Την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου στις 3 το απόγευμα θα γίνει η εξόδιος ακολουθία, του παγκόσμιου Έλληνα ενώ από την Τρίτη η σωρός του θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα. Η σεμνότητα στο μεγαλείο αυτού του ανθρώπου ήταν όταν ο Μίκης Θεοδωράκης μίλησε για το συρτάκι και τον Αλέξη Ζορμπά. Σε μια συνέντευξή του που προβλήθηκε από τηλεόραση ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης, αναφέρθηκε με εντυπωσιακή σεμνότητα για το άλμπουμ «Zorba the Greek», που ήταν και το soundtrack της ταινίας «Αλέξης Ζορμπάς» και που κέρδισε το 1965 τρία Όσκαρ: «Με δυο νότες» είπε και τις τραγούδησε με αυτή την χαρακτηριστική του φωνή λέγοντας «λα, λαλά», «έκανε την Ελλάδα και τον κόσμο όλο να χορεύει. Με δυο μόνον νότες καταλάβαινες ότι άκουγες Ελλάδα». Ήταν συγκινητικό να το ακούς από τον άνθρωπο που έφερε την Ελλάδα ψηλότερα. Όντως το συρτάκι από τις πρώτες νότες θυμίζει Ελλάδα. Ξεκινά σε αργό ρυθμό και όσο προχωράει επιταχύνεται, παραμένοντας αναλλοίωτο στο χρόνο και ξεχωρίζοντας ανάμεσα στις αμέτρητες καλλιτεχνικές κληρονομιές μας. Το κομμάτι εμφανίζεται στην ταινία στη σκηνή της παραλίας όπου o Basil ζητεί στον Ζορμπά να του μάθει να χορεύει. Το κομμάτι ακολουθεί επιτάχυνση ρυθμού, αρχικά είναι σε 4/4 και όταν μεταβληθεί στο πιο γρήγορο μέρος είναι σε 2/4.

Ακόμη και σήμερα, 56 χρόνια μετά την πρώτη φορά που ακούστηκε αυτή η μουσική στην ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη με τον Άντονι Κουίν, υπάρχουν άνθρωποι σε όλες τις άκρες του κόσμου που ακούγοντας τις δύο πρώτες νότες του «Ζορμπά», ακούν την Ελλάδα.

▪▪▪

Όταν ο Μητσοτάκης συνάντησε τον Ιντιάνα Τζόουνς

Ο 79χρονος Αμερικανός ηθοποιός Χάρισον Φορντ (γνωστός από την ταινίες Ιντιάνα Τζόουνς και Πόλεμος των Άστρων) είναι αντιπρόεδρος της περιβαλλοντικής οργάνωσης Conservation International, και με την ιδιότητα αυτή παρακάθησε σε γεύμα που παρέθεσε στη Μασσαλία ο Πρόεδρος Μακρόν. Στο γεύμα παρακάθησαν και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Frans Timmermans, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Christine Lagarde και η Γενική Διευθύντρια της UNESCO, Audrey Azoulay και ηγέτες από τις συμμετέχουσες χώρες. Στο γεύμα συζητήθηκαν οι προκλήσεις που αφορούν τη βιοποικιλότητα, με έμφαση στα δάση, στις θάλασσες και στους ωκεανούς.

▪▪▪

Κλειστή η Βουλή στην κηδεία Θεοδωράκη

Κλειστή θα παραμείνει η Βουλή την ημέρα που θα ψαλεί η εξόδιος ακολουθία του Μίκη Θεοδωράκη στην Μητρόπολη Αθηνών. Αυτό ανακοίνωσε χθες στην Ολομέλεια ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, τονίζοντας ότι ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης έβαζε πάνω απ’ όλα την ιδιότητα του πολιτικού, του ενεργού πολίτη και ως εκ τούτου η Βουλή σε ένδειξη στοιχειώδους τιμής στη μνήμη του θα είναι κλειστή την ερχόμενη Πέμπτη. Ήταν κάτι που ζητήθηκε από τον γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα αλλά και από άλλα κόμματα και όπως είπε ο κ. Τασούλας «η πιο ενδεδειγμένη μέρα για να εκφράσουμε στοιχειωδώς και συμβολικά την τιμή προς το πρόσωπό του είναι η μέρα που θα ψαλεί η εξόδιος ακολουθία του». Συνεπώς, την Πέμπτη δεν θα υπάρξει νομοθετική εργασία «σαν μία ελάχιστη ένδειξη τιμής προς έναν άνθρωπο, ο οποίος παρ’ όλες τις συγκλονιστικές ιδιότητες που ταυτόχρονα είχε, ο ίδιος έθεσε πάνω απ’ όλες την ιδιότητα του ενεργού πολίτη, την ιδιότητα του εκπροσώπου του ελληνικού λαού», όπως είπε ο Πρόεδρος της Βουλής. Ο κ. Κουτσούμπας είχε αναφερθεί σε ένα ιστορικό προηγούμενο: όταν πέθανε το 1857 στην αγγλοκρατούμενη τότε Κέρκυρα ο Διονύσιος Σολωμός, η Ιόνιος Βουλή είχε διακόψει τις εργασίες της.

▪▪▪

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τις γυναίκες του Αφγανιστάν

Ίσως να μην το γνωρίζετε αλλά η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου συμμετέχει στην κοινή έκκληση που απευθύνουν γυναίκες ηγέτες στους σημερινούς και μελλοντικούς κατόχους της εξουσίας στο Αφγανιστάν να απέχουν από κάθε μορφή βίας εναντίον των κοριτσιών και των γυναικών και να υποστηρίζουν και να προωθούν τα δικαιώματά τους. Η έκκληση πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της Προέδρου της Σλοβακίας Zuzana Čaputová και της Πρωθυπουργού της Ισλανδίας Katrín Jakobsdóttir. Την υπογράφουν επίσης η Πρόεδρος της Γεωργίας Salome Zourabichvili, η Πρωθυπουργός της Δανίας Mette Frederiksen, η Πρωθυπουργός της Εσθονίας Kaja Kallas, η Πρωθυπουργός της Λιθουανίας Ingrida Šimonytė, η Πρόεδρος της Μολδαβίας Maia Sandu, η Πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Jacinda Ardern, η Πρωθυπουργός της Νορβηγίας Erna Solberg και η Πρωθυπουργός της Φινλανδίας Sanna Marin. Με την έκκληση καλούνται οι σημερινοί και οι μελλοντικοί κάτοχοι της εξουσίας στο Αφγανιστάν να σεβαστούν τα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών και να απέχουν από κάθε ενέργεια που θα περιόριζε τα δικαιώματά τους σε τομείς όπως η απασχόληση, η εκπαίδευση, η πρόσβαση στο σύστημα υγείας, τον πολιτισμό ή τα δημόσια αξιώματα. Καλούμε ιδιαιτέρως τις Αρχές στο Αφγανιστάν να αποτρέψουν κάθε μορφή βίας ενάντια σε γυναίκες ή κορίτσια

▪▪▪

Ποιοι είναι οι πέντε ανεμβολίαστοι βουλευτές

Σε πέντε με έξι ανέρχονται οι βουλευτές οι οποίοι παραμένουν ακόμα ανεμβολίαστοι, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα. Ο Πρόεδρος της Βουλής έκανε αυτές τι ανακοινώσεις την ώρα που καταγράφηκαν 2.729 τα νέα κρούσματα, με τη σημείωση ότι το 90,11% των διασωληνωμένων παραμένει ανεμβολίαστο. Ο κ. Τασούλας είπε ότι αναμένει σχετικές απαντήσεις για τους ανεμβολίαστους από δύο κόμματα. Τόνισε όμως ότι δεν θα απαγορευθεί η είσοδος των ανεμβολίαστων βουλευτών στο Κοινοβούλιο, ωστόσο θα πρέπει να στέλνουν κάθε εβδομάδα δύο τεστ για τον κορωνοϊό. Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους της Βουλής, είπε ότι έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 90% περίπου. Η Βουλή και ο Πρόεδρος δεν λένε τα ονόματα αυτών που παραμένουν ανεμβολίαστοι, (επικαλείται προσωπικά δεδομένα) αλλά σε όλους τους βουλευτές είναι γνωστοί. Ο ένας (γνωστός) υποσχέθηκε ότι θα εμβολιαστεί τον Σεπτέμβριο και τον περιμένουν (και από το κόμμα του) να εμβολιαστεί. Ενας άλλος (επίσης γνωστός) είναι αρχηγός κόμματος, μία άλλη σπανίως εμφανίζεται στη Βουλή, ίσως να μην έχει μιλήσει ποτέ από το βήμα αν και δεν είναι πρωτοεκλεγμένη. Οι άλλοι δύο είναι επίσης γνωστοί. Ο ένας εξ αυτών επικαλείται λόγους υγείας και ο άλλους θρησκευτικούς λόγους.

▪▪▪

Παραδόθηκε το δεύτερο Rafale

Στο Κέντρο Πτητικών Δοκιμών της Dassault Aviation στο Istres της Γαλλίας έγινε από την Πολεμική Αεροπορία η παραλαβή του δευτέρου Rafale, τριάντα ημέρες μετά την τελετή παραδόσεως του πρώτου, στις 21 Ιουλίου. Το δεύτερο αεροσκάφος φέρει τον αριθμό ουράς “402” και είναι επίσης διθέσιο, μεταχειρισμένο, προερχόμενο από γαλλική αεροπορία.. Για την Γαλλία ετοιμάζονται να ταξιδεύσουν, αφού εμβολιάστηκαν και με τις δύο δόσεις του εμβολίου άλλοι τέσσερις πιλότοι για εκπαίδευση στα Rafale. Έτσι, όπως πάει το πρόγραμμα παραλαβής έως τον Δεκέμβριο θα έχουν παραληφθεί έξι Rafale, μία μοίρα δηλαδή και αναμένονται να προσγειωθούν από Έλληνες πιλότους στην Τανάγρα για περιπολίες στο Αιγαίο.

▪▪▪

Η πρώτη μέρα του Κατσανιώτη στο Εξωτερικών

Τα πατήματά του στο υπουργείο Εξωτερικών, προσπαθεί να βρει τα πρώτα 24ωρα της υφυπουργοποίησής του ο Ανδρέας Κατσανιώτης. Ο εξ Αχαϊας ορμώμενος νέος υφυπουργός αρμόδιος για τον απόδημο ελληνισμό, μαθαίνουμε ότι θα κινηθεί δραστήρια και σε έναν άλλο τομέα, που γνωρίζει καλά. Ο λόγος για τη δημόσια διπλωματία, την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό και πώς αυτή βγαίνει μέσω των Γραφείων Τύπου των πρεσβειών. Όπως μαθαίνω, ο κ. Κατσανιώτης, που ως παλαιός γενικός γραμματέας στο υπουργείο Τύπου γνωρίζει καλά το χώρο, θα προχωρήσει στην αναβάθμιση των συγκεκριμένων κομβικών υπηρεσιών. Κάτι που, άλλωστε, επιθυμεί ιδιαίτερα και το Μέγαρο Μαξίμου.

▪▪▪

Το σχολείο στις 13 Σεπτεμβρίου

Ρώτησα τη Νίκη Κεραμέως πώς θα είναι το σχολείο που ανοίγει στις 13 Σεπτεμβρίου και ιδού τι μου απάντησε: Το σχολείο, μου είπε, που θα ανοίξει το Σεπτέμβριο δεν θα είναι το ίδιο από πέρυσι και τούτο γιατί θα συμβούν τα παρακάτω:
* Νηπιαγωγείο από τα 4
* Αγγλικά στο Νηπιαγωγείο.
* Δεξιότητας από το Νηπιαγωγείο – οδική ασφάλεια, σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, οικολογική συνείδηση, εθελοντισμός, επιχειρηματικότητα, ανάμεσα σε άλλες.
*11.700 νέοι, μόνιμοι εκπαιδευτικοί στη γενική εκπαίδευση, σε συνέχεια των περσινών 4.500 στην Ειδική Αγωγή. Συνολικά, 16.200 μόνιμοι διορισμοί στην εκπαίδευση.
*σχεδόν διπλάσια Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία από πέρυσι.
*Πρώτα 6 Πρότυπα ΕΠΑΛ της χώρας.
*123 Νέα Προγράμματα Σπουδών στη Γενική Εκπαίδευση.
*Αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.