Για συζητήσεις με την Ελλάδα χωρίς όρους και προϋποθέσεις έκανε λόγο ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τις κοινές δηλώσεις με τον έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια.

Ο Μ. Τσαβούσογλου, αφού ευχαρίστησε για την υποδοχή που του επεφύλασσε η ελληνική πλευρά και επιβεβαίωσε τη συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη – Ταγίπ Ερντογάν στις 14 Ιουνίου στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, έκανε λόγο για επιτάχυνση διμερών διαπραγματεύσεων που αφορούν οικονομικά και εμπορικά ζητήματα. «Είχαμε την ευκαιρία να αξιολογήσουμε τα διμερή μας θέματα και στο πλαίσιο αυτό επιταχύνουμε τις διμερείς διαπραγματεύσεις αναφορικά με τα οικονομικά και εμπορικά ζητήματα».

Παράλληλα, επεσήμανε πως κατά τη συνάντηση των ΥΦΥΠΕΞ των δύο χωρών στην Καβάλα υπήρξε συμφωνία σε 25 θέματα και αποφασίστηκε να προχωρήσει αυτή η συνεργασία.

Υπάρχουν εκκρεμή ζητήματα αλλά και πολιτική βούληση κι από τις δύο πλευρές

Σε πολιτικό επίπεδο, όπως κι ο Ν. Δένδιας, παραδέχτηκε πως υπάρχουν εκκρεμή ζητήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας τα οποία θα πρέπει να επιλυθούν βάσει σεβασμού στο διεθνές δίκαιο και τα κοινά συμφέροντα.

«Θέλουμε να συνεχίσουμε τις σχέσεις μας με την Ελλάδα χωρίς προϋποθέσεις, χωρίς όρους» τόνισε.

Μάλιστα, έσπευσε να επισημάνει πως από πλευράς Άγκυρας υπάρχει πολιτική βούληση για συνεργασία. «Υπάρχει πολιτική βούληση από την Τουρκία, είμαστε χαρούμενοι που βλέπουμε την ίδια βούληση από την Ελλάδα».

Επίσης, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας σημείωσε έγιναν συζητήσεις για να βρεθεί ημερομηνία για τη συνέχιση των διερευνητικών επαφών.

Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο

Σημαντική η ενδυνάμωση των σχέσεων

Για «ενδυνάμωση των σχέσεων» Ελλάδας και Τουρκίας έκανε λόγο λίγο πριν τις δηλώσεις με τον Νίκο Δένδια ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, στον απόηχο της συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο τούρκος ΥΠΕΞ αναφέρει: «Η επανεκκίνηση των καναλιών διαλόγου είναι θετική. Η ενδυνάμωση των σχέσεών μας είναι σημαντική για την επίλυση των προβλημάτων μας».