Για απαράδεκτες επιθέσεις κατά του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου κάνει λόγο η Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών, με αφορμή τις αντιδράσεις που προκάλεσε η παρουσία του στην τελετή εγκαινίων του «Τουρκικού Κέντρου» στη Νέα Υόρκη, δίπλα στον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και τον κατοχικό ηγέτη της Κύπρου, Ερσίν Τατάρ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΟΙΟΜΚΩ, αναφέρει ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής έχει υπερασπιστεί τα δίκαια του Ελληνικού και του Οικουμενικού Πατριαρχείου παντού και κυρίως ενώπιον των αρχών της Τουρκίας.

Σημειώνει, επίσης, ότι όσοι τον κατακρίνουν είναι εκείνοι που ουδέποτε ενδιαφέρθηκαν για τα πάνδεινα που έχει υποστεί ο Ελληνισμός της Πόλης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών:

«Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος είναι από τους πρώτους Ιεράρχες που χωρίς φόβο και πάθος έχει υπερασπιστεί τα δίκαια του ευρύτερου Ελληνισμού, της Ορθοδοξίας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου παντού και κυρίως ενώπιον των αρχών της Τουρκίας.

Το έχει κάνει αυτό όχι εκ του ασφαλούς, όπως κάνουν πολλοί δυστυχώς για εντυπωσιασμό και προσωπικό όφελος. Οι ίδιοι που επιτίθενται κατά του Αρχιεπισκόπου, με αφορμή την παρουσία του σε τελετή στην οποία συμμετείχε ο Πρόεδρος της Τουρκίας κ. Ρ.Τ. Ερντογάν, είναι αυτοί που ουδέποτε ενδιαφέρθηκαν για τα πάνδεινα που έχει υποστεί ο Ελληνισμός της Πόλης αλλά και άλλες ιστορικές Ελληνικές Κοινότητες.

Οι ίδιοι κύκλοι είναι αυτοί που δεν έχουν επιδείξει κανένα ενδιαφέρον και αδιαφορούν σήμερα πλήρως για τις προσπάθειες που γίνονται με στόχο την ανατροπή των αποτελεσμάτων των δεινών που έχει υποστεί ο Ελληνισμός της Πόλης.

Κατανοούμε για ποιο λόγο ο Σεβασμιώτατος γίνεται στόχος, αφού στον ελάχιστο χρόνο της διακονίας του διορθώθηκαν και τακτοποιήθηκαν πάρα πολλά θέματα τα οποία αν θα συνεχίζονταν θα εγκυμονούσαν μεγάλους κινδύνους για την Ελληνορθόδοξη Εκκλησία της Αμερικής.

Οι υπαίτιοι που δημιούργησαν τους κινδύνους αυτούς υποδαυλίζουν αυτές τις επιθέσεις».