Τριπλό δίχτυ προστασίας της τσέπης των καταναλωτών περιλαμβάνουν οι κυβερνητικές ανακοινώσεις για την ανάσχεση του κύματος ακρίβειας από την επερχόμενη ενεργειακή “θύελλα”. Τα μέτρα ανακοινώνει στις 11 το οικονομικό επιτελείο και κινούνται σε τρεις άξονες, με το συνολικό ποσό να κινείται στη ζώνη του μισού δισεκατομμυρίου. Πολλαπλάσιο θα είναι το όφελος για τα νοικοκυριά καθώς στις παρεμβάσεις προστίθεται οριζόντια έκπτωση από την πλευρά της ΔΕΠΑ ώστε να απορροφηθεί το 25% των ανατιμήσεων για το φυσικό αέριο.

Το πρόσθετο ενεργειακό πακέτο “κλείδωσε” κατά τη χθεσινή έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου και οι κυβερνητικές διεργασίες των τελευταίων ημερών είχαν στόχο την διεύρυνση των δικαιούχων ειδικά στο επίδομα θέρμανσης. Ο υπουργός Οικονομικών   Χρήστος Σταικούρας, ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης θα αναφερθούν στις  λεπτομέρειες των νέων μέτρων συμπεριλαμβανομένων των νέων εισοδηματικών κριτηρίων για το επίδομα θέρμανσης.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι βασικός κορμός του πακέτου είναι:

  • η αύξηση της επιδότησης στους λογαριασμούς ρεύματος στο ποσό των 300-400 εκατ. ευρώ και

  • ταυτόχρονα ο διπλασιασμός του κονδυλίου επιδόματος θέρμανσης ( πετρέλαιο, φυσικό αέριο, καυσόξυλα) σε 160 – 200 εκατ. ευρώ.

  • οριζόντια έκπτωση από την πλευρά της ΔΕΠΑ ώστε να απορροφηθεί το 25% των ανατιμήσεων για το φυσικό αέριο.

 Σε αυτό το πλαίσιο αυξάνεται περαιτέρω η οικονομική ενίσχυση στους λογαριασμούς ρεύματος σε ποσό από 13,5 έως 18 ευρώ (από τα 9 ευρώ το μήνα που ισχύει σήμερα για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες). Αυτό σημαίνει ότι εφόσον το κονδύλι ανέλθει στα 400 εκατ. ευρώ – από τα 200 εκατ. Ευρώ- η επιδότηση μπορεί να αυξηθεί στα 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα έναντι 30 ευρώ που είχε ανακοινώσει αρχικά ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Έτσι για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες κατανάλωσης ρεύματος τα νοικοκυριά θα έχουν έκπτωση 18 ευρώ αντί για 9 ευρώ τον μήνα. Η επιδότηση θα αφορά τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο, με ανοιχτό το ενδεχόμενο  να συνεχιστεί και τους πρώτους μήνες του 2022.

Η εκτόξευση των διεθνών τιμών στο φυσικό αέριο αποτελεί μεγάλο πονοκέφαλο για την κυβέρνηση και  σύμφωνα με πληροφορίες κατά τις διεργασίες των τελευταίων ημερών έπεσαν αρκετά σενάρια στο τραπέζι. Εν τέλει, σύμφωνα με πηγές, η κάλυψη των αυξήσεων στο φυσικό αέριο θα μπει καταρχάς κάτω από την ομπρέλα του νέου αυξημένου επιδόματος θέρμανσης – υπό την προϋπόθεση της κάλυψης των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων. Παράλληλα, η ΔΕΠΑ θα απορροφήσει οριζόντια μέρος των  ανατιμήσεων για όλους τους καταναλωτές κατά τα πρότυπα της στήριξης στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Επίδομα θέρμανσης

Αυξάνεται περαιτέρω,  επίσης, σύμφωνα με πηγές, το κονδύλι για το επίδομα θέρμανσης από τα 100 εκατ. Ευρώ σε ένα ποσό της τάξης των 160 -200 εκατ. Ευρώ, ενώ διευρύνονται παράλληλα, τα εισοδηματικά κριτήρια κατά 20-30% σε σχέση με πέρυσι -εντάσσοντας έτσι στη λίστα των δικαιούχων και τη μεσαία τάξη.   Σύμφωνα με όσα συζητήθηκαν στη χθεσινή σύσκεψη πρόσθεση της κυβέρνησης είναι για τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης να υπάρξει μία κάλυψης στο 40%.

Οριζόντια επιδότηση και για το φυσικό αέριο

Την επιστράτευση και της ΔΕΠΑ Εμπορίας για την οικονομική διευκόλυνση των εταιριών – πελατών της που τους προμηθεύει με φυσικό αέριο εξετάζει η κυβέρνηση. Πιο συγκεκριμένα, και όπως αναφέρουν πληροφορίες, στη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου έπεσε στο τραπέζι η πρόταση ώστε η δημόσια επιχείρηση φυσικού αερίου (χονδρεμπορική) να απορροφήσει μέρος των αυξήσεων (25%) των τιμών ώστε με τον τρόπο αυτό οι πελάτες της οι εταιρείες παροχής φυσικού αερίου (λιανική) να μην περάσουν στην κατανάλωση όλες τις αυξήσεις. Δηλαδή στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις η επιβάρυνση να φτάσει κατά τα τρία τέταρτα.

Το δεύτερο σενάριο που εξετάζεται, λένε πληροφορίες, είναι η ΔΕΠΑ Εμπορίας να διευκολύνει τη θυγατρική της στη λιανική την «Φυσικό Αέριο Ελλάδος» (πρώην ΕΠΑ Αττικής) προκειμένου με τη σειρά της να χορηγήσει έξτρα εκπτώσεις στους πελάτες της. Η «Φυσικό Αέριο Ελλάδος» έχει μεγάλο μερίδιο εκ των 500.000 καταναλωτών.   Ουσιαστικά, με τον τρόπο αυτό η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα λειτουργήσει κατά κάποιο τρόπο στα πρότυπα της ΔΕΗ.

Μόνιμος μηχανισμός

Το σχέδιο της προστασίας των νοικοκυριών από τις αυξήσεις των ενεργειακών τιμών είναι δύο “επιπέδων”. Πέραν του διευρυμένου ενεργειακού πακέτου, που περιλαμβάνει την άμεση λήψη μέτρων στήριξης για το ρεύμα και το κόστος θέρμανσης, προαναγγέλλεται επίσης η εφαρμογή ενός μόνιμου μηχανισμού αυτόματης παρέμβασης.

Όπως τόνισε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης (OPEN) θα ανακοινωθούν τα άμεσα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων για τις αυξήσεις σε ρεύμα και θέρμανση. Εξήγησε ότι επίσης θα χρειαστεί μόνιμος μηχανισμός ώστε να υπάρχει αυτόματη παρέμβαση όταν θα υπάρχουν αυξήσεις στην ενέργεια.