Την περασμένη Παρασκευή συνεδρίασε η νομαρχιακή επιτροπή του Κινήματος Αλλαγής στον Πειραιά έχοντας ως θέμα συζήτησης τις… υποψηφιότητες λόγω της πιθανότητας να στηθούν κάλπες το φθινόπωρο. Προκλήθηκε ένταση, η οποία ανάγκασε κορυφαίο στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη που, αν και δεν έχει σχέση με τον Πειραιά, συμμετείχε στην τηλεσυνεδρίαση, να πατήσει το κουμπί της διαφυγής στο πληκτρολόγιό του. Το ρολόι της οργάνωσης, όπως λέγεται, «σταμάτησε στον προηγούμενο πολιτικό χρόνο».

Ο εκλογικός ορίζοντας

Η αλήθεια είναι ότι η Χαριλάου Τρικούπη παρακολούθησε με έντονο προβληματισμό την προ μηνός σφοδρή σύγκρουση μεταξύ της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ που προς στιγμήν φάνηκε να ενισχύει τα σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Ωστόσο, το σκηνικό έχει αλλάξει. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε για μία ακόμη φορά ότι σκοπεύει να φτάσει μέχρι το τέλος της τετραετίας. Και η Φώφη Γεννηματά δεν μοιάζει να πιστεύει πως ο Πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε μια κίνηση που η ίδια χαρακτήρισε «τυχοδιωκτική».

Η απομάκρυνση του εκλογικού ορίζοντα φέρνει σε πρώτο πλάνο τη στρατηγική που θα ακολουθήσει το κόμμα το επόμενο διάστημα και το πώς, σε αυτή τη στρατηγική, θα ενταχθούν άπαντες, ανεξάρτητα από τις προσωπικές τους φιλοδοξίες. «Ο στόχος είναι όλα τα στελέχη, ανεξάρτητα από προσωπικές φιλοδοξίες, να κωπηλατούμε προς την ίδια μεριά για να ενισχύσουμε το Κίνημα Αλλαγής και τη δημοκρατική παράταξη» δήλωσε η κυρία Γεννηματά στη συνέντευξή της στην ΕΡΤ.

Η χρυσή τομή

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής καλείται να βρει τη χρυσή τομή ανάμεσα στα «θέλω» της εκλογικής βάσης του κόμματος που δείχνει, με μεγάλη πλειοψηφία, να επικροτεί τις επιλογές της κυβέρνησης και στα «θέλω» ενός ευρύτερου ακροατηρίου (περί το 35%) που δηλώνει ότι μπορεί να ψηφίσει το Κίνημα Αλλαγής αλλά κρατά αποστάσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ και εκτιμάται ότι είναι πιο αριστερόστροφο. Δεν είναι όμως μόνο το ευρύτερο ακροατήριο που ζητεί αριστερόστροφη αντιπολίτευση στην κυβέρνηση.

Η Φώφη Γεννηματά καλείται να κινηθεί και στην εσωκομματική σκακιέρα με τρόπο ώστε η κινητικότητα που έχει αναπτυχθεί εν όψει των εκλογών για την ανάδειξη ηγεσίας και η καχυποψία που την ακολούθησε να μην εγκλωβίσει το Κίνημα Αλλαγής σε έναν διαρκή κύκλο εσωστρέφειας. Τα σενάρια που φέρουν την κυρία Γεννηματά να κάνει «δεύτερες σκέψεις» σε ό,τι αφορά την πρόθεσή της να είναι υποψήφια προκάλεσαν μεγάλο εκνευρισμό στο επιτελείο της που θεωρεί ότι «εξυπηρετούν σκοπιμότητες». Φυσικά, οι επιτελείς της Χ. Τρικούπη δεν έμαθαν για τα σενάρια αυτά από τις εφημερίδες. Σε τηλεσύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο μέσον της εβδομάδας, με τη συμμετοχή της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, τέθηκε στο τραπέζι η πρόταση «να ξεκαθαριστεί εκ νέου το θέμα ώστε να μπει τέλος στη σύγχυση και στα διάφορα παιχνίδια».

Σύγκληση της ΚΟ

Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε η σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την ερχόμενη Παρασκευή. Στην ομιλία της η κυρία Γεννηματά, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να επαναλάβει τη γραμμή πλεύσης του κόμματος. Οι υψηλοί τόνοι που χρησιμοποίησε στην κριτική της για την κυβέρνηση κατά  την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή και έδειξαν να αιφνιδιάζουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα συνεχιστούν. Το μήνυμα που στέλνουν οι στενοί της συνεργάτες συμπυκνώνεται σε τρεις προτάσεις. «Η χώρα έχει ανάγκη από μια προοδευτική αντιπολίτευση. Δεν είμαστε ένα άχρωμο, άοσμο και άνευρο κόμμα που φιλοδοξεί να γίνει συμπλήρωμα του Μητσοτάκη. Η κριτική μας στην κυβέρνηση θα συνεχιστεί, όσο και αν δεν αρέσει».

Κριτική με προτάσεις

Η κριτική αυτή θα συνοδεύεται από κατάθεση προτάσεων στο πλαίσιο των θέσεων της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Σε κάθε περίπτωση, η κυρία Γεννηματά στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα ξεκαθαρίσει ότι θα είναι υποψήφια και ότι θα εγγυηθεί προσωπικά τις διαδικασίες και την τήρηση του καταστατικού του κόμματος.  Θα υπογραμμίσει, πάντως, πως όσοι επιχειρούν να ξεκινήσουν από τώρα αυτή τη μάχη «τραυματίζουν την παράταξη».

Τέλος, τη φωνή του κόμματος, που εκτιμάται ότι φιμώνεται από τα μέσα ενημέρωσης, θα αναλάβει να ισχυροποιήσει μια ομάδα με πάνω από 100 εθελοντές, νεαρής ηλικίας, οι οποίοι θα δρουν στο Διαδίκτυο, υπό την καθοδήγηση του γραμματέα Επικοινωνίας Παναγιώτη Βλάχου.

Casus belli για Λοβέρδο, Ανδρουλάκη το «κλειστό μητρώο»

«Οπως και στις εθνικές εκλογές, δεν μπορούν να ψηφίσουν όσοι δεν έχουν εγγραφεί στους καταλόγους. Οσοι δεν πάνε να γραφτούν σύμφωνα με τον νόμο, δεν μπορούν να το κάνουν τη μέρα των εκλογών. Κάτι ανάλογο ισχύει και με τα κόμματα». Η δήλωση αυτή του Βασίλη Κεγκέρογλου προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, καθώς συνδέεται με την πρόθεση που συζητεί η Χαριλάου Τρικούπη να πραγματοποιηθεί η εκλογή αρχηγού μέσα από ένα κλειστό μητρώο, αποκλείοντας το δικαίωμα σε όσους θέλουν, όπως έγινε και το 2017, να προσέλθουν στην κάλπη την ημέρα της διαδικασίας. Το επιχείρημα που αρχίζει να ακούγεται ολοένα και περισσότερο, ότι «το 2017 η διαδικασία ήταν ανοιχτή γιατί ήταν η ιδρυτική πράξη, αλλά τώρα γίναμε κόμμα», δέχεται ισχυρές ενστάσεις.

«Κόμμα ήταν το ΠαΣοΚ το 2004 και το 2007, αλλά και το 2015, όταν εξελέγη πρόεδρος η κυρία Γεννηματά, αλλά η διαδικασία ήταν ανοιχτή» αναφέρουν κομματικοί παράγοντες. Η ανακίνηση αυτής της συζήτησης ενισχύει την ανησυχία που υπάρχει στα επιτελεία των Ανδρέα Λοβέρδου και Νίκου Ανδρουλάκη ότι «πρόθεση της πλευράς Γεννηματά είναι να κάνει εκπτώσεις στη διαδικασία με στόχο να περιορίσει το εκλογικό σώμα έτσι ώστε να αυξήσει τις πιθανότητες επανεκλογής της». Αυτό που διαμηνύεται είναι ότι «αν ο κ. Κεγκέρογλου δεν εκφράζει προσωπικές απόψεις αλλά την πρόθεση της σημερινής ηγεσίας, τότε πάμε για σύγκρουση».

Η εκδήλωση της νέας κίνησης που… εγκυμονεί εξελίξεις

Οι τόνοι που θα επιλέξει η κυρία Γεννηματά στην αναφορά της στα εσωκομματικά κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος θα εξαρτηθούν από το κλίμα που θα μεταδώσει η αυριανή διαδικτυακή εκδήλωση της «Δυναμικής Κοινωνίας». Ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου θα παρουσιάσει τις καταστατικές αρχές της νεοσύστατης κίνησης και μετά θα ακολουθήσει η παρέμβαση του Ανδρέα Λοβέρδου. Ο κ. Λοβέρδος, όπως λέει σε συνομιλητές του, δεν πρόκειται να παρουσιάσει ούτε το πρόγραμμα του ούτε το σχέδιό του για τη χώρα. Θα ξεκαθαρίσει όμως το πώς βλέπει τη δημοκρατική παράταξη, την πορεία της και τη σύγχρονη πολιτική της φυσιογνωμία.
Το μήνυμα της Χαριλάου Τρικούπη είναι ότι αν η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής προκληθεί, «δεν θα διστάσει να σηκώσει το γάντι».