Πλέγμα μέτρων για την στήριξη των νοικοκυριών έναντι των αυξήσεων στις τιμές ρεύματος και των επιπτώσεων της διεθνούς ενεργειακής κρίσης ανακοίνωσαν οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Οι ανατιμήσεις συνιστούν απειλή για την ανάπτυξη, παραδέχτηκε ο κ.  Σταϊκούρας ανακοινώνοντας μέτρα για τη στήριξη των νοικοκυριών.

Όπως εκτίμησε ο κ. Σταϊκούρας η ενεργειακή κρίση έχει λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις από τις αρχικές, ενώ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για να υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση στην ενεργειακή κρίση.

Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι η κυβέρνηση με μειώσεις φόρων επιχειρεί να βελτιώσει το εισόδημα των πολιτών και ειδικά της μεσαίας τάξης προκειμένου να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις αναταράξεις.

Υπογράμμισε ότι η χώρα προχώρησε σε πρωτοβουλίες όπως:

-Σε ευρωπαϊκό επίπεδο καταθέσαμε πρόταση για τη σύσταση μηχανισμού στήριξης των ευρωπαίων καταναλωτών από τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης

-Συνυπεγραψαμε με πέντε Ευρωπαίους υπουργούς κοινή δήλωση για την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία

-Σε εθνικό επίπεδο η κυβέρνηση θα εφαρμόζει πολιτικές για να καλύπτει πρόσκαιρες αναταράξεις για το σύνολο της κοινωνίας αλλά κυρίως της μεσαίας τάξης. Το πρώτο τρίμηνο του 2021 αυξήθηκε κατά 5,2% το διαθέσιμο εισόδημα.

Τα μέτρα

Ο υπουργός Οικονομικών, ανακοίνωσε το διπλασιασμό του επιδόματος ρεύματος, αλλά και τη διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων για αυτό του πετρέλαιο θέρμανσης.

– Διπλασιάζεται η επιδότηση στην έκπτωση ηλεκτρικού ρεύματος μέχρι το τέλος του έτους. Το κόστος της συγκεκριμένης κίνησης υπολογίζεται σε 326 εκατ. ευρώ.

– Ενισχύεται το επίδομα θέρμανσης με διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης. Το επίδομα αυξάνει 36% για νοικοκυριά χωρίς τέκνα, κατά 49% για νοικοκυριά με ένα τέκνο και 59% για νοικοκυριά με δυο τέκνα.

Το ελάχιστο επίδομα αυξάνει στα 100 ευρώ. Αναμένεται να ενισχυθούν ενα εκατομμύριο νοικοκυριά. Το κόστος είναι 168 εκατ. ευρώ.

Το συνολικό κονδύλι για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ώστε να απορροφηθούν οι πρωτοφανείς ενεργειακές ανατιμήσεις, θα φτάσει τα 500 εκατ. ευρώ.

Τα νοικοκυριά που θα αιτηθούν την ενίσχυση για πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο, καυσόξυλα και βιομάζα θα ξεπεράσουν το 1 εκατ., ενώ το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 168 εκατ. ευρώ.

Το συνολικό κονδύλι για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ώστε να απορροφηθούν οι πρωτοφανείς ενεργειακές ανατιμήσεις, θα φτάσει τα 500 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά του ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι πρόκειται για επιδότηση της τάξης των 18 ευρώ το μήνα για ένα μέσο νοικοκυριό, ενώ οι δικαιούχοι κοινωνικού τιμολογίου θα δικαιούνται 24 ευρώ το μήνα.

Η αύξηση στα νοικοκυριά δεν θα ξεπεράσει τα 2-3 ευρώ το μήνα, ανέφερε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι οι κάτοχοι κοινωνικού τιμολογίου δεν θα δουν την αύξηση στους λογαριασμούς τους.

Για το φυσικό αέριο ο υπουργός Ενέργειας είπε ότι σε συνεργασία με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας προωθείται μια έκπτωση τουλάχιστον 15%. Θα υπάρξει συνεργασία ώστε και οι υπόλοιποι πάροχοι να μπορούν να πάρουν φυσικό αέριο με έκπτωση και αυτή να περάσει στους τελικούς καταναλωτές.