Ως προπομπός του Ταγίπ Ερντογάν μεταβαίνει σήμερα το βράδυ στα κατεχόμενα ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Τελευταίως ο κ. Τσαβούσογλου έχει πυκνώσει τις επισκέψεις του στο ψευδοκράτος. Βρέθηκε εκεί και τον Απρίλιο, ήταν πάλι εκεί αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον κ. Δένδια  Στην πραγματικότητα πάει στα κατεχόμενα για προετοιμάσει την επίσκεψη του Ερντογάν στις 20 Ιουλίου στο ψευδοκράτος, όπου όπως ο ίδιος έχει να ανακοινώσει προτίθεται να εξαγγείλει  τη δημιουργία στρατιωτικής βάσης με οπλισμένα drones.

Επισήμως βεβαίως το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δικαιολογεί την επίσκεψη Τσαβούσογλου στην κατεχόμενη Κύπρο για να εξετασθούν   οι τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό. Σύμφωνα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ η Τουρκοκυπριακή πλευρά είναι σε συνεχή διαβούλευση με την ομάδα του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών σημειώνοντας ότι η υπόθεση της Κύπρου είναι κοινή υπόθεση με την Τουρκία. Την Πέμπτη, είπε ότι θα έχει διαβουλεύσεις στα κατεχόμενα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Στο μεταξύ, ο Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι είναι υπέρ μιας συμφωνίας στο Κυπριακό μέσω της διαπραγματευτικής οδού, λέγοντας ότι οι πιθανότητες έναρξης και επιτυχίας στις διαπραγματεύσεις θα αυξηθούν, εάν γίνει αποδεκτή η κυριαρχική ισότητα της τουρκοκυπριακής πλευράς. Και επιμένοντας στη λύση των δυο κρατών που κανείς διεθνής οργανισμός αποδέχεται ισχυρίστηκε  ότι οι Τουρκοκύπριοι, που έχουν δημιουργήσει το δικό τους «κράτος» δεν πρόκειται να επιτρέψουν να γίνουν μπάλωμα στην Κυπριακή Δημοκρατία, ούτε να αποκοπούν από τη διασύνδεσή τους με την Τουρκία.

Πρόσθεσε ότι κατά την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στα κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου στο πλαίσιο της επετείου της τουρκικής εισβολής, θα γίνουν μια σειρά από εγκαίνια. Και τούτο παρά τις προειδοποιήσεις της ΕΕ και της Ουάσιγκτον απευθείας προς τον Ερντογαν να μην προβεί σε προκλητικές ενέργειες στην Αμμόχωστο. Πάντως το τελευταίο διάστημα γίνονται προετοιμασίες στην κατεχόμενη Αμμόχωστο με τον κ. Τατάρ να ανακοινώνει ότι θα ανοίξει την περίκλειστη αυτή πόλη για τουριστικούς σκοπούς.