Είχαμε «φάει» βροχή από εξώδικα και έναν ωκεανό διαψεύσεων και απειλών για μηνύσεις και για παραπομπή μας στη Δικαιοσύνη. Τότε που γράφαμε για το κοινό γραφείο που είχαν οι κκ. Παππάς και Σπίρτζης κοντά στη Συγγρού. Ήρθε όμως τώρα η ώρα των αποκαλύψεων. Ο «κόκκινος εργολάβος» Χρήστος Καλογρίτσας καταθέτοντας στην Προανακριτκή Επιτροπή αποκάλυψε πως δικό του ήταν το γραφείο και ότι είχε προσφερθεί από τον ίδιο στην «ομάδα Παππά» για να διεκπεραιώνει εκεί τις υποθέσεις της. Πρόσθεσε μάλιστα πως δεν ήταν η πρώτη φορά που η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ του ζητούσε να μπει «μπροστινός» για διάφορες δουλειές. Είπε επίσης ότι η συνεργασία του με τον Νίκο Παππά ήταν τόσο στενή που απευθυνόταν προς τον Παππά με αποθεωτικά επίθετα του τύπου «λεβέντη μου», «αγόρι μου» και άλλα τέτοια.

Επιπλέον επέμεινε ότι η εμπλοκή του στο σχέδιο για τη δημιουργία καναλιού, ουσιαστικά του ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες έγινε κατόπιν πρωτοβουλίας του τότε υπουργού Νίκου Παππά. Φέρεται να είπε μάλιστα ότι τον Οκτώβρη του 2015 κλήθηκε να συνεργαστεί. Να βοηθήσει σε μια πρόσκληση του Νίκου Παππά και κάποιων άλλων για ΜΜΕ. Τα ΜΜΕ για τα οποία μίλησαν τότε ήταν το κανάλι κι άλλα Μέσα. Ο Νίκος (σ.σ. εννοεί τον κ. Παππά) με τις αρμοδιότητες του υπουργού που είχε τότε ήθελε να δημιουργηθεί μια υποστηρικτική ομάδα ΜΜΕ. Δέχθηκε να δώσει το όνομά του. Δεν μπορούσε, όπως είπε, να δώσει τίποτε άλλο, αφού, όπως ανέφερε, πάντα είχε πολλά λεφτά όμως τότε τα χρήματά του ήταν δεσμευμένα».
Μετά από αυτές τις αποκαλύψεις, άραγε οι κκ. Παππάς και Σπίρτζης θα μηνύσουν τον κ. Καλογρίτσα για όσα είπε στην Προανακριτική της Βουλής ;

***
Δεν θα πετάξουμε γρήγορα τις μάσκες

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τις εκτιμήσεις των οποίων ευθύς αμέσως σας μεταφέρω, δεν πρόκειται να απαλλαγούμε σύντομα από τις μάσκες. Πρόκειται για ένα μέτρο ατομικής προστασίας που μπορεί να μην είναι ευχάριστο, αλλά δεν εμποδίζει την ζωή των πολιτών, τόνισε ο καθηγητής μικροβιολογίας και μέλος επιτροπής Λοιμωξιολόγων Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Εξήγησε ωστόσο ότι ακόμη και οι εμβολιασμένοι (και με τις δύο δόσεις) κατά της Covid-19 μπορεί να είναι μεταδοτικοί σε μικρό βαθμό και συνεπώς όσο βρίσκεται υψηλά η συχνότητα της νόσου με πολλά κρούσματα, πρέπει οι πάντες να φορούν μάσκα. Πρόσθεσε ωστόσο ότι σε μια συνάθροιση στην οποία άπαντες είναι εμβολιασμένοι θα μπορούσε να συζητηθεί η αφαίρεση της μάσκας. Ίσως να είναι και το πρώτο μέτρο που άρχισε να συζητείται υπέρ των εμβολιασμένων.

Την ίδια ώρα όμως είχαμε σε σχέση με χθες αύξηση των κρουσμάτων. Αυτό συμβαίνει κάθε Τρίτη επειδή τα τεστ είναι πολύ περισσότερα από αυτά που γίνονται μέσα στο Σαββατοκύριακο. Για παράδειγμα χθες έγιναν 70.517 τεστ. Αποτέλεσμα; Σε 2.812 έφτασαν τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, τα οποία κατεγράφησαν στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ). Ανακοινώθηκαν 63 θάνατοι. Διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) νοσηλεύονται 639 ασθενείς (μικρή μείωση του αριθμού).

***
Το πρώτο χρηματικό μπόνους για τον εμβολιασμό

Θέλω να σταθώ σε μια είδηση για να δείτε πόσο έχει προχωρήσει το αίσθημα της ευθύνης για τον εμβολιασμό: Επιχειρηματίας από την Καβάλα (με Ιδιωτικά ΚΤΕΟ) προσφέρει μπόνους 300 ευρώ στους εργαζόμενους υπαλλήλους του, με την προϋπόθεση να εμβολιασθούν. Συνολικά έχει 15 υπαλλήλους που δέχθηκαν με χαρά την προσφορά, όχι τόσο για τα λεφτά, όσο για το κίνητρο του εμβολιασμού.

***

Γιατί δεν πήγε στη Βουλή ο κ. Τσίπρας

Για την στρατηγική για τη μετάβαση σε μία κλιματικά ουδέτερη οικονομία μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην κοινή συνεδρίαση τεσσάρων Επιτροπών της Βουλής. Στόχος της συζήτησης, η οποία διεξήχθη κατόπιν αποδοχής από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, του σχετικού αιτήματος της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, είναι η προετοιμασία ενός νέου κλιματικού νόμου συμβατού με το μοντέλο της πράσινης ανάπτυξης. Ήταν μια συζήτηση σε επιτροπή της Βουλής, που όπως επεσήμανε ο προεδρεύων Γιώργος Βλάχος πρώτη φορά μετέχει σε επιτροπή Πρωθυπουργός. Ωστόσο συνέβη το εξής κοινοβουλευτικό παράδοξο. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν πήγε στη Βουλή με την αιτιολογία ότι τα είπε χθες για την κλιματική αλλαγή και την ανάπτυξη. Όπως δεν πήγαν και άλλοι αρχηγοί κομμάτων.. Το περίεργο είναι ότι ο Πρωθυπουργός βρισκόταν στη Βουλή (σε συζήτηση που θα έπαιρναν μέρος αρχηγοί κομμάτων) ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν ήταν. Οι περισσότεροι όμως θυμήθηκαν τις ημέρες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που ο κ. Τσίπρας συχνά έλεγε πως ο κ. Μητσοτάκης δεν εμφανιζόταν στη Βουλή. Μάλιστα σε ορισμένες συνεδριάσεις όταν εμφανιζόταν ο κ. Μητσοτάκης στην αίθουσα της Ολομέλειας του έλεγε γεμάτος ειρωνεία «Καλωσορίζουμε τον κ Μητσοτάκη στη Βουλή, Καλώς ήλθατε κύριε Μητσοτάκη». Χθες ήταν ο κ. Μητσοτάκης παρών, δεν ήταν όμως ο κ. Τσίπρας.

***
Το τέλος της απλής αναλογικής στην Αυτοδιοίκηση

Το νέο εκλογικό σύστημα που θα ακολουθήσει η τοπική αυτοδιοίκηση εισήχθη προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή από το υπουργείο Εσωτερικών. Με τις προωθούμενες αλλαγές μπαίνει τέλος στον θεσμό της απλής αναλογικής (προεκλογική δέσμευση της ΝΔ, με τον ΣΥΡΙΖΑ να αντιδρά) και οι τοπικές αρχές εκλέγονται με πλειοψηφία 43% (και μία ψήφο) από την πρώτη Κυριακή. Επίσης, μπαίνει πλαφόν 3% για την είσοδο ενός συνδυασμού στο δημοτικό συμβούλιο, ενώ οι εκλογές θα γίνονται ξανά ανά πενταετία (και όχι 4 χρόνια που ίσχυε έως τώρα).

***
Το στέλεχος που τρέχει τις… εκλογές

Στο Μέγαρο Μαξίμου, μου λένε αξιόπιστες κυβερνητικές πηγές, υπάρχει ένα στέλεχος που είναι από τους πλέον στενούς συνεργάτες του Πρωθυπουργού (λένε και όνομα αλλά δεν είναι του παρόντος) ο οποίος θα είναι από τους πρώτους αν όχι ο πρώτος που θα κινητοποιηθεί σε περίπτωση που υπάρξουν στον ορίζοντα εκλογές είτε αυτές θα είναι πρόωρες είτε με το τέλος της τετραετίας. Είναι το στέλεχος που θα ενεργοποιήσει πάραυτα τις κομματικές οργανώσεις, να προγραμματίσει τις ομιλίες και τις περιοδείες ώστε όλα να είναι έτοιμα κατά την προεκλογική περίοδο. Γιατί, θα πρέπει να το ξέρετε ότι η ΝΔ διαθέτει εν λειτουργία κομματικές οργανώσεις (όπως και το ΚΙΝΑΛ). Μου λένε επίσης ότι το εν λόγω στέλεχος δεν έχει πάρει καμία εντολή για προετοιμασία εκλογών και συνεχίζει τα καθήκοντά του, ωσάν θέλει να δείξει πως δεν υπάρχει ακόμα τουλάχιστον στον ορατό ορίζοντα κάποιος προγραμματισμός για εκλογική αναμέτρηση.

****
Ο Πρωθυπουργός και το νηπιαγωγείο Πάχνης

Ο πρωθυπουργός παρακολούθησε διαδικτυακά το μάθημα, το οποίο πλέον γίνεται ξανά δια ζώσης των 17 μικρών μαθητών του νηπιαγωγείου Πάχνης. Οι μαθητές που ανήκουν στη μουσουλμανική θρησκευτική μειονότητα της Θράκης, μιλούν άριστα ελληνικά τα οποία διδάσκονται στο σχολείο και τραγούδησαν στον πρωθυπουργό ένα τραγούδι για τον κορωνοϊό το οποίο έγραψαν μόνοι τους. Η νεαρή Ντοά, η οποία κατά τη διάρκεια του lockdown είχε στείλει στον Κυριάκο Μητσοτάκη βίντεο ζητώντας του να ανοίξει τα σχολεία γιατί της είχαν λείψει οι συμμαθητές και η νηπιαγωγός της, ζήτησε από τον πρωθυπουργό να μην κλείσουν ξανά οι σχολικές μονάδες, ενώ παράλληλα είπε ότι θα ήθελε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή κι έναν προτζέκτορα με διαδραστικό πίνακα για την τάξη της. «Σε ευχαριστώ πάρα πολύ, το αίτημά σου θα ικανοποιηθεί αμέσως» της απάντησε ο κ. Μητσοτάκης.

***
Οι προσλήψεις 4.000 νοσηλευτών

Η Κυβέρνηση προχωρά στην περαιτέρω ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με 4.000 μόνιμες προσλήψεις νοσηλευτών, πρωτίστως από όσους υπηρέτησαν ως επικουρικοί στην πανδημία. Οι νοσηλευτές αυτοί θα προσληφθούν με διαδικασίες ΑΣΕΠ, μέσω διαγωνισμού που θα προκηρυχθεί εντός του τρέχοντος έτους. Ειδικά για τους νοσηλευτές που υπηρέτησαν ως επικουρικοί στην πανδημία, θα προβλέπεται αυξημένη μοριοδότηση. Το υπουργείο Υγείας ωστόσο διαψεύδει τις πληροφορίες ότι βασική προϋπόθεση για να προσληφθούν οι νοσηλευτές είναι ο εμβολιασμός τους και με τις δύο δόσεις: «Τέτοια προϋπόθεση δεν ισχύει», μου είπε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

***
Το Μέγαρο Τσίλλερ- Λοβέρδου αποκαλύπτεται

Πρόκειται για ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα για την Αθήνα, το Μέγαρο Τσίλλερ- Λοβέρδου που αποκαταστάθηκε με πόρους του ΕΣΠΑ και που άνοιξε πανηγυρικά τις πύλες του, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων. Αποτελεί παράρτημα του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου και φιλοξενεί τη Συλλογή Λοβέρδου: εικόνες Κρητικής και Επτανησιακής Σχολής, παλαίτυπα, ξύλινα γλυπτά κ.α. Πίσω από το κτίριο αυτό υπάρχει πολύ παρασκήνιο. Στην οδό Μαυρομιχάλη 6, χτίστηκε το 1882 ως η κατοικία του Γερμανού αρχιτέκτονα Ερνστ Τσίλλερ, συνδυάζοντας ποικίλα αρχαιοπρεπή στοιχεία και τις σύγχρονες ευρωπαϊκές τάσεις της εποχής του. Η πρόσοψή του κοσμείται από κεφαλές Καρυάτιδων, ενώ στο εσωτερικό του υπάρχουν διακοσμητικά στοιχεία υψηλής ποιότητας, τοιχογραφίες, οροφογραφίες, τζάκια και ξυλόγλυπτη σκάλα που οδηγεί στο ανώγειο. Ίσως όμως αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει είναι ότι επί 40 χρόνια, όπως είπε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη οι περισσότεροι Αθηναίοι δεν θα είχαν δει ότι υπάρχει ένα τέτοιο κτήριο στην οδό Μαυρομιχάλη, καθώς για πολλά χρόνια υπήρχαν σκαλωσιές και λινάτσες. Είναι ένα ιδιαίτερο αρχιτεκτόνημα το οποίο ήταν αρχικά το σπίτι του Τσίλλερ το οποίο αγοράστηκε από τον τραπεζίτη Διονύσιο Λοβέρδο. Μάλιστα όταν χθες άνοιξε τις πύλες του πλησίασε την υπουργό μια κυρία, η οποία της είπε ότι στο παρελθόν εργαζόταν σε ένα από τα τυπογραφεία της οδού Μαυρομιχάλη, δίπλα από το κτίριο Τσίλλερ και κανένας από τη γειτονιά αυτή γνώριζε τι έκρυβαν οι σκαλωσιές και οι λινάτσες.

***

Μείζον θέμα ένα τατουάζ της… ΕΟΚΑ

Μείζον πολιτικό θέμα δημιουργήθηκε στην Τουρκία όταν ανακαλύφθηκε (σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα) ότι ένας Έλληνας πιλότος των Τουρκικών Αερογραμμών (Turk Hava Yollari) φέρει το τατουάζ της… ΕΟΚΑ. Δεν διευκρινίζεται εάν πρόκειται για την ΕΟΚΑ Α ή την ΕΟΚΑ Β΄η οποία προκάλεσε το πραξικόπημα εναντίον του Μακαρίου και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Οπως και νάχει το πράγμα το θέμα πήρε διαστάσεις και έφθασε έως και την τουρκική Βουλή. Με ερώτησή του προς τον υπουργό Μεταφορών και Υποδομών Αντίλ Καραϊσμάνογλου, ο αντιπρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος (που είναι αντιπολίτευση του Ερντογάν) κ. Οζτούνς ζήτησε να πληροφορηθεί πόσοι ξένοι κυβερνήτες εργάζονται στις Τουρκικές Αερογραμμές και πόσοι από αυτούς είναι Έλληνες υπήκοοι. Ο ίδιος ζήτησε και διευκρινήσεις εάν εργάζεται και Έλληνας πιλότος, που φέρει τατουάζ της … ΕΟΚΑ. Ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών δεν απάντησε για το θέμα του Έλληνα πιλότου με το τατουάζ, αλλά αρκέστηκε να κάνει γνωστό πως : «Σύμφωνα με τα αρχεία της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Αεροπορίας, υπάρχουν 9003 κυβερνήτες αεροσκαφών και 176 πιλότοι ελικοπτέρων στην Τουρκία, από τους οποίους οι 3.419 εργάζονται στην Turkish Airlines». Έτσι έμεινε με την απορία εάν τελικά υπάρχει πιλότος με τατουάζ της ΕΟΚΑ.