Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται το πολιτικό φλερτ, αν και κατά καιρούς διακόπτεται, του Αλέξη Τσίπρα με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές. Ο πρώην Πρωθυπουργός δεν έχει εγκαταλείψει την ιδέα της ενίσχυσης των σχέσεων με την ομάδα των Ευρωσοσιαλιστών, παρά τις προσπάθειες που γίνονται από το Κίνημα Αλλαγής να μην τον δεχθούν ως ισότιμο συνομιλητή.

Μάλιστα αυτό κατέστη σαφές κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Ισπανού Πρωθυπουργού, του Σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος δεν συναντήθηκε με τον Αλ. Τσίπρα, αλλά μόνο με την Φώφη Γεννηματά, καθώς αυτή ήταν η έντονη επιθυμία της Χαρ. Τρικούπη.

Παρά το «απαγορευτικό» του ΚΙΝΑΛ έγινε μεγάλη προσπάθεια από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα και τελικά κατάφερε ο Αλ. Τσίπρας να…«σφραγίσει» το διαβατήριο για την Σύνοδο των Ευρωσοσιαλιστών. Ως εκ τούτου, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο από τις 23 έως τις 26 Ιουνίου 2021.

Στις Βρυξέλλες θα συμμετάσχει με το καθεστώς του παρατηρητή στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο της Ομάδας των Ευρωσοσιαλιστών-PES (Πέμπτη 24/06, 11:00-12:30). Παράλληλα θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου David Sassoli (Πέμπτη 24/06, 17:00), τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομίας Paolo Gentiloni (Πέμπτη 24/06, 09:30) και τους Προέδρους και Συμπροέδρους των προοδευτικών Ευρωπαϊκών κομμάτων –τη Συμπρόεδρο της Ευρωομάδας των Πρασίνων Ska Keller (Tετάρτη 23/06, 20:10), τoν Συμπρόεδρο της Ευρωομάδας της Αριστεράς, Martin Schirdewan (Πέμπτη 24/06, 16:00) και την Πρόεδρο της Ευρωομάδας των Σοσιαλιστών Iratxe Garcia Perez (Πέμπτη 24/06, 18:00).

Στο Βερολίνο θα συμμετάσχει, με το καθεστώς του παρατηρητή, για πρώτη φορά σε τακτική Συνάντηση των Ευρωσοσιαλιστών Ηγετών (Παρασκευή 25/06, 19:00), ενώ θα συναντήσει και τους Συμπρόεδρους της Die Linke Susanne Hennig-Wellsow και Janine Wissler (Παρασκευή 25/06).

Τον Αλέξη Τσίπρα θα συνοδεύσουν η Ράνια Σβίγκου υπεύθυνη για τον Τομέα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο διπλωματικός του σύμβουλος, Βαγγέλης Καλπαδάκης και η υπεύθυνη διεθνών σχέσεων του Γραφείου Προέδρου Δανάη Μπαδογιάννη.