To δεύτερο μέρος της αποκλειστικής συνέντευξης του εκπροσώπου των Ταλιμπάν, Σουχάιλ Σαχίν στον Γιάννη Μούτσο, παρουσίασε το Mega στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων με τη Ράνια Τζίμα.

Ο Σαχίν δεσμεύεται ότι οι Ταλιμπάν θα σταματήσουν την παραγωγή παπαρούνας, δηλαδή οπίου ώστε να έχουν τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας.

Δεσμεύεται ότι δεν κινδυνεύουν οι ξένοι και οι περιουσίες τους που θα μείνουν στο Αφγανιστάν μετά την 31η Αυγούστου. Παράλληλα, αποκαλύπτει ότι η Τουρκία θα έχει ρόλο στην ανοικοδόμηση της χώρας και στη στήριξη της ισλαμικής κυβέρνησης.

Ποιο είναι λοιπόν το όραμα των Ταλιμπάν; Πως σκοπεύετε να κυβερνήσετε;

Στο Αφγανιστάν υπάρχει σαφώς καλλιέργεια παπαρούνας και έχουμε δεσμευτεί να την παύσουμε, ωστόσο υπάρχει ανάγκη η διεθνής κοινότητα να μας βοηθήσει και να δημιουργήσει υποκατάστατα καλλιεργειών για τους αγρότες.

Θεωρείτε πιθανό η Κίνα η Τουρκία και το Κατάρ να διαδραματίσουν έναν ιδιαίτερο ρόλο στην ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν;

Βεβαίως, σίγουρα! Σαφώς και θα έχουν έναν ιδιαίτερο ρόλο στην ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες που ενεπλάκησαν στην ένοπλη σύγκρουση στη χώρα μας, δεν θα συμμετέχουν.

Αν για παράδειγμα οι Αμερικανοί εκκενώσουν τη χώρα μετά από 20 χρόνια, με χρονικό ορίζοντα την 31η Αυγούστου, αλλά υπάρξουν πολίτες άλλων εθνικοτήτων, οι οποίοι έχουνε μείνει πίσω, τι θα συμβεί σε αυτούς;

Έχουμε ανακοινώσει ότι όσοι συνεργάζονται με τις ξένες δυνάμεις, τόσο οι ζωές τους όσο και οι περιουσίες τους είναι ασφαλείς. Αυτό αποτελεί δέσμευση μας. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τις περιουσίες τους και θα μπορούν να ζήσουν μία φυσιολογική ζωή, ενώ θα μπορέσουν να συνεισφέρουν με τις δυνατότητες και τις ικανότητές τους, στην ανοικοδόμηση της χώρας μας.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν προωθεί το γεγονός ότι έχει υπάρξει μία σειρά από επικοινωνίες, τόσο με Ευρωπαίους ηγέτες όσο και με ηγέτες άλλων χωρών. Θεωρείτε ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας, μπορεί να παίξει ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ των Ταλιμπάν και της Δύσης;

Όταν σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση του Αφγανιστάν θα υπάρξει άμεση επαφή με όλες τις ισλαμικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας. Θα μπορούν να συνεισφέρουν στην ανοικοδόμηση της χώρας μας. θα μπορούν να συνεργαστούν μαζί μας.

 Θα δεχόσασταν μία ειρηνευτική δύναμη στο Αφγανιστάν στο μέλλον, ενδεχομένως και με την συμμετοχή στελεχών, είτε από την Τουρκία, είτε από την Ελλάδα;

Ο λαός του Αφγανιστάν θέλει την ελευθερία του. Έχουμε τον έλεγχο σε ολόκληρο το Αφγανιστάν. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ασφαλείας.

Τι ουσιαστικά έχει αλλάξει στο καθεστώς των Ταλιμπάν, αν κάνουμε μία αναδρομή 20 χρόνια πριν;

Σε ότι αφορά τα πιστεύω μας και τους κανόνες μας, αυτά παραμένουν τα ίδια. Επιθυμούμε μία ανεξάρτητη χώρα. Θέλουμε μία ισλαμική κυβέρνηση στην εξουσία.

Το πρώτο μέρος της συνέντευξης που μεταδόθηκε χθες έχει ως εξής:

Να ξεκινήσουμε αυτήν τη συνέντευξη και να σας ρωτήσω… ποια θα είναι η μορφή του Αφγανιστάν με τους Ταλιμπάν στην κυβέρνηση;

Έχουμε την πρόθεση να δημιουργήσουμε ένα έθνος ελευθερίας, ανεξαρτησίας και ειρήνης για τον λαό του Αφγανιστάν. Οι άνθρωποι μας θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για να επικεντρωθούν στην ανοικοδόμηση της χώρας μας.

Δρ Σαχιν, εάν τα αμερικανικά στρατεύματα δεν απομακρυνθούν μέχρι τις 31 Αυγούστου από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, τι σημαίνει αυτό για τους Ταλιμπάν και το Αφγανιστάν;

Θα πρέπει να απομακρυνθούν! Αν δεν φύγουν, τότε αυτό θα θεωρηθεί παραβίαση. Η παραβίαση αυτή θα προκαλέσει αντίδραση και εξαρτάται από την απόφαση της ηγεσίας μας, τι είδους αντίδραση θα επιδείξουμε απέναντι στις ένοπλες δυνάμεις.

Όλα είναι πιθανά! Εξαρτάται από την απόφαση της ηγεσίας μας, και έπειτα οι στρατιώτες μας και οι στρατιωτικοί διοικητές θα την εφαρμόσουν! Οι Αμερικανοί και οι άλλες ξένες δυνάμεις παραβιάζουν την προθεσμία που έχουν εξαγγείλει!

Υπάρχουν αναφορές στο πεδίο πώς οι Ταλιμπάν στα σημεία ελέγχου γύρω από το αεροδρόμιο εμποδίζουν τους πολίτες -τόσο τους Αφγανούς όσο και άλλων εθνικοτήτων, να περάσουν τις πόρτες του αεροδρομίου. Θα μπορούσαν οι Ταλιμπάν να διευκολύνουν την ασφαλή διέλευση των ευρωπαίων πολιτών από το Αφγανιστάν;

Τα σημεία ελέγχου έχουν στηθεί για δύο διαφορετικούς λόγους: Πρώτον, είναι για να επιτραπεί η είσοδος μόνο σε εκείνους που διαθέτουν τα κατάλληλα έγγραφα και για να παρεμποδιστούν εκείνοι χωρίς έγγραφα. Δεύτερον, για να αποτρέψουμε οποιοδήποτε μέλος του ISIS, το οποίο είναι μεταμφιεσμένο σε πολίτη μιας ξένης χώρας, να προκαλέσει κάποιο σαμποτάζ, μέσα και ανάμεσα στο πλήθος που βρίσκεται στο αεροδρόμιο.

Πώς θα εγγυηθείτε το δικαίωμα των γυναικών στην εκπαίδευση, στην ισότητα αλλά και την ελευθερία του λόγου;

Θα έχουν όλα τα δικαιώματα πρόσβασης στην εκπαίδευση, στην εργασία. Η μόνη αλλαγή που θα προκύψει θα είναι η χρήση του χιτζαμπ. Θα πρέπει να φοράνε το χιτζαμπ. Θα έχουν τα ίδια δικαιώματα, όπως οι γυναίκες στις υπόλοιπες χώρες. Το ίδιο θα συμβεί και στην δική μας χώρα.

Θα μπορούν να κυκλοφορούν στον δρόμο μόνες τους ή θα πρέπει να συνοδεύονται πάντα από άνδρα;

Δεν υπάρχει καμία ανάγκη να συνοδεύονται από άνδρα. Όταν οι γυναίκες και τα κορίτσια πηγαίνουν στο σχολείο, δεν συνοδεύονται από κάποιον άνδρα.

Δρ Σαχίν, από την στιγμή που οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την εξουσία, οι γυναίκες έχουν εκφράσει τον φόβο, τόσο για τη ζωή τους, όσο και για την ευημερία τους.

Θέλουν ουσιαστικά να μετεγκατασταθούν στις δυτικές χώρες και αυτή είναι μιας πρώτης τάξης ευκαιρία, να φύγουν από το Αφγανιστάν, μία χώρα πολύ φτωχή. Δεν πρόκειται, λοιπόν για πολιτικούς πρόσφυγες, αλλά για οικονομικούς μετανάστες.

Τι θα συμβεί σε όσους μείνουν πίσω, μετά από την ολοκλήρωση της εκκένωσης, οι οποίοι είτε εργάστηκαν, είτε συνεργάστηκαν με τις αμερικανικές δυνάμεις; Θα λάβουν αμνηστία;

Ναι, θα υπάρξει αμνηστία για αυτούς. Δεν θα αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα. Γιατί λοιπόν θα πρέπει να φοβούνται, αφού έχουμε ήδη ανακοινώσει, δύο ή τρεις φορές, ότι δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο.