Γκρατέν με αρνί

Ένα εξαίσιο και πρωτότυπο πιάτο με αρνί που μας έχει περισσέψει από προηγούμενο μαγείρεμα.

 

Προετοιμασία 15΄ Μαγείρεμα + Ψήσιμο 60΄

 

ΥΛΙΚΑ (για 8-10 μερίδες)

800 γρ. αρνί ψημένο

1 κρεμμύδι ξερό

Ελαιόλαδο

2 κ.σ. μέλι

1 κ.γλ. κόλιαντρο σε σπόρους

1 κ.γλ. κύμινο

500 ml ζωμό λαχανικών

1 κιλό πατάτες

150 γρ. βούτυρο

100 ml γάλα

3 κ.σ. φρυγανιά

1 σκελίδα σκόρδο

Αλάτι, πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Κόβουμε το κρέας σε μικρά κομμάτια και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι.

Σε μια πλατιά κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο αρνί. Στη συνέχεια προσθέτουμε το μέλι μέχρι να καραμελώσει το μείγμα μας.

Κοπανίζουμε στο γουδί τους σπόρους του κόλιαντρου και τους προσθέτουμε, μαζί με το κύμινο, στην κατσαρόλα μας.

Σβήνουμε με τον ζωμό λαχανικών και αφήνουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά για 30΄ περίπου.

Συγχρόνως καθαρίζουμε τις πατάτες, τις βάζουμε με κρύο νερό σε μια κατσαρόλα μαζί με τη σκελίδα σκόρδου, από την οποία έχουμε αφαιρέσει τη φύτρα. Βράζουμε για περίπου 30΄. Οταν βράσουν οι πατάτες, τις περνάμε από τον μύλο του πουρέ (εναλλακτικά μπορούμε να τις λιώσουμε με ένα πιρούνι). Προσθέτουμε 100 γρ. βούτυρο, το γάλα, αλάτι και πιπέρι.

Σε ένα πυρέξ στρώνουμε σε όλη την επιφάνειά του το αρνί και το σκεπάζουμε με τον πουρέ πατάτας. Κόβουμε το υπόλοιπο βούτυρο σε μικρά κομμάτια, το μοιράζουμε πάνω στον πουρέ μαζί με τη φρυγανιά.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30΄ περίπου.

Συνοδεύουμε  με πράσινη σαλάτα αρωματισμένη με μπαλσάμικο και ελαιόλαδο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γευσιγνώστης
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk