Την προκλητική ρητορική επαναφέρει η Άγκυρα με αφορμή την απόρριψη του αιτήματος από τον Άρειο Πάγο μειονοτικών συλλόγων της Θράκης που ζήτησαν να χρησιμοποιούν τον όρο «τουρκικός» στην ονομασία τους.

Με ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καλεί την Αθήνα να «συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΔΑ)», σημειώνοντας πως αυτές προστατεύουν τις ελευθερίες της τοπικής τουρκικής, όπως την αποκαλεί μειονότητας.

«Η Τουρκία απορρίπτει την απόφαση του δικαστηρίου που έρχεται σε αντίθεση με την απόφαση του ΕΣΔΑ και αναμένει από την Ελλάδα να εγγράψει τις ΜΚΟ της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης χωρίς διακρίσεις σύμφωνα με τις αποφάσεις του ευρωπαϊκού δικαστηρίου» επισημαίνει χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα fonirodopis.gr, η λεγόμενη «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» (ΤΕΞ) υποστήριξε την προσφυγή προς το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας, με την βοήθεια της «Ομοσπονδίας «Τούρκων» Δυτικής Θράκης» που δραστηριοποιείται στο εξωτερικό και φέρεται να χρηματοδοτείται από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.