Σε εξέλιξη η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ρετζέπ Ερντογάν, στις Βρυξέλες.

Η συνάντηση ξεκίνησε περίπου στις 5:20 μ.μ. μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Λίγο πριν από τη συνάντηση ο Τούρκος πρόεδρος έκανε επίθεση φιλίας στην Ελλάδα δηλώνοντας ότι το εκ νέου άνοιγμα διαύλων διαλόγου με την Ελλάδα βοήθησε να λυθούν μερικά διμερή ζητήματα.

«Πιστεύουμε ότι το εκ νέου άνοιγμα των διαύλων διαλόγου με τον γείτονά μας Ελλάδα, συνεισέφερε στην επίλυση προβλημάτων και στην περιφερειακή σταθερότητα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ταγίπ Ερντογάν.

Οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου έγιναν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε το think tank «Gerrman Marshall Fund», όπως αναφέρει το Reuteurs, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης διεμήνυσε από χτες ότι «η πιο σημαντική διαφορά» Ελλάδας και Τουρκίας είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, ενώ έστειλε και το μήνυμα πως ως μέλη του ΝΑΤΟ Τουρκία και Ελλάδα θα πρέπει να λύσουν ειρηνικά τις διαφορές τους.

Στο ερώτημα «τι θα συζητήσετε με τον κ. Ερντογάν;» ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε:

«Δεν αποτελεί μυστικό ότι έχουμε μεγάλες διαφορές με την Τουρκία και η πιο σημαντική διαφορά μας είναι το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών μας. Πρόκειται για ένα ζήτημα που χρονολογείται εδώ και πολλές δεκαετίες. Και πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να διαχειριστούμε τις διαφορές μας χωρίς να καταφύγουμε σε κλιμάκωση της έντασης και αποφεύγοντας αυτό που συνέβη το περασμένο καλοκαίρι» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

«Και πιστεύω ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε ένα κοινό πλαίσιο. Και το πλαίσιο αυτό θα πρέπει να είναι ο σεβασμός όσων προβλέπει το διεθνές δίκαιο. Και, ασφαλώς, οι σχέσεις καλής γειτονίας. Θα ζήσουμε δίπλα-δίπλα με την Τουρκία. Πρέπει λοιπόν να βρούμε έναν τρόπο, ακόμη και όταν διαφωνούμε, να συνεχίζουμε να συζητάμε και να διαχειριζόμαστε τις διαφωνίες μας με πολιτισμένο τρόπο».

Παράλληλα ο Έλληνας πρωθυπουργός επεσήμανε ότι υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας με την Τουρκία σε οικονομικό επίπεδο αλλά και σε περιβαλλοντικό, ενώ σε αυτό το πλαίσιο ενέταξε και το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

Ειρηνική επίλυση

Σε κάθε περίπτωση η συζήτηση μεταξύ του κ. Μητσοτάκη και του κ. Ερντογάν θα γίνει στο φόντο του γενικού πλαισίου που θέλει να χαράξει η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ο στόχος του ΝΑΤΟ είναι να συνεχιστεί το κλίμα αποκλιμάκωσης της έντασης που διαπιστώνεται το τελευταίο διάστημα.

«Είμαστε και οι δύο μέλη της συμμαχίας. Και βεβαίως, όταν έχουμε διαφορές -ως μέλη της συμμαχίας- αυτές οι διαφορές, θα πρέπει να επιλύονται με ειρηνικό τρόπο, γιατί αν δεν επιλύονται με τέτοιο τρόπο και επιλέγεται η αύξηση της έντασης, αυτό βεβαίως δεν είναι καλό για τη συμμαχία στο σύνολό της» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης ερωτηθείς για τις προσδοκίες του από το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ για τα ελληνοτουρκικά.

Η τηλεφωνική επικοινωνία με Αναστασιάδη

Λίγο πριν από το τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, όπως μεταφέρει το ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος ζήτησε από τον Έλληνα Πρωθυπουργό να μεταφέρει στον Τούρκο Πρόεδρο τη θέση της κυπριακής πλευράς ότι θα πρέπει να σταματήσουν οι ενέργειες της Τουρκία στο Βαρώσι, οι οποίες παραβιάζουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Επίσης να μεταφέρει ότι καμιά λύση δεν είναι αποδεκτή για το Κυπριακό πέραν από τη λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, κάτι που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη σε περίπτωση νέας άτυπης πενταμερούς διάσκεψης.

Τέλος ο κύπριος Πρόεδρος μετέφερε στον Κυριάκο Μητσοτάκη τη θέση ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας δεν αφήνει περιθώρια στην Κυπριακή Δημοκρατία να τηρήσει μια θετική στάση στο επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο οποίο θα συζητηθούν οι σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας.

Αν η Τουρκία αναιρέσει τις ενέργειές της στην Αμμόχωστο

Η Κυπριακή Δημοκρατία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μπορεί να αλλάξει τη στάση της και να τηρήσει μια θετική ατζέντα μόνο σε περίπτωση που η Τουρκία προχωρήσει σε αναίρεση ενεργειών της σε σχέση με την Αμμόχωστο.

Όσον αφορά μια νέα άτυπη πενταμερή διάσκεψη, οι πληροφορίες αναφέρουν πως με τα υπάρχοντα δεδομένα δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες να συγκληθεί σύντομα.

Εξάλλου οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, πρέπει να αναμένεται στην Κύπρο στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.