«Ο μοναδικός Μίκης Θεοδωράκης δεν υπήρξε ποτέ μοναχικός. Φώτισε τη ζωή μας, μας βοήθησε «να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα», έζησε, έπραξε και δημιούργησε για τους άλλους, τους Ελληνες και τους πολίτες όλου του κόσμου και ανάλωσε την ιδιοφυΐα και το τάλαντό του με τη συνείδηση ότι πράττει «προς έτερον», για τους άλλους. Το έργο και το παράδειγμα της ζωής του, τα εμπνευσμένα τραγούδια, το εκτεταμένο μουσικό, ποιητικό και συγγραφικό έργο και η πολιτική πράξη εκκινούν όλα από την κοινότητα, τη συντροφικότητα και τον συλλογικό αγώνα για την κοινωνική δικαιοσύνη, την απελευθέρωση, την ισότητα και την πραγματική ανάπτυξη της προσωπικότητας όχι σαν απομονωμένης ύπαρξης, αλλά ως ατομικού και συνάμα κοινωνικού προσώπου».

Γιατί ο Μίκης «κατάφερε κάτι μοναδικό για καλλιτέχνη. Δεν κατέγραψε απλά το αίσθημα, δεν αφηγήθηκε την Ιστορία, ήταν ο ίδιος υποκείμενο της Ιστορίας. Το κορμί του έχει χαρακιές, σπασίματα, βαθιά σημάδια από τη νεότερη Ιστορία μας. Οχι μεταφορικά, όχι ποιητικά, απτά σημάδια από εκείνα που σου γδέρνουν την αφή. Σωματοποιημένη ιδεολογία – εντελώς αδόκιμος όρος – σε συνδυασμό με το θηριώδες ταλέντο αλλά και το ακλόνητο λαϊκό ένστικτο».

Γι’ αυτόν το Μίκη, τον Ουρανομήκη (όπως τον αποκαλούσε ο κουμπάρος του Μποστ) αφιερωμένη η σημερινή-ειδική έκδοση των ΝΕΩΝ ΕΠΟΧΩΝ.

Γράφουν

Κυριάκος Μητσοτάκης, Αλέξης Τσίπρας, Δημήτρης Κουτσούμπας, Χριστόφορος Αργυρόπουλος, Λουκάς Καρυτινός, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, Λάμπρος Σταυρόπουλος, Οδυσσέας Ιωάννου, Μάρκος Καρασαρίνης, Γιώργος Νάστος, Γιώργος Μαλούχος, Μυρτώ Λοβέρδου, Γιάννης Ζουμπουλάκης, Νίκος Δήμου, Λαμπρινή Κουζέλη, Μάνος Στεφανίδης, Γιώργος Σκίντσας, Λευτέρης Κουσούλης, Ι. Κ. Πρετεντέρης

Διαβάστε περισσότερα στο ειδικό αφιέρωμα στο «Βήμα της Κυριακής»