Η 29χρονη Ζαρίφα Γκαφάρι, η πρώτη γυναίκα δήμαρχος στο Αφγανιστάν, πρόλαβε την τελευταία στιγμή να διαφύγει μέσω Πακιστάν στη Γερμανία.

Οι Ταλιμπάν έχουν κάνει τρεις απόπειρες δολοφονίας εις βάρος της και έχουν σκοτώσει τον πατέρα της. Παρά την τραγωδία που έζησε, θλίβεται βαθιά που αναγκάστηκε να αφήσει την πατρίδα της.

Η Ζαρίφα Γκαφάρι, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του OPEN, συγκλονίζει με το λόγο της.

Όπως περιγράφει: «Ήμουν στόχος των Ταλιμπάν. Ήμουν στη μαύρη λίστα εκτέλεσης.. Η πατρίδα μου είναι για μένα πιο σημαντική από τη μητέρα μου. Η μητέρα μου, μου έδωσε ζωή, αλλά η χώρα μου, μου έδωσε ιδανικά και αξίες για να προχωρήσω. Αποφάσισα να φύγω, για να μπορώ να υψώσω τη φωνή μου, από το να σκοτωθώ».

«Ήμουν στη μαύρη λίστα εκτέλεσης»

Στο Αφγανιστάν ζουν περίπου 18 εκατομμύρια γυναίκες, κοπέλες και μικρά κορίτσια, και βλέπουν τις ζωές τους να γίνονται παιχνίδι στα χέρια των Ταλιμπάν. Η Ζαρίφα δεν φοβήθηκε να τους κοιτάξει στα μάτια.

«Είμαι εδώ για να υψώσω τη φωνή των γυναικών όλης της χώρας, που δεν μπορούν να μιλήσουν. Είμαι εδώ, για να υψώσω τη σημαία των σκέψεών τους και των ονείρων τους. Δεν είμαι εδώ, γιατί αφήνω τη ματωμένη πατρίδα μου», λέει η Ζαρίφα Γκαφάρι

Η ιστορία της, βγαλμένη μέσα από τις στάχτες του πολέμου και των εμφυλίων συρράξεων. «Ήμουν στη μαύρη λίστα εκτέλεσης. Προσπάθησαν πολλές φορές να με σκοτώσουν», εξηγεί παρότι εξακολουθεί να νιώθει άσχημα που εγκατέλειψε την πατρίδα της.

«Πόσο εύκολα κατέστρεψαν τα πάντα»

«Σκέφτομαι πόσο εύκολα κατέστρεψαν τη ζωή μου, πόσο εύκολα έκοψαν τα φτερά μου, πόσο εύκολα κατέστρεψαν το σπίτι μου, τα πάντα. Ποτέ δεν είχα ονειρευτεί ότι θα ήμουν κάπου ως πρόσφυγας», σημειώνει η ίδια.

Η Γκαφάρι, το 2018, έγινε η νεότερη δήμαρχος στο Αφγανιστάν. Οι Ταλιμπάν είχαν υποσχεθεί ότι θα την σκοτώσουν. Τρεις φορές το προσπάθησαν, αλλά απέτυχαν. Τελευταία απόπειρα δολοφονίας της, τον Οκτώβριο του 2020.

Είκοσι ημέρες μετά, όμως, πυροβολήθηκε ο πατέρας της, στρατηγός Αμπντούλ Γουάσι Γκαφάρι.

«Σκότωσαν τον πατέρα μου. Με απειλούσαν παντού, μου ζητούσαν να σταματήσω την δουλειά μου. Με απειλούσαν, μου επιτέθηκαν τρεις φορές. Τρεις φορές προσπάθησαν να με σκοτώσουν. Μου επιτέθηκαν με αυτοσχέδια όπλα, με μεγάλα όπλα. Προσπάθησαν να σταματήσουν το αυτοκίνητό μου, με πυροβόλησαν, έριξαν πολλές σφαίρες στο αυτοκίνητο μου», περιγράφει χαρακτηριστικά.

Η Ζαρίφα Γκαφάρι, γεννημένη το 1992, είναι δικηγόρος, υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ακτιβίστρια, πολιτικός και επιχειρηματίας.

«Απλώς περιμένω να με σκοτώσουν οι Ταλιμπάν»

Λίγες μέρες νωρίτερα, η Ζαρίφα Γκαφάρι είχε και πάλι συγκλονίσει, μιλώντας για τον τρόμο που επικρατεί στο Αφγανιστάν για τις γυναίκες.

Η Γκαφάρι, που έχει κάνει αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών στη χώρα της, τότε ζούσε ακόμη στο Αφγανιστάν. Και όπως έλεγε, απλώς, περιμένει οι Ταλιμπάν να σκοτώσουν την ίδια και τον σύζυγό της!

Σύμφωνα με το inews.co.uk, η 29χρονη είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Κάθομαι εδώ και περιμένω να έρθουν. Δεν υπάρχει κανείς να βοηθήσει εμένα ή την οικογένειά μου. Απλώς, κάθομαι και περιμένω να έρθουν για ανθρώπους σαν και μένα και να μας σκοτώσουν. Δεν μπορώ να αφήσω την οικογένειά μου. Αλλά σε κάθε περίπτωση, πού θα μπορούσα να πάω;».