Προετοιμασία 40΄, Μαγείρεμα 15΄

ΥΛΙΚΑ (για 4-6 μερίδες)

1.500 γρ. φρέσκα μύδια, με κέλυφος

50 ml ελαιόλαδο και λίγο ακόμη για το σερβίρισμα

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο

200 ml λευκό ξηρό κρασί

1 φακελάκι κρόκο Κοζάνης (1 γρ.)

200 ml κρέμα γάλακτος

500 γρ. λινγκουίνι

1 ντομάτα, ξεσποριασμένη, κομμένη σε μικρούς κύβους

1 κ.γ. φρέσκος μαϊντανός, ψιλοκομμένος

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Καθαρίζουμε εξωτερικά τα μύδια τρίβοντάς τα με σύρμα κουζίνας κάτω από τρεχούμενο νερό. Αφαιρούμε το γένι, κρατώντας το μύδι με το ένα χέρι και τραβώντας το γένι με το άλλο με μια απότομη, κοφτή κίνηση. Πετάμε τα ανοιχτά μύδια.

Σε μια βαθιά κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 4-5 λεπτά. Ρίχνουμε το κρασί και μόλις αρχίσει ο βρασμός βάζουμε και τα μύδια. Κλείνουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και δυναμώνουμε τη φωτιά. Πού και πού ανακατεύουμε μέχρι να ανοίξουν τα μύδια, για περίπου 5 λεπτά. Αφού ανοίξουν, πετάμε όσα έχουμε μείνει κλειστά, βγάζουμε τα μύδια από το κέλυφος και κρατάμε γύρω στα δέκα μύδια με κελύφη για ντεκόρ.

Σουρώνουμε τον ζωμό από τα μύδια και τον ρίχνουμε και πάλι στην ίδια κατσαρόλα προσθέτοντας τον κρόκο Κοζάνης. Μαγειρεύουμε μέχρι να μειωθεί στο μισό και ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος. Μόλις αρχίσει ο βρασμός αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

Παράλληλα βράζουμε τα λινγκουίνι σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό και αλάτι, σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου, για να γίνουν al dente. Τα σουρώνουμε. Τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τη σάλτσα, ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε και τα μύδια χωρίς τα κελύφη. Δοκιμάζουμε για να διορθώσουμε το αλατοπίπερο αλλά λογικά δεν θα χρειάζεται αφού χρησιμοποιήσαμε τον ζωμό που είναι αλμυρός.

Σερβίρουμε αμέσως προσθέτοντας στην πιατέλα την κομμένη ντομάτα, τον μαϊντανό, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, τα μύδια με τα κελύφη και φρέσκο ελαιόλαδο.