Ενώπιον του ανακριτή Αθ. Μαρνέρη οδηγείται σήμερα ο κατηγορούμενος 49χρονος που ομολόγησε πως έκλεψε πίνακες μεγάλης αξίας από την Εθνική Πινακοθήκη πριν από εννέα χρόνια.

Ο συνήγορός του, Σάκης Κεχαγιόγλου, αναφέρθηκε στην περίπτωση του εντολέα του σημειώνοντας πως: «όταν κάποιος πραγματοποιεί μια κλοπή δύο λόγους έχει, ή οικονομικούς ή αγάπη για την τέχνη. Είναι βέβαια περίεργος αυτός ο τρόπος αγάπης του εντολέα μου, αλλά αυτή την εξήγηση μου έδωσε χθες στη ΓΑΔΑ. Είναι ένας λάτρης της τέχνης, δεν είναι συλλέκτης, ήθελε να πάρει αυτά τα έργα για να τα απολαμβάνει ο ίδιος».

«Το αδίκημα είναι δεδομένο. Θα κατηγορηθεί για διακεκριμένη κλοπή. Δεν υπάρχει αμφισβήτηση ως προς το αδίκημα. Είναι κακούργημα και απειλείται ποινή κάθειρξης από 5- 10 έτη. Η αστυνομία οδηγήθηκε στα έργα μετά από δική του υπόδειξη. Δεν εξαναγκάστηκε να τα υποδείξει. Η ποινή που προβλέπεται είναι 5- 10 χρόνια. Αν καταδικαστεί σε 10 χρόνια, θα εκτίσει το 1/3 της ποινής και με ευεργετικό υπολογισμό περίπου 3,5 με 4 χρόνια» σημείωσε.

Ο Γιώργος Τσούκαλης, ιδιωτικός ερευνητής, διερωτήθηκε αν ο δράστης είχε την τεχνογνωσία για να απενεργοποιήσει τον συναγερμό στην Εθνική Πινακοθήκη μόνος του.

«Μου είπε ότι δεν είχε συνεργούς. Για την τεχνογνωσία δεν το γνωρίζω, δεν συζητήσαμε τον ακριβή τρόπο που μπήκε στην Εθνική Πινακοθήκη. Είπε πως ό,τι έκανε ήταν από αγάπη για την τέχνη. Δεν έχει υπάρξει κατάθεση ότι επεδίωξε να πουλήσει τους πίνακες. Διαψεύδω το δημοσίευμα για πώληση σε Άραβες. Με διαβεβαίωσε ότι ουδέποτε επιχείρησε να τους πουλήσει σε κάποιον» ανέφερε ο δικηγόρος.

Στένεψε ο κλοιός

«Θεώρησε ότι έχει στενέψει ο κλοιός, γι’ αυτό τους έκρυψε. Όταν συνελήφθη υπέδειξε που ήταν κρυμμένοι. Για τον τρίτο πίνακα, ήταν ένα φύλο χαρτί. Στην προσπάθειά του να μπει και να βγει τραυματίστηκε. Σκούπισε τα αίματα με αυτό. Δεν είχε κάποιον λόγο να το καταστρέψει. Αν έχει πωληθεί ας βρεθούν τα εκατομμύρια που εισέπραξε» σημείωσε ερωτηθείς για το τρίτο έργο τέχνης που εκλάπη.