Ήταν αναμενόμενο ότι κάτι κακό θα συνέβαινε στο Αφγανιστάν δήλωσε αποκλειστικά στο MEGA και την Ελευθερία Νταβατζή ο πρώην εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της ασιαστικής χώρας και μετέπειτα γενικός διευθυντής του ΥΠΕΞ,  Σαράχ Σαράτζενχανκ.

Ο κ. Σαρατζένχανκ βρίσκεται πλέον στην Ινδία όπου κατάφερε να βρεθεί λίγες ώρες πριν η Καπμούλ πέσει στα χέρια των Ταλιμπάν.

«Ο πρόεδρος της χώρας ήταν ο μοναδικός άνθρωπος που ήθελε να ελέγχει τα πάντα. Αυτός ο άνθρωπος δεν εμπιστευόταν τον στρατό, την αστυνομία, δεν εμπιστευόταν κανέναν. Ξέραμε ότι κάτι κακό θα συμβεί» ανέφερε ο πρώην εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα αμερικανικά στρατεύματα έφευγαν χωρίς προειδοποίηση αφήνοντας στο έλεος των Ταλιμπάν τις βάσεις. «Δεν υπήρχε καμία διαδικασία μετάβασης της εξουσίας. Το μεγαλύτερο αεροδρόμιο, οι μεγαλύτερες στρατιωτικές βάσεις από τους Αμερικανούς, χωρίς να το γνωρίζουν οι δυνάμεις μας. Τις άφηναν στις 3 τα ξημερώματα και οι δικές μας δυνάμεις το ανακάλυπταν την επόμενη μέρα στις 8 το πρωί» τόνισε.

Όπως είπε, η εξουσία των Ταλιμπάν δεν θα διαρκέσει πολύ, όμως είναι πιθανό η χώρα να οδηγηθεί σε εμφύλιο, ενώ πιθανό βρίσκει ένα τρομοκρατικό χτύπημα σαν αυτό της 11ης Σεπτεμβρίου.

«Δεν είναι μόνο κακό για το Αφγανιστάν, είναι κακό για όλο τον κόσμο. Τα ίδια πράγματα που συνέβησαν την 11η Σεπτεμβρίου, εάν ο κόσμος και οι Ευρωπαϊκές χώρες δεν καταφέρουν να ελέγξουν τους Ταλιμπάν, θα συμβούν ξανά. Βλέπετε όλο τον κόσμο που θέλει να φύγει από την χώρα; Τα ίδια συνέβησαν και το 1996 όταν πήραν την χώρα οι Ταλιμπάν» σημείωσε ο κ. Σαρατζένχακ.

Ενώ για τον ίδιο η Ελλάδα είναι αυτή που θα υποφέρει λόγω του μεταναστευτικού ζητήματος. «Η Ελλάδα θα υποφέρει. Από την Τουρκία τούς είναι πολύ εύκολο να φτάσουν στην Ελλάδα και η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα που θα μείνουν γιατί είναι Ευρωπαϊκή χώρα που θα ζητήσουν άσυλο και θα υπάρξει μεγάλο κύμα μεταναστών στην Ευρώπη» κατέληξε.

Δείτε αναλυτικά όσα είπε στο MEGA