Δύσκολες ώρες ζουν οι κάτοικοι του Αφγανιστάν μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν. Παρότι ο εκπρόσωπος τους, Σουχάιλ Σαχίν, στις δηλώσεις του μιλά συνεχώς για μια ασφαλής χώρα, που οι πολίτες δεν έχουν να φοβούνται κάτι, η πραγματικότητα τον διαψεύδει.

Οι σκηνές χάους στους δρόμους και στο αεροδρόμιο, με χιλιάδες Αφγανούς να προσπαθούν διακαώς να φύγουν από την Καμπούλ, μαρτυρούν πως η «νέα πραγματικότητα» είναι διαφορετική από αυτή που προσπαθεί να παρουσιάσει το καθεστώς. Μάλιστα, στο στόχαστρο έχουν μπει οι γυναίκες και τα μικρά παιδιά.

Νεκρά παιδιά και ηλικιωμένοι

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Εσωτερικών, Μασούντ Ανταραμπί, οι Ταλιμπάν προσπαθούν χρησιμοποιώντας βία να εδραιώσουν την εξουσία τους στο Αφγανιστάν. «Οι Ταλιμπάν προσπαθούν να κυβερνήσουν τους ανθρώπους τρομοκρατώντας τους, σκοτώνοντας μικρά παιδιά και ηλικιωμένους πολίτες. Δεν μπορούν να κυβερνήσουν το έθνος με τέτοιες ενέργειες. Στο Ανταράμπ πραγματοποιούν αδικαιολόγητες έρευνες σε σπίτια, αιχμαλωτίζουν ανθρώπους χωρίς λόγο και σκοτώνουν αθώους πολίτες. Οι άνθρωποι πρέπει να ξεσηκωθούν ενάντια στη θηριωδία τους, να προστατεύσουν τη ζωή, την τιμή, την αξιοπρέπεια τους και τις περιουσίες τους», σημειώνει χαρακτηριστικά μέσω Twitter ο Μασούντ Ανταραμπί.

Παράλληλα, ο υπουργός -που αποπέμφθηκε τον περασμένο Μάρτιο από τον πρώην πλέον πρόεδρο του Αφγανιστάν Ασράφ Γάνι- ανάρτησε και κάποιες φωτογραφίες, οι οποίες είναι γροθιά στο στομάχι. Σε αυτές βλέπουμε τα θύματα των Ταλιμπάν, ανάμεσά τους και παιδιά.

Την ίδια ώρα, δυσοίωνο είναι το μέλλον και για τις γυναίκες

Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενες γυναίκες στο Αφγανιστάν πρέπει να μείνουν στο σπίτι μέχρις ότου να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα που θα διασφαλίζουν την προσωπική τους ασφάλεια, διαμήνυσε εκπρόσωπος των Ταλιμπάν σε ρεπόρτερ του ΒBC, σε μια δήλωση που εγείρει φόβους για τη μετέπειτα στάση των ισλαμιστών απέναντι στις γυναίκες και τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Πρόκειται για προσωρινά μέτρα» έσπευσε να διευκρινίσει ο Σουχάιλ Σαχίν, χωρίς ωστόσο να δίνει κάποιο σαφές χρονοδιάγραμμα για την άρση του εν λόγω μέτρου.

«Οι άντρες των δυνάμεων ασφαλείας μας δεν είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι σχετικά με το πώς να διαχειρίζονται τις γυναίκες – ούτε στο πώς (μερικοί) να τους απευθύνουν το λόγο» είπε και πρόσθεσε: «Μέχρι να έχουμε λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα ασφάλειας θα πρέπει να ζητήσουμε από τις γυναίκες να παραμείνουν στο σπίτι».