Με το πιστοποιητικό «στο έδρανο» φαίνεται ότι θα υποδεχτούν τα ανώτατα Ιδρύματα της χώρας τους φοιτητές και τους φοιτήτριες τους φέτος και στις αρχές του Οκτώβρη.

Ο προβληματισμός αυξάνεται για το πως θα ανοίξουν τα ανώτατα Ιδρύματα της χώρας, καθώς από τη μια πλευρά η λειτουργία τους περιλαμβάνει πολυπληθή αμφιθέατρα και από την άλλη οι καθηγητές και οι καθηγήτριες τους είναι απρόθυμοι να αναλάβουν τον καθημερινό «έλεγχο» των φοιτητών και φοιτητριών τους για πιστοποιητικά ή εργαστηριακά covid τεστ. Έτσι φαίνεται ότι πλησιάζουμε σε έναν αβέβαιο Οκτώβρη.

Η Οδηγία που έχει σταλεί από το υπουργείο Παιδείας αναφέρει ότι θα αποφασίζουν οι διοικήσεις των ΑΕΙ πως θα ελέγχονται όσοι εισέρχονται στα κτήρια των ανωτάτων Ιδρυμάτων καθώς τα αμφιθέατρα φέτος θα είναι «ανοικτά» μόνο σε όσους έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, νόσησης από τον COVID-19 ή αρνητικό τεστ εργαστηριακού ελέγχου.

Από την πλευρά τους όμως οι διδάσκοντες στα ΑΕΙ αναφέρουν ότι δεν είναι δική τους δουλειά κάτι τέτοιο, πολύ περισσότερο δε, την ώρα που παραδίδουν τα μαθήματα τους. Η σκέψη που υπάρχει αυτές τις ημέρες στο κτήριο του Αμαρουσίου, είναι για να μην καθυστερεί το μάθημα, οι φοιτητές και φοιτήτριες να έχουν πάνω στο έδρανο τους το πιστοποιητικό ή το αρνητικό τεστ τους για να μπορεί να το βλέπει εύκολα όποιος περνάει.

Προβληματισμοί και στα σχολεία

Την ίδια στιγμή, στα σχολεία οι προβληματισμοί είναι περισσότεροι, καθώς φέτος ένα σχολικό τμήμα θα αναστέλλει τη δια ζώσης λειτουργία του και η διδασκαλία θα γίνεται μέσω τηλεκπαίδευσης μόνο όταν σε αυτό εντοπιστούν επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στο 50%+1 μαθητές του.

Οι μαθητές θα προσέρχονται στη σχολική μονάδα με πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) ή δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού τεστ, το οποίο θα πραγματοποιείται επίσης δύο φορές την εβδομάδα.

Οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί υποχρεούνται να προσέρχονται στα σχολεία με δυο εργαστηριακά τεστ (PCR ή Rapid) με δική τους ευθύνη και αν δεν συμμορφώνονται, θα υπάρχει αναστολή εργασίας. Παράλληλα έχει θεσπιστεί και σύστημα πολύ γρήγορων προσλήψεων, ώστε να καλύπτονται ενδεχόμενα κενά μέσα σε λίγες ημέρες στα σχολεία της χώρας.