«Εγώ υπάκουα τυφλά. Έδωσα τ’ όνομά μου. Ήμουν ένα άγραφο sms – email. Αυτό ήμουν…», ανέφερε στην νέα κατάθεσή του στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας, συνεχίζοντας να ξεδιπλώνει τις πτυχές της υπόθεσης Παππά-SYRIZA Channel. Εμφανίζοντας νέα email που αντάλλαξαν για την εγγυητική επιστολή των 3 εκατ. ευρώ για την συμμετοχή στον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών, αλλά και για το φιλοκυβερνητικό «Domumento», ο μάρτυρας επέμεινε στα επιχειρήματά του περί σχεδίου υπό τον συντονισμό του Νίκου Παππά με τον ίδιο «μπροστινό» προκειμένου το τότε κυβερνών κόμμα να αποκτήσει τηλεοπτικό κανάλι και εφημερίδα της επιρροή του. Μάλιστα υποστήριξε ότι διαφώνησε με την «γραμμή» του «Documento» καθώς θεώρησε ότι θα ενέπλεκαν τον γιο του σε θέματα που υπερέβαιναν την κριτική και αφορούσαν «κουτσομπολιά» μέσω της στοχοποίησης της συζύγου του τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς και της συζύγου του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Συγκεκριμένα, φέρεται να κατέθεσε ο κ. Καλογρίτσας: Κάποια στιγμή διαφώνησα με τη γραμμή και είπα δεν θέλω να συνεχίσω γιατί θέλανε να μπλέξουν τον γιο μου. Όταν είχα την “Πρώτη” έκανα αντιπολίτευση στον Παπανδρέου. Μου φέρνανε πολιτικοί και δημοσιογράφοι υλικό να γράψω κατά της Μιμής. Δεν έγραψα ποτέ. Για τον Παπανδρέου έγραφα. Όχι κουτσομπολιά για τη γυναίκα του όμως. Σε αυτή την ίδια κατεύθυνση είδα ότι μπαίνανε οι γυναίκες όπως του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ή του Στουρνάρα. Διαφώνησα τότε. Δεν ήθελα το όνομα του γιου μου σε αυτά. Ήλθε τότε ένα σημαίνων πρόσωπο από Μαξίμου. Με πίεσε. Αρνήθηκα κι έφυγα».

Αναφορικά με την έκδοση της εφημερίδας ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι το εγχείρημα της επανέκδοσης της εφημερίδας «Πρώτη» πριν την έκδοση του «Domumento», δεν προχώρησε. «Τελικά πήγαν σε άλλη λύση. Μετά μου λέει ο Νίκος “πρέπει να βγει αμέσως εφημερίδα. Τώρα, τώρα, τώρα!”. Μετά μου λέει πως πρέπει να βγει με τον Βαξεβάνη. Δεν τον ήξερα. Τον είχα δει σε μια βάπτιση. Μου είπαν πως “αφού δεν υπάρχει το όνομά σου στην τηλεόραση να μπεις”. Μπήκα τελικά. Για το “Documento” δάνεισα χρήματα. Το χρηματοδότησα μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου που αποφάσισαν. Το λογιστήριο έχει αποδείξεις για 2,9 εκατ. ευρώ. Όπως όλοι ξέρετε όμως για τέτοια εγχειρήματα υπάρχουν και κάποια χρήματα “απ’ έξω”. Το λογιστήριο τα έχει όλα αυτά. Επιβεβαιώνω πως έδωσα 3 εκατ. δανεικά». Ο μάρτυρας ρωτήθηκε από τον εισηγητή της ΝΔ Θάνο Πλεύρη αν του ζήτησε ο κ. Παππάς να φύγει από το «Documento» και ο κ. Καλογρίτσας απάντησε: «Ναι. Μου ζήτησε η ομάδα να φύγω». Και διάβασε ένα sms που φέρεται να αντήλλαξε με τον τότε υπουργό Επικρατείας: «Με ρωτάει στις 19 Γενάρη 2017. “Τι έγινε με εφημερίδα;”». Καλογρίτσας: «Νίκο μου όλα καλά». Παππάς: «Περί κλεισίματος ακούω. ΠΡΟΣΕΞΕ»! Καλογρίτσας: «Νοικοκύρεμα. Όχι κλείσιμο. Με το ΠΡΟΣΕΞΕ τι εννοείς;». Ο μάρτυρας υποστήριξε ότι «για το “Documento” υπογράψαμε χαρτιά». «Το χρηματοδότησα. Έχω τιμολόγια», σημείωσε, ενώ ρωτήθηκε αν έχει δώσει αφανή χρήματα: «Προφανώς δίναμε», απάντησε. Ρωτήθηκε και για το ποιος είχε τον πρωταγωνιστικό ρόλο, ο Παππάς ή ο Βαξεβάνης και απάντησε: «Ο Παππάς για τις χρηματοδοτήσεις. Έλεγε ο Βαξεβάνης χρειάζομαι αυτά κι ο Παππάς ενεργούσε. Μόνο από τον Παππά έπαιρνα εντολές. Σιγά μην έπαιρνα από τον Βαξεβάνη. Ο Παππάς ήταν από πίσω».  Επικαλέστηκε δε ότι «υπάρχουν χαρτιά για αυτά -από την πρώτη ημέρα που με φωνάξανε έως και που με διώξανε υπάρχουν έγγραφα».

Ο επιχειρηματίας επικαλέστηκε και άλλο ένα sms πριν την συνάντηση με τους Άραβες του Ομίλου CCC στο Πόρτο Χέλι που είχε σχέση με την εγγυητική για την συμμετοχή στον διαγωνισμό των αδειών. Ο κ. Καλογρίτσας φέρεται να σχολιάζει «Μάλλον… Τζίφος!!!», με τον υπουργό να τον ρωτά: «Δηλαδή;». «Χωρίς εγγυητική πώς θα πάμε;», του απαντά εκείνος, προτρέποντάς τον: «Πάρε τον SAMER να πιέσουν στο ΛΟΝΔΙΝΟ να το στείλουν ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛ. ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ». Αναφέρθηκε όμως και στις συναντήσεις που υποστηρίζει ότι είχε με τον κ. Παππά και τον κύπριο δικηγόρο Αρτέμη Αρτεμίου:

«Να σας πω και για τον Αρτεμίου. Είχαμε κάνει αρκετά ραντεβού. Κι από αυτή την πλευρά είχαμε πει πως θα μπορούσαμε να τα βρούμε τα χρήματα. Ναι. Είχα δει τον κ. Αρτεμίου», κατέθεσε. Ρωτήθηκε από τον κ. Πλεύρη, αν ο δικηγόρος έλεγε πώς θα έβαζε ο ίδιος λεφτά ή για λογαριασμό τρίτων; «Ήταν ο Αρτεμίου ο ίδιος ο κ. Παππάς. Είχε τον τρόπο λόγω των επαφών του να φέρει λεφτά. Ο Αρτεμίου έλεγε πως 99% είχαν τα χρήματα και ο Παππάς έλεγε 100%», υποστήριξε ο μάρτυρας συμπληρώνοντας: «Τελικά δεν ευδοκίμησαν τα παραπάνω. Μάλιστα την τελευταία Κυριακή με φώναξαν σε ένα σπίτι με τέσσερα πέντε άτομα. Συζητούσαν για το θέμα του αν θα καταστρεφόμουν ή όχι, χωρίς εμένα. Θυμάμαι μια γυναίκα. Ήταν ο Νίκος Παππάς και κάποιοι άλλοι. Η ομάδα του Νίκου και κάποιοι άλλοι. Είπαν πάμε να βρούμε τα χρήματα. Είπαν κάποια ονόματα επιχειρηματιών …δεν ήμουν εγώ στην ομάδα αυτή. Ήμουν πιο πέρα. Με αφαίρεσαν από τη συζήτηση και θεώρησα πως με προσέβαλαν για αυτό. Το βράδυ υπογράφηκε η επιστολή αποχώρησής μου από το εγχείρημα. Την συνέταξε ο Παππάς και η ομάδα του. Όχι εγώ. Διαφώνησα μάλιστα επειδή είχα κάποιες προσωπικές αναφορές όμως μου είπαν “ή έτσι ή φεύγεις από εδώ”. Με εκβίασαν. Και τελικά είπα “οκ έτσι”».

Όπως μάλιστα είπε «τη βραδιά εκείνη περνούσα μεγάλη στεναχώρια. Ήταν και η γυναίκα μου. Μετά από αυτό με διώξανε. Μου δώσανε το φιλί του Ιούδα και με διώξανε». Όταν ρωτήθηκε από τον κ. Πλεύρη αν αποτυπώνονται αυτά με στοιχεία, ο μάρτυρας επικαλέστηκε την γραμματέα του επί τέσσερις δεκαετίες «που όμως τώρα δεν μπορεί». «Αποτυπώνονται όμως», υποστήριξε. Ως προς την αναφορά στο σημειωματάριό του με τον κωδικό «Α2» που είχε αναφέρει σε προηγούμενη κατάθεσή του όταν μίλησε για «μετοχές Παππά», ρωτήθηκε από τον βουλευτή της ΝΔ Δημήτρη Μαρκόπουλο αν ως «Α2» υπονοείται ο Αρτέμης Αρτεμίου. «Ήμασταν σε συζητήσεις με τους Άραβες για τα χρήματα που θα έμπαιναν. Χρειαζόμασταν λεφτά τότε. 25 εκατ. ευρώ εμείς. Ο Αρτεμίου ήταν σε επικοινωνία», απάντησε. Στο σημείο εκείνο παρενέβη ο έτερος βουλευτής της ΝΔ Λάζαρος Τσαβδαρίδης λέγοντάς του: «Είπατε καθαρά πως ο Α2 ήταν ο Αρτεμίου». Καλογρίτσας: «Αρτεμίου, Αθανασίου πολλά μπορεί…». Μαρκόπουλος: «Το είπατε κύριε μάρτυς. Αρτεμίου. Μην τα αλλάζετε».

Ρωτήθηκε και για τις συναντήσεις με τους επιχειρηματίες Βαγγέλη Μαρινάκη και Δημήτρη Κοντομηνά και αν έγιναν κατ’ εντολή του κ. Παππά. «Με έστελναν. Δεν πήγαινα. Είδα κι αλλά πρόσωπα. Τον κ. Μαρινάκη δεν τον είχα δει ποτέ. Πρώτη φορά τον είδα εκεί. Είδα πολλά. Είδα άλλους επιχειρηματίες. Μου είπε ο κ. Μαρινάκης πως “ήμουν στο Μαξίμου το μεσημέρι και μίλησα με τον Νίκο για το θέμα”. Αυτό έγινε την ημέρα που είδα τον κ. Μαρινάκη». «Άρα η όποια συνεννόηση με τον κ. Μαρινάκη έγινε μεταξύ Μαρινάκη και Παππά κι εσείς εκτελούσατε απλά εντολές;», ρωτήθηκε και απάντησε: «Σας το είπα. Εγώ υπάκουα τυφλά. Έδωσα το όνομα μου. Αυτά. Ήμουν ένα άγραφο sms – email. Αυτό ήμουν. Αντί να το στείλουν χρησιμοποιούσαν εμένα. 100% ο Παππάς είχε πει πως δεν υπάρχει συμφωνία όταν δεν υπήρξε». Αναφέρθηκε όμως και στον άλλοτε συνεργάτη του (στην GPO) Τάκη Θεοδωρικάκο, λέγοντας ότι «με τον Θεοδωρικάκο είχαμε δει και τον Τσίπρα πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015. Άρα ο Τάκης κι εγώ καλούσαμε ακόμα και τον Νίκο και βλέπαμε τις δημοσκοπήσεις. Τότε συνεργαζόμασταν με τον κ. Θεοδωρικάκο. Έχω να τον δω πέντε χρόνια. Ποτέ δεν μίλησα μαζί του για τηλεοπτικές άδειες. Αφού ξεκίνησε σύμβουλος του Μητσοτάκη δεν έχουμε σχέσεις», κατέληξε.