Η συνάντηση Μητσοτάκη Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες έμοιαζε διερευνητική και σχεδόν αναγκαστική, τουλάχιστον για την τουρκική πλευρά. Και οι δύο ηγέτες είχαν φορέσει μάσκα αδιαπέραστη κατά τις διηγήσεις των παρόντων. Οταν έσβησαν οι προβολείς ο πάγος έσπασε μεν, αλλά οι διαφορές διαφορές. Για το περιεχόμενο των συνομιλιών, για τους διαλόγους, αποφεύγουν άπαντες οποιαδήποτε αναφορά, επικαλούμενοι συμφωνία των δύο ηγετών να μην υπάρξουν διαρροές, ούτε από την Αθήνα, ούτε από την Αγκυρα. Μένει να αποδειχθεί βεβαίως… Ετσι, οι του Μεγάρου Μαξίμου περιορίζονται σε εκείνα που παραπέμπουν σε ένα ήρεμο καλοκαίρι ή καλύτερα σε ένα όσο γίνεται μακρύτερο μορατόριουμ, και γι’ αυτό προκρίνουν τη θετική ατζέντα. Επισημαίνουν ωστόσο ότι η συνάντηση δεν είναι άσχετη με τη γενικότερη μεταπανδημική διεθνή κινητοποίηση, ιδιαιτέρως με την πρωτοβουλία του Τζο Μπάιντεν να επαναφέρει τις ΗΠΑ στη διεθνή σκακιέρα. Γι’ αυτό, όπως εξηγούν, ο Πρωθυπουργός θα συνεχίσει να επενδύει στη δική του διεθνή παρουσία και στις επισκέψεις του σε ξεχωριστές πρωτεύουσες. Τη Δευτέρα θα βρεθεί στο Κάιρο όπου θα συναντηθεί με τον αιγύπτιο πρόεδρο Αλ Σίσι. Και στα μέσα Ιουλίου πρόκειται να μεταβεί στη Βαγδάτη για συνομιλίες με την ιρακινή ηγεσία.

 

Ερχεται στην Αθήνα ο «ΜΒΖ»

Εν τω μεταξύ στην Αθήνα θα βρεθεί την προσεχή Τρίτη 22 Ιουνίου ένας από τους ακριβοθώρητους ηγέτες διεθνώς. Ο διάδοχος του θρόνου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Μοχάμεντ μπιν Ζάγεντ αλ Ναχιάν, γνωστός παγκοσμίως με τα αρχικά «ΜΒΖ»,  θα βρεθεί για λίγες ώρες στην ελληνική πρωτεύουσα για να συναντηθεί με τον έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία. Οι σχέσεις των δύο ανδρών είναι ιδιαίτερα στενές και αντικατοπτρίζουν πλήρως την εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδος και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων τα τελευταία χρόνια. Εξίσου κρίσιμος στη διεύρυνση της συνεργασίας, με αποκορύφωμα την υπογραφή συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής πριν από μερικούς μήνες, είναι ο ρόλος του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια που πρόσφατα επισκέφθηκε ξανά το Αμπου Ντάμπι. Μη νομίζετε όμως ότι η συνεργασία είναι μόνο αμυντική. Τα ΗΑΕ κάνουν πολλές σκέψεις για επενδύσεις στην Ελλάδα, ενώ οι δύο χώρες κοιτούν υπό κοινό πρίσμα τις εξελίξεις στη Βαλκανική, αλλά επίσης στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Τουρκία.

 

Ο  Ιμπραχίμ και το… Τράμπαντ

Η συνέντευξη Τύπου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για να γυρίσουμε στη στενή γειτονιά μας, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ την περασμένη Δευτέρα αλλά και το πέρας της συνάντησής του με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν είχε μόλις τελειώσει. Ο τούρκος πρόεδρος και η συνοδεία του – στην οποία βρίσκονταν μεταξύ άλλων ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο Χουλουσί Ακάρ – εξέρχονται της αίθουσας και κατευθύνονται προς την αυτοκινητοπομπή. Μια γνώριμη όμως φιγούρα αποσπάται από την ομάδα και κατευθύνεται μοναχικά προς ένα σημείο στο οποίο οι… αρμόδιοι του ΝΑΤΟ έχουν τοποθετήσει ένα αντίγραφο του γνωστού (και αισθητικά απωθητικού) από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου αυτοκινήτου «Τράμπαντ» – προφανώς σε έναν συμβολισμό της επικράτησης της Συμμαχίας στη «μεγάλη διαμάχη» του 20ού αιώνα. Ο άνδρας βγάζει το κινητό του τηλέφωνο, τραβά μερικές φωτογραφίες και στη συνέχεια επιστρέφει, διακριτικά όπως γενικότερα συνηθίζει να κινείται τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο, προς την υπόλοιπη ομάδα. Το όνομα του ανδρός; Ιμπραχίμ Καλίν.

Παρουσία στο μέλλον της Ευρώπης

Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης εγκαινιάστηκε στις 9 Μαΐου 2021, ανοίγοντας ένα νέο βήμα διαλόγου με τους πολίτες με στόχο την αντιμετώπιση των προκλήσεων και των προτεραιοτήτων της Ευρώπης. Η Ολομέλεια της Διάσκεψης θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο και το παρόν σε αυτήν θα δώσει από ελληνικής πλευράς ο γενικός διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ και καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Γιώργος Παγουλάτος που θα συμμετάσχει από τις Ομάδες Δράσης Πολιτών. Η Ολομέλεια κάνει μάλιστα σήμερα, Σάββατο 19 Ιουνίου, την εναρκτήρια συνεδρίασή της στο Στρασβούργο. Συμπρόεδροι στην Ολομέλεια θα είναι ο «πολύς» Γκι Φερχόφσταντ, ένας από τους πλέον επιφανείς ευρωβουλευτές της εποχής μας, η Αννα Πάουλα Ζακάριας, υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Πορτογαλίας (η χώρα της ασκεί την Προεδρία του Συμβουλίου το τρέχον εξάμηνο) και η Ντουμπράβκα Σούικα, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα δημοκρατίας και δημογραφίας.

Τσίπρας… on air

Ο Αλέξης Τσίπρας, που τούτο τον καιρό παλεύει με τους δαίμονες του κόμματός του, πριν από την Εθνική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ θα ταξιδέψει, με την ευκαιρία συμπλήρωσης των τριών ετών από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, στη Βόρεια Μακεδονία. Ο πρώην πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στο πρώτο Φόρουμ Διαλόγου Πρεσπών, όπου στις Λίμνες Μεγάλη Πρέσπα και Αχρίδα θα βρεθούν περίπου 40 προσωπικότητες από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ. Εκεί θα είναι, εκτός του κ. Τσίπρα, ο Νίμιτς, η Μογκερίνι, ο Χαν, ο Ράμα, ο Ντζουκάνοβιτς, ο βοηθός υφυπουργός Ευρωπαϊκών και Ευρασιατικών Υποθέσεων Φίλιπ Ρίκερ, κ.ά. Σας ενημερώνω επίσης, καθώς πολλή φασαρία έγινε προ ημερών για το εάν έχει ή όχι επαφές ο Αλέξης Τσίπρας με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα βρεθεί στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES). H σύναξη θα γίνει στις 24 Ιουνίου και ο κ. Τσίπρας θα παραστεί ως παρατηρητής καθώς έλαβε σχετική πρόσκληση, ενώ την επομένη μέρα θα μεταβεί στο Βερολίνο για τη συνάντηση των Ηγετών του PES.

Η αλλαγή διοίκησης στο ΤΑΙΠΕΔ, από όσα μαθαίνω, δεν ήταν αναίμακτη. Επειδή ο νεοεπιλεγείς διευθύνων σύμβουλος κ. Δ. Πολίτης δεν μπορούσε να αναλάβει πριν από την 1η Αυγούστου λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεών του στη Ζυρίχη, ζητήθηκε από τον αποχωρούντα διευθύνοντα σύμβουλο κ. Ριχάρδο Λαμπίρη να αποδεχθεί δίμηνη παράταση της θητείας του ώστε να διευκολύνει τις εξελίξεις. Εκείνος αρνήθηκε και θεώρησε ότι έχει την ευκαιρία για τριετή παράταση της σύμβασής του. Κατά μια εκδοχή είχε εξασφαλίσει και την υποστήριξη στελεχών του Μεγάρου Μαξίμου στην απαίτησή του. Ακολούθησαν νυχτερινές διαβουλεύσεις το βράδυ της Τρίτης με τη διοίκηση του Υπερταμείου που εποπτεύει το ΤΑΙΠΕΔ και αποφασίστηκε να κοπεί πάραυτα ο γόρδιος δεσμός, να αποχωρήσει ο κ. Λαμπίρης και χρέη αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου να εκτελεί μέχρι την 1η Αυγούστου ο επίσης προσφάτως επιλεγείς στη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ κ. Π. Σταμπουλίδης.

Το δίδυμο Σουρανή – Καλίν και οι συνωμοσιολόγοι

Τις τελευταίες ημέρες και συγκεκριμένα μετά τη συνάντηση των Βρυξελλών μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει επανεμφανιστεί η παραφιλολογία – την οποία προωθούν συγκεκριμένοι κύκλοι – ότι η πρέσβης Ελένη Σουρανή «υποκαθιστά», κατά κάποιον τρόπο, τον Νίκο Δένδια επειδή οι δύο ηγέτες έκριναν ότι πρέπει να υπάρχει ακόμη ένας δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των στενών συνεργατών τους. Εκ μέρους του τούρκου προέδρου, το «πρόσωπο επαφής» («contact person» στη διπλωματικό «αργκό») είναι ο Ιμπραχίμ Καλίν. Υπάρχουν όμως ορισμένες κρίσιμες διαφορές. Μπορεί ορισμένοι να βλέπουν… φαντάσματα, ίσως επειδή το δίδυμο Καλίν – Σουρανή έδωσε το «παρών» στην πολυσυζητημένη πλέον συνάντηση. Ας μη λησμονούμε όμως ότι ενώ ο κ. Καλίν έχει ρόλο προσωπικού συμβούλου του κ. Ερντογάν σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, η πρέσβης κυρία Σουρανή κατέχει θεσμικό ρόλο ως διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού και όχι μόνο ανήκει στο υπουργείο Εξωτερικών, αλλά στεγάζεται και σε αυτό. Αλλωστε, υπηρεσιακός προϊστάμενος της κυρίας Σουρανή είναι ο… υπουργός Εξωτερικών, δηλαδή ο κ. Δένδιας, και είναι πάντα ενημερωμένος για όλες τις κινήσεις της. Ισως ο τούρκος πρόεδρος να υπερβάλλει ορισμένες φορές στις διατυπώσεις του και να δημιουργεί εντυπώσεις, αλλά οι εν Ελλάδι συνωμοσιολόγοι ας μην ψάχνουν «ψύλλους στ’ άχυρα».

Οι περισσότερες από τις 400 προσκεκλημένες στην υψηλών συμβολισμών, όπως χαρακτηρίστηκε, επίδειξη μόδας του γαλλικού οίκου Dior στο Καλλιμάρμαρο φορούσαν δημιουργίες Dior. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου (φωτογραφία), πιστή στη δέσμευσή της να προβάλει και να ενισχύσει τους έλληνες παραγωγούς, τεχνίτες, σχεδιαστές που συνθέτουν τον σύγχρονο υλικό πολιτισμό της χώρας μας, επέλεξε για την εκδήλωση στο Καλλιμάρμαρο ένα διαφορετικό φόρεμα. Μια δημιουργία σχεδιασμένη από Ελληνα, τον Χρήστο Κωσταρέλλο. Εναν σχεδιαστή που, όπως με πληροφορούν οι πηγές μου, προτάσσει ως αρχή τη βιωσιμότητα της μόδας, την ισορροπία δηλαδή μεταξύ παραγωγής και πρώτης ύλης. Κατασκευάζει δε ενδύματα αποκλειστικά στην Ελλάδα και στηρίζει ένα κομμάτι της παραδοσιακής βιοτεχνίας και χειροτεχνίας. Με την επιλογή της αυτή η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναδεικνύει, όπως επίσης αναφέρουν οι πηγές μου, την ευρηματικότητα και τη φινέτσα της ελληνικής μόδας, η οποία τα τελευταία χρόνια κατακτά δυναμικά τη διεθνή αγορά. Μετά από όλα αυτά αισθάνομαι ότι υφέρπει ένας ανταγωνισμός μεταξύ των ισχυρών κυριών της χώρας, της κυρίας Γιάννας Αγγελοπούλου συμπεριλαμβανομένης.