Η αειθαλής Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, η διαπρεπής βυζαντινολόγος με τη μυθιστορηματική ζωή, υπήρξε η πρώτη γυναίκα πρύτανης στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, πρύτανης του Πανεπιστημίου της Ευρώπης, αλλά και πρόεδρος του Κέντρου Τέχνης και Πολιτισμού Ζορζ Πομπιντού-Μπομπούρ.

Μια διεθνής Ελληνίδα. Μια διεθνής Ελληνίδα που μιλά συγκινημένη για έναν άλλο μέγαλο διεθνή Ελληνα, τον Μίκη Θεοδωράκη: «Θεωρώ ότι ο Μίκης αποτελεί μια σύμπτυξη της ελληνικής Ιστορίας επί έναν αιώνα. Γιατί στην Κατοχή ήταν παρών. Στον Εμφύλιο ήταν παρών. Στη Χούντα ήταν παρών. Στην Αριστερά παρών, αλλά και στη Δεξιά. Για εμένα, η αμφισημία του Θεοδωράκη είναι όπως τα ελληνικά πράγματα. O,τι γινόταν, ο Θεοδωράκης πάντα πρώτος. Αυτή η παρουσία του στον πολιτικό βίο της Ελλάδας τον κάνει να είναι ο πιο αντιπροσωπευτικός Eλληνας».

Στο ΒΗΜΑgazino που κυκλοφορεί μαζί με το «Βήμα της Κυριακής», η Ερη Βαρδάκη συνομιλεί μαζί της για τoν σπουδαίο συνθέτη, τη σχέση του με τον Μιτεράν και την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα: «Ο Μίκης για τους Γάλλους ήταν όπως η Μελίνα, μια μυθική προσωπικότητα. Διατηρούσε μια μεγάλη φιλία με τον Μιτεράν. Είχε γράψει μάλιστα και τον ύμνο του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Γαλλίας».

Διαβάστε περισσότερα στο BHMAgazino που κυκλοφορεί με το «Βήμα της Κυριακής»