Η βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τη μάχη με το οργανωμένο έγκλημα, την επίσκεψη Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ελλάδα αλλά και τον Βόρειο Οδικό Άξονα της Κρήτης.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχουμε μια καταγραφή εγκλημάτων του οργανωμένου εγκλήματος. Οι εξηγήσεις είναι πολλές και είναι πραγματικές. Μετά την πανδημία γίνεται νέα μοιρασιά των αρμοδιοτήτων. Έχουμε έντονη παρουσία βαλκανικής μαφίας, γιατί ίσως πιστεύει ότι έχει πεδίο δράσης λαμπρό. Η ΕΛ.ΑΣ. που έχει εμπειρία και επιτυχίες είναι βέβαιο με το νέο σχέδιο και τη συνεργασία της δικαστικής εξουσίας θα βάλει τέρμα σε αυτή την ιστορία. Το οργανωμένο έγκλημα έχει πολύ υψηλούς οικονομικούς στόχους» ανέφερε σχετικά η κ. Μπακογιάννη.

«Υπάρχει μια κατηγορία ανθρώπων που δυστυχώς πρέπει να φοβηθούν την τιμωρία»

Η βουλευτής της ΝΔ στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη αυστηροποίησης των ποινών αναφορικά σε αδικήματα παιδεραστίας και σεξουαλικής κακοποίησης. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως: «Θεωρώ ότι τα θέματα παιδεραστίας πρέπει να αντιμετωπίζονται πολύ πιο σκληρά από τη νομοθεσία. Εκεί η νομοθεσία θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει διαφορετικά τα αδικήματα. Το αδίκημα της παιδεραστίας είναι ένα από τα εφιαλτικότερα αδικήματα που αντιμετωπίζουμε. Δεν μπορούν να είναι στους δρόμους. Ναι, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που η αστυνομία συλλαμβάνει και ξανασυλλαμβάνει. Η παρουσία της αστυνομίας τα τελευταία 2 χρόνια είναι πολύ μεγαλύτερη».

«Υπήρξαν ήδη αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα όπως περί του βιασμού των γυναικών. Ενδεχομένως θα υπάρχουν κι άλλα θέματα. Υπάρχουν ανοιχτά μέτωπα και το Υπ. Δικαιοσύνης ασχολείται. Αυτά τα θέματα είναι κοινωνικά δεν έχουν ιδεολογικό πρόσημο. Μια κοινωνία στέκεται και με βάση κάποιες Αρχές. Υπάρχει μια κατηγορία ανθρώπων που δυστυχώς πρέπει να φοβηθούν την τιμωρία. Αν κρίνω από τις αντιδράσεις της κοινωνίας η ευαισθησία είναι πάρα πολύ μεγάλη».

«Η Ελλάδα έχει πολλούς αστυνομικούς σε επίπεδο ευρωπαϊκό. Η πανεπιστημιακή αστυνομία έχει πολύ συγκεκριμένο ρόλο. Δεν μπορεί η Ελλάδα να είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που τα πανεπιστήμια είναι κέντρα ανομίας. Τα παιδιά πέφτουν θύματα διακινητών ναρκωτικών και κακοποιών. Η πανεπιστημιακή αστυνομία θα προστατέψει τα παιδιά μας. Η πανεπιστημιακή αστυνομία χρειάζεται σήμερα. Δεν αφορά όλα τα πανεπιστήμια. Αλλά ένα πρόβλημα επί 40 χρόνια το βλέπεις δεν μπορείς να στρουθοκαμηλίζεις. Υπάρχουν ακόμα αντιλήψεις που θεωρούν ότι είναι αμάρτημα να καλέσεις την αστυνομία όταν βλέπεις καταπάτησει του νόμου» τόνισε η Ντόρα Μπακογιάννη.

Ο απόηχος της επίσκεψης Τσαβούσογλου

Το δρόμο της ανακωχής  και της προσπάθειας επιστροφής σε θετική ατζέντα παίρνουν Αθήνα και Άγκυρα στον απόηχο της επίσκεψης του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Όλοι έχουμε χαρακτηρίσει ως θετικό μήνυμα. Υπάρχει σαφέστατα η βούληση της Τουρκίας για ομαλοποίηση των σχέσεων με την Ελλάδα. Ότι θα αποφύγουμε μια κρίση ανάλογη με αυτή του καλοκαιριού. Ότι η ευρύτερη πίεση που ασκείται στην Τουρκία έχει αποτέλεσμα και στο επίπεδο των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Το ότι έγιναν ευρωτουρκικά, σημαίνει ότι η πίεση είναι μεγαλύτερη» ανέφερε η βουλευτής της ΝΔ.

«Η Τουρκία έχει μπροστά της ένα δύσκολο 15μερο. Η συνάντηση Ερντογάν – Μπάιντεν δεν θα είναι στρωμένη με ροδοπέταλα. Ξεκινούν μια βάση drones στην Κύπρο που είναι αντίθετη με τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ. Οι Αμερικάνοι αποφάσισαν να δώσουν χρήματα στους Κούρδους που η Τουρκία θεωρεί τρομοκράτες. Το μήνυμά μας είναι ότι επιθυμούμε εποικοδομητικό διάλογο χωρίς απειλές και εντάσεις. Η βάση είναι μια, αυτή του διεθνούς δικαίου. Αν η Τουρκία προσέλθει με αυτή τη λογική στις επόμενες συναντήσεις θα έχει γίνει ένα μεγάλο βήμα εμπρός» υπογράμμισε.

«Η επέκταση των χωρικών υδάτων είναι αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας. Ο κ. Τσαβούσογλου να κοιτάξει να κάνουμε μια πρόοδο. Θα πάω στην Αττάλεια και ο στόχος είναι να πούμε ξεκάθαρα πράγματα. Η διαφορά μας είναι αναγνωρισμένη από το διεθνές δίκαιο. Όταν δύο χώρες διεκδικούν την ίδια υφαλοκρηπίδα έχουν τρεις λύσεις. Ο πόλεμος, ο διάλογος και η Χάγη. Η μόνη εφικτή λύση είναι να πάμε στη Χάγη. Το δικαστήριο ό,τι αποφασίσει θα είναι υποχρεωτικά αποδεκτό και για τους δύο. Η Τουρκία δεν την επιθυμεί τη Χάγη, γιατί η Τουρκία ξέρει ότι η βασική λογική της Χάγης βασίζεται στο δίκαιο της θαλάσσης» σημείωσε.

«Καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα πάει για θέματα κυριαρχίας στην Χάγη»

«Αυτό είναι το πρόβλημα. Για να πάμε στη Χάγη θα πρέπει να συμφωνήσουμε για τι θα πάμε στη Χάγη. Εδώ δεν είναι τόσο δύσκολα αλλά είναι θέμα βούλησης. Η Τουρκία πιέζεται πολύ. Υπήρξε μια τέτοια συμφωνία μεταξύ Καραμανλή – Ντεμιρέλ αλλά όταν επέστρεψε στην Τουρκία δεν του το επέτρεψαν. Τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά όμως. Τώρα είναι η ώρα της επιθετικής διπλωματίας.

» Το θέμα των υδρογονανθράκων έρχεται χαμηλά. Κινούμαστε πλέον σε διαφορετικές πηγές ενέργειας. Για θέματα κυριαρχίας δεν θα πάει στη Χάγη καμία κυβέρνηση. Σας μιλώ για την υφαλοκρηπίδα. Υπάρχει μια φιλολογία στην Ελλάδα που οι Τούρκοι θέτουν πολλά θέματα κι εμείς τίποτα. Εμείς θέτουμε το θέμα του πυρηνικού σταθμού, θέματα της Ίμβρου και της Τενέδου. Εμείς τώρα πάμε να βρούμε τα θέματα στα οποία μπορούμε να συμφωνήσουμε» τόνισε.

Βόρειος οδικός άξονας της Κρήτης

«Ο βόρειος οδικός άξονας είναι 40 χρόνια το μεγαλύτερο όνειρο των Κρητικών. Χάνουμε ένα μικρό χωριό νέων ανθρώπων στο βόρειο οδικό άξονα. Μέχρι τώρα ήταν μια κοροϊδία στον κρητικό λαό. Ο ΣΥΡΙΖΑ κορόιδευε τόσο καλά που μέχρι κι εγώ πίστευα ότι υπήρχαν μελέτες πάνω στις οποίες θα χτίσουμε. Όλα ήταν στον αέρα και δεν υπήρχε τίποτα. Ξεκίνησε μια τρομερή προσπάθεια από το ΥΠΕΧΟΔΕ με πίεση του Κυριάκου Μητσοτάκη και τα 2 αυτά χρόνια έγινε μια δουλειά εντυπωσιακή. Παρουσιάστηκε η πλήρης χάραξη Καστέλι – Λασίθι. Η χρηματοδότηση του ΒΟΑΚ. Η χρηματοδότηση της λειτουργίας του ΒΟΑΚ. Τα διόδια για τα οποία μιλάμε είναι για όλους. Αν σήμερα πρωθυπουργός της Ελλάδας δεν ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο ΒΟΑΚ δεν θα γινόταν ποτέ και μπορώ να σας το αποδείξω με στοιχεία».