλαμε καλύτερα αποτελέσματα, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Έπειτα, αναφέρθηκε στο πώς θα ανέβουν οι ρυθμοί του εμβολιασμού. Σε αυτό το σημείο επανήλθε στην κριτική του στην αντιπολίτευση, λέγοντας ότι δεν διαμορφώθηκε ένα αρραγές μέτωπο απέναντι στην πανδημία.

Στη συνέχεια είπε ότι «ξεχνάει» τις κριτικές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χρησιμοποιώντας το παράδειγμα των σχολείων. «Κάθε φορά που άνοιγαν, θέλατε να κλείσουν» και το ανάποδο, είπε ο πρωθυπουργός.

Για τα εμβόλια – Η αιχμή για τον Παύλο Πολάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε αναλυτικότερα στην στάση του ΣΥΡΙΖΑ για τα εμβόλια, όπως πχ στην αρχή της πανδημίας που στελέχη έλεγαν ότι δεν υπάρχουν εμβόλια, στη συνέχεια ότι «ξεστοκάρουμε» ή ότι υπάρχουν καλύτερα εμβόλια από άλλα.

Ενδεικτικά, θύμισε την περίπτωση του Παύλου Πολάκη και την πρόταση με το κτηνιατρικό φάρμακο. Μάλιστα, κατηγόρησε τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας ότι ήταν «πρωτεργάτης του αντιεμβολιαστικού κινήματος» και εμβολιάστηκε μόνο όταν έγινε υποχρεωτικό για τους γιατρούς για να ασκεί τα καθήκοντά του.

«Ανακαλύψατε την προαιρετική υποχρεωτικότητα»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η Πολιτεία εξασφάλισε ό, τι εμβόλιο ήθελε να κάνει ο καθένας. Αναφορικά με την Πορτογαλία, το παράδειγμα της οποίας χρησιμοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι εκεί η αντιπολίτευση δεν έκανε τέτοιες επιθέσεις στην κυβέρνηση.

«Ανακαλύψατε την προαιρετική υποχρεωτικότητα», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Αλέξη Τσίπρα. Έπειτα, ο κ. Μητσοτάκης υπερασπίστηκε τη δέσμη μέτρων που πάρθηκαν για τους νέους αφού έτσι ανέβηκε το ποσοστό των εμβολιασμών σε αυτούς.

Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε την καμπάνια για το εμβόλιο, «λόγια του αέρα», είπε χαρακτηριστικά.

Αμέσως μετά, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις περιοχές όπου υπάρχει χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, η οποία είναι «πρωταγωνίστρια στους θανάτους».

Για το αδύναμο πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας

Το αδύναμο πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας είναι μια από τις αιτίες, συμφώνησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός έκλεισε την ομιλία του, αναφερόμενος σε μια ανάρτηση γιατρού που είναι στην πρώτη γραμμή, ενώ ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα πώς θα έκανε την καμπάνια για τα εμβόλια αν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση. «Τι διαφορετικό θα κάνατε;», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Κάθετε και συγκρίνετε νεκρούς, ενώ τα κύματα είναι περιοδικά», αναφέρει η ανάρτηση του γιατρού, ενώ σημειώνει ότι το ίδιο ισχύει για ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία που έχουν δυνατότερα Εθνικά Συστήματα Υγείας. Ο γιατρός στην ίδια ανάρτηση σημείωσε ότι μοιάζουμε με τις βαλκανικές χώρες στα επίπεδα εμβολιασμού και αυτό είναι που πρέπει να αλλάξει, ιδιαίτερα στις ηλικίες άνω των 60.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι δεν ισχύει ότι τα ΜΜΕ έχουν «εξαγοραστεί» από την κυβέρνηση για να πετύχει τη σιωπή τους για την πανδημία. Τόνισε ότι κάθε μέρα τα δελτία ειδήσεων αναφέρονται στα κρούσματα, τους διασωληνωμένους και τους νεκρούς. «Σας διαψεύδει η πραγματικότητα, η Ελλάδα είναι μια κανονική χώρα», κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.