Στην απολογία του ο ελαιοχρωματιστής ισχυρίστηκε ότι έκλεψε τους πίνακες εξαιτίας της αγάπης του για την τέχνη. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ιδιωτικό ερευνητή Γιώργο Τσούκαλη, υπάρχουν ερωτήματα που δεν βρίσκουν εύκολα απάντηση.

«Ο φύλακας μιλά για δύο δράστες. Δεν επιβεβαιώθηκε κάτι. Από την έρευνα που κάναμε τότε με το τμήμα Αρχαιοκαπηλείας και την ΕΥΠ είχαμε πληροφορίες για δύο άτομα» σημείωσε ο ιδιωτικός ερευνητής στο MEGA.

«Ένας άνθρωπος που παρακολουθεί τον χώρο και επισκέφθηκε πολλές φορές το εσωτερικό της πινακοθήκης πώς δεν έπεσε στην αντίληψη των σεκιουριτάδων που βρίσκονταν εκεί.

Πώς δεν φάνηκε το πρόσωπό του στις κάμερες, να τον δουν εκ των υστέρων οι αστυνομικοί στις κάμερες» διερωτήθηκε ο ερευνητής, ενώ παράλληλα αμφισβήτησε την ικανότητα του δράστη να αφοπλίσει τον συναγερμό.

Το κύριο ερώτημα στην υπόθεση σύμφωνα με τον ερευνητή αφορά τον πίνακα που ο δράστης ισχυρίζεται ότι κατέστρεψε.

«Ισχυρίζεται ότι ένας από τους πίνακες που πήγε να κλέψει καταστράφηκε. Και μετά τον κατέστρεψε. Ένας άνθρωπος που δηλώνει φιλότεχνος, ακόμα και αν έπαθε ζημιά ένας πίνακας, τον πετάει στην τουαλέτα; Μήπως φυγαδεύθηκε στο εξωτερικό ο πίνακας» είπε.

«Υπάρχουν εμμονικοί άνθρωποι, ειδικά στην Λατινική Αμερική, άνθρωποι του υπόκοσμου, που θέλουν να έχουν κάποιους συγκεκριμένους πίνακες ή και αρχαιότητες, ακόμα και αν δεν μπορούν να τους επιδεικνύουν» κατέληξε ο ερευνητής.