Σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα ξεκίνησε η κατάθεση του βασικού μάρτυρα της υπόθεσης Παππά, Χρήστου Καλογρίτσα, ο οποίος αναφέρθηκε στον ρόλο που διαδραμάτισε ο τότε υπουργός Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να εμπλακεί ο ίδιος ως “μπροστινός”, όπως ανέφερε, στην δημιουργία τηλεοπτικού καναλιού.

Μάλιστα ο μάρτυρας εμφανίστηκε ως “στρατολογημένος” στην υπόθεση της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ ενώ υποστήριξε, όπως και στα υπομνήματά του, ότι η συμφωνία με τους Άραβες ήταν εικονική.

Η επεισοδιακή κατάθεση και η… εξέταση από Πολάκη

Η συνεδρίαση είχε επεισοδιακή εξέλιξη καθώς λίγη ώρα αφότου ξεκίνησε να καταθέσει ο κ. Καλογρίτσας, είπε ότι δεν νοιώθει καλά και έσπευσε να τον εξετάσει ο γιατρός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης, με τον οποίο λίγα λεπτά νωρίτερα είχε έρθει σε κόντρα όταν εκείνος του είπε: “Έχεις καταλάβει ότι με αυτά που λες κρατάς φανάρι στη ΝΔ και τον Πλεύρη;”. “Ο Παύλος είναι φίλος του Παππά και του Σπίρτζη όμως εγώ τους γνωρίζω πριν από αυτόν”, φέρεται να είπε ο μάρτυρας σημειώνοντας μάλιστα ότι “θεωρώ ακόμα τον Πολάκη σύντροφο”. Τελικά, η κατάθεσή του διακόπηκε για αύριο (12.00) λόγω αδυναμίας του να συνεχίσει.

«Ημουν και είμαι αριστερός»

“Στήριζα τον ΣΥΡΙΖΑ με όλες μου τις δυνάμεις. Ήμουν και είμαι αριστερός. Είχα επιμείνει στον Λαφαζάνη να μη φύγει τότε (2015). Εγώ έμεινα στο κόμμα. Ένιωσα ξανά στρατολογημένος στο κόμμα. Έμεινα στους “νέους”. Μετά τις εκλογές κι αφού κερδίσαμε κα επειδή είχα την εμπειρία κλήθηκα από τους ίδιους ανθρώπους και μου ζήτησαν να συμπράξω μαζί τους για τα ΜΜΕ. Ο Νίκος Παππάς και κάποια παιδιά”, κατέθεσε σύμφωνα με πληροφορίες ο επιχειρηματίας, ενώ ερωτηθείς σε ποια “παιδιά” αναφέρεται απάντησε: “θα τα θυμηθώ στην πορεία, τα έχω καταγεγραμμένα”.

«Καπετάνιε θα μας δώσεις το όνομά σου για κανάλι και τα λοιπά;»

Ως προς την εμπλοκή του κ. Παππά και των Αράβων επιχειρηματιών, φέρεται να είπε ότι “το καλοκαίρι του 2016 με φώναξε ο πολυαγαπημένος μου φίλος Παππάς και μου είπε: “Καπετάνιε θα μας δώσεις το όνομά σου για κανάλι και τα λοιπά;”. Εγώ είπα πως “ήλθα μαζί σας”. Μιλήσαμε για κάτι ξένους. Μου ανάφερε ο Παππάς τα ονόματα των ξένων. Ακουστά τους είχα. Δεν τους γνώριζα. Μα τον τρόπο που μου το ζήτησε ο Νίκος είπα “ας πάει κι αυτό””. Όπως μάλιστα πρόσθεσε, “εγώ αυτό που έβαζα ήταν το όνομα μου. Να είμαι μπροστινός. Έκανα την υποχώρηση και το δέχθηκα”. Ερωτηθείς αν όλα έγιναν μετά από επιμονή του κ. Παππά, ο κ. Καλογρίστας απάντησε: “Εγώ μπήκα ως πειθαρχημένος”.

Επίσης φέρεται να είπε ότι ο κ. Παππάς “με φώναξε και με ενημέρωσε για να συναντηθώ με τους ανθρώπους αυτούς, στο πόρτο Χέλι έγινε το ραντεβού”. Ρωτήθηκε πού τον συνάντησε και απάντησε: “Τον συναντούσα παντού. Στο σπίτι μου. Στο σπίτι του. Σε ταβέρνες. Παντού. Μπορώ να το βεβαιώσω αν δω τις σημειώσεις μου”. Όπως είπε εξάλλου “στο πόρτο Χέλι ήλθαν κάτι άνθρωποι σταλμένοι από την άλλη πλευρά και πήγαμε στο πόρτο Χέλι”. “Από τον Παππά είχα πάρει συγκεκριμένες οδηγίες. Δώσαμε τα χέρια μας. Ήπιαμε και κάτι ποτά και μεζέδες και σηκωθήκαμε και φύγαμε. Ήταν και ο Κυριάκος Τόμπρας. Εκεί υπήρχε μια συμφωνία… φτιαγμένη. Εγώ αγγλικά δεν μιλάω. Μόνο Καρδιτσιώτικα μιλάω”, σημείωσε.

«Εικονική η συμφωνία με τους Αραβες»

Σχετικά με την συνεργασία με τους Άραβες, συμπλήρωσε: “Μου ανέφερε ο άνθρωπος αυτός πως έχει συμφωνήσει τη συμμετοχή του στο κανάλι. Εγώ αυτά δεν τα πολυπίστευα. Έχω μια δική μου άποψη για τις συνεργασίες με τους Άραβες. Όταν ειπώθηκε ότι με αυτή την εταιρία θα κάνουμε το κανάλι είχα την αίσθηση ότι αυτό το κανάλι θα κατευθυνόταν από υπηρεσίες. Εγώ αυτό που έβαζα ήταν το όνομα μου. Να είμαι μπροστινός. Έκανα την υποχώρηση και το δέχθηκα”.

Όπως σημείωσε μάλιστα ο κ. Καλογρίτσας, “δεν είχα κανένα λόγο να βγω σε κανένα εξωτερικό να βρω έργο. Ούτε το ήξερα αυτό το έργο. Ήταν όλα εικονικά. Όταν έφτασε η ώρα και δεν πήραμε το κανάλι ξεκίνησε η καθύβριση εμού και της οικογένειάς μου. Την επόμενη ενώ είχα πιστώσεις από τράπεζες με κόψανε από τα πάντα”. Επέμεινε δε ότι “στον Άραβα εμένα με έστειλε ο Νίκος ο Παππάς. Με συγκεκριμένες εντολές”. Ρωτήθηκε αν οι εντολές αυτές λαμβάνονταν γραπτά. “Αλλάζαμε sms”, ανέφερε, προσθέτοντας: “Οι φίλοι μας μάς σκότωσαν και μας άφησαν ζωντανούς να υποφέρουμε. Εγώ δεν είπα ούτε μια λέξη προς οποιονδήποτε. Υπέφερα, όμως δεν μίλησα. Αυτή ήταν η πορεία μου. Το 2020 διαπιστώθηκε πως οι Άραβες όχι μόνο δεν σταμάτησαν αλλά έφεραν μια απόφαση ενός διαιτητικού δικαστηρίου. Οι Άραβες υφάρπαξαν μια απόφαση και θέλησαν να την περάσουν με απάτη σε ελληνικό δικαστήριο. Στους προξενητάδες είχα διαμηνύσει – αν και οι σχέσεις είχαν παγώσει- να σταματήσουν τους Άραβες. Δεν εισακούστηκα. Θέλησαν μετά να με διασύρουν. Οι Άραβες ήταν απατεώνες. Ας με μηνύσουν για αυτό”, φέρεται να είπε ο μάρτυρας.

Πυρά κατά Καλογρίτσα από Τζάκρη

Έντονα αντέδρασε στα λεγόμενα του κ. Καλογρίτσα η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη η οποία φέρεται να του είπε: “Δεν ντρέπεστε που τα λέτε αυτά κ. Καλογρίτσα; Παριστάνετε τον εργολάβο των δήθεν αριστερών σας πεποιθήσεων; Η μόνη σας έννοια είναι να κρατήσετε τα 3 εκατ. ευρώ και εμπλέκετε ολόκληρη παράταξη, με την οποία λέτε ότι έχετε και φιλικές σχέσεις. Τι ζητάς από την κυβέρνηση για να καταθέσεις όλα αυτά τα ευφάνταστα που σκαρφίστηκες με καθυστέρηση 4 ετών; Δεν ντρέπεσαι να λες ότι ανήκεις στην Αριστερά και να εμπορεύεσαι τις σχέσεις σου με αυτήν για να μην επιστρέψεις τα 3εκατ.;”.