Ανεμοι εκνευρισμού αλλά και διάθεσης αντιπαράθεσης «με όλους και για όλα» φυσούν το τελευταίο διάστημα στη Χαριλάου Τρικούπη. Η δημοσκοπική στασιμότητα του κόμματος, η κλιμακούμενη αμφισβήτηση της Φώφης Γεννηματά και η κινητικότητα που σημειώνεται στον ευρύτερο κεντροαριστερό χώρο έχουν δημιουργήσει ένα σκηνικό μεγάλης αναστάτωσης και επέφεραν αλλαγές ισορροπιών και μεγάλη καχυποψία ακόμα και εκεί που δεν υπήρχε.

Οι επιτελείς του Κινήματος Αλλαγής αποδίδουν την ευθύνη για την εικόνα που παρουσιάζει το κόμμα στα μέσα ενημέρωσης. Η Φώφη Γεννηματά στις τηλεδιασκέψεις με τους στενούς της συνεργάτες δεν κρύβει την οργή της όχι μόνο «για την υπερπροβολή και την προστασία που παρέχεται στην κυβέρνηση, αλλά και για τη συστηματική αποσιώπηση και διαστρέβλωση των θέσεων του Κινήματος Αλλαγής». Ωστόσο, όπως λέγεται, σε παράφραση της γνωστής λαϊκής ρήσης, «ακόμα και αν τα μέσα ενημέρωσης κάνουν φωτιά τον… καπνό, καπνός υπάρχει. Και όπου υπάρχει καπνός, δημιουργούνται θολές καταστάσεις που είναι καλό να ξεκαθαρίζονται».

Υπό πίεση

Το τελευταίο διάστημα η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής βρίσκεται υπό πίεση. Η εικόνα που η ίδια έχει από τον κύκλο των «ψηφιακών περιοδειών» που έχει ξεκινήσει σε όλη τη χώρα, κρίνεται ως ιδιαιτέρως ενθαρρυντική. Η βάση του κόμματος αποδέχεται τη στρατηγική της. Αυτόνομη πορεία, υπεύθυνη αντιπολίτευση, που αναδεικνύει τα λάθη και τις παλινωδίες της κυβέρνησης, αλλά ταυτόχρονα καταθέτει τεκμηριωμένες προτάσεις και προοδευτικές εναλλακτικές λύσεις. Η κυρία Γεννηματά θα ακολουθήσει, απαρέγκλιτα, αυτή την πολιτική. Θεωρεί ότι σε βάθος χρόνου θα αποδώσει και δημοσκοπικά. Η υποχώρηση των ποσοστών του Κινήματος Αλλαγής, όπως εκτιμά το επιτελείο της, «είναι συγκυριακή».

Ωστόσο, αυτή η στρατηγική στα θέματα καθημερινής διαχείρισης που καθόρισαν την ατζέντα του προηγούμενου μήνα (αστυνομική, βία, Κουφοντίνας, πορείες) φάνηκε να αντιμετωπίζει σοβαρά κενά. Η προσπάθεια αναζήτησης μιας θέσης ανάμεσα σε αυτές που εξέφραζε η κυβέρνηση και σε αυτές που εξέφραζε ο ΣΥΡΙΖΑ, για να δοθεί το αυτόνομο στίγμα, οδήγησε σε πολιτικό ναρκοπέδιο, με κερασάκι στην τούρτα τη διαδικτυακή διαμάχη του Βασίλη Κεγκέρογλου με τον Γιώργο Φλωρίδη για το αν το Κίνημα Αλλαγής έχει βάλει πλώρη προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάθε περίπτωση, «η αντιδεξιά έξαρση» του τελευταίου διαστήματος δεν φαίνεται να επιδοκιμάζεται από τη βάση της παράταξης.

Η ευθύνη στους «κύκλους»

Οι στενοί συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά αποδίδουν την εικόνα που παρουσιάζει το Κίνημα Αλλαγής σε «συστηματικές και κατευθυνόμενες προσπάθειες εσωστρέφειας που προωθούν συγκεκριμένοι κύκλοι», δείχνοντας τα μέσα ενημέρωσης. Η πεποίθηση που υπάρχει είναι ότι ένα μέρος τους έχει αποφασίσει να εξυπηρετήσει το σχέδιο που, όπως εκτιμά η Χαριλάου Τρικούπη, έχει θέση σε εφαρμογή το Μέγαρο Μαξίμου, με στόχο την πολιτική εξουδετέρωση του Κινήματος Αλλαγής και τη μετατροπή του «σε κυβερνητικό συμπλήρωμα του Κυριάκου Μητσοτάκη». Η επιμονή της Φώφης Γεννηματά στην αυτόνομη πορεία του κόμματος, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι συνεργάτες της, «ενοχλεί».

Παρασκήνιο

Ομως, είναι προφανές ότι η εσωστρέφεια πηγάζει κυρίως από την έντονη παρασκηνιακή κινητικότητα εν όψει της επίσημης έναρξης της κούρσας για την ηγεσία. Από τα ραντάρ της Χαριλάου Τρικούπη δεν έχει διαφύγει η κλιμακούμενη αμφισβήτηση που υπάρχει από την πλευρά του Ανδρέα Λοβέρδου. Στην εκδήλωση που διοργανώνει στις 12 Απριλίου η «Δυναμική Κοινωνία» του Θ. Παπαθεοδώρου, ο κ. Λοβέρδος, που υποστηρίζει πλέον ανοιχτά ότι η αλλαγή ηγεσίας είναι προϋπόθεση για την πολιτική επιβίωση του Κινήματος Αλλαγής στις επόμενες εκλογές, θα παρουσιάσει «τις καταστατικές αρχές της υποψηφιότητάς του», επιχειρώντας να ανοίξει και άλλο το παιχνίδι.

Από το επιτελείο της Φώφης Γεννηματά δεν έχει περάσει απαρατήρητη ούτε η «αυξημένη κινητικότητα» του Ανδρέα Σπυρόπουλου και του Στέφανου Ξεκαλάκη, των δύο στενών συνεργατών του Νίκου Ανδρουλάκη. Ο ευρωβουλευτής πάντως, παρά την πίεση που του ασκείται, δεν φαίνεται διατεθειμένος «να ανοίξει θέματα που αυτή τη στιγμή δεν απασχολούν την κοινωνία». Στο επιτελείο του υπάρχει η εκτίμηση ότι ο κ. Λοβέρδος κινείται σε λάθος χρόνο και με λάθος τρόπο.

Οργή για τα σενάρια παράδοσης της ηγεσίας

Αυτό που φαίνεται να οδήγησε τον κόμπο στο χτένι, εξοργίζοντας την πρόεδρο του ΠαΣοΚ και το επιτελείο της, είναι η διοχέτευση σεναρίων, που αποδίδονται στους πολιτικούς της αντιπάλους, σύμφωνα με τα οποία «ξανασκέφτεται» το αν θα είναι υποψήφια για την ηγεσία του κόμματος. Σύμφωνα με τα σενάρια αυτά η κυρία Γεννηματά προβληματίζεται από το γεγονός ότι η συμμαχία που την οδήγησε στην εκλογική νίκη του 2017 έχει υποστεί σημαντικές ρωγμές. Ο Ανδρέας Λοβέρδος θα είναι αντίπαλος, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος είναι πλέον κοντά με τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο Θ. Παπαθεοδώρου έχει αποστασιοποιηθεί, και οι δυνάμεις που ακολουθούν τον Γιώργο Παπανδρέου, παρά τη στήριξη που ο ίδιος παρέχει στη Φώφη Γεννηματά, δεν έχουν συμπεριφορά συμπαγούς μπλοκ. Ετσι λοιπόν, σύμφωνα με τα σενάρια αυτά, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής εμφανίζεται να «ζυγίζει» τις πιθανότητες επανεκλογής της προκειμένου να λάβει τις τελικές της αποφάσεις.

Τα περί «δεύτερων σκέψεων» της Φώφης Γεννηματά, πράγματι, δεν φαίνονται να εδράζονται στο κλίμα που υπάρχει στις συζητήσεις που έχει με τον κύκλο των έμπιστων συνεργατών της. Η ίδια έχει ξεκαθαρίσει ότι θα είναι υποψήφια, και αυτό δεν έχει αλλάξει. Το Πολιτικό Συμβούλιο έχει ήδη αποφασίσει τον οδικό χάρτη προς το Συνέδριο. Η Χαριλάου Τρικούπη αλλά και η ίδια η κυρία Γεννηματά έχουν διαμηνύσει επανειλημμένως ότι θα υπάρξει πλήρης σεβασμός του Καταστατικού, κάτι που σημαίνει ότι το Κίνημα Αλλαγής θα έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία εκλογής αρχηγού πιθανότατα μέσα στο 2021. Συνεπώς, όλα αυτά τα σενάρια «στοχεύουν στη δημιουργία κλίματος αστάθειας και σύγχυσης».

«Ο καθένας έχει το δικαίωμα να καεί στην προθέρμανση»

Μπροστά στη δημιουργηθείσα εντός του Κινήματος Αλλαγής κατάσταση, η Φώφη Γεννηματά, μέσω των στενών συνεργατών της και μιας επιθετικής ανακοίνωσης του γραφείου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, διαμήνυσε στις «Κασσάνδρες» και «σε όσους κινούνται από προσωπική ιδιοτέλεια» ότι θα πάρουν απάντηση «τόσο από την κοινωνική βάση της παράταξης όσο και από τους προοδευτικούς πολίτες», ξεκαθαρίζοντας, όπως λέγεται, ότι «θα περιμένει τους εσωκομματικούς της αντιπάλους στην κάλπη του Νοεμβρίου του 2021». Η Χαριλάου Τρικούπη δεν δείχνει διατεθειμένη να εμπλακεί σε εσωκομματικές αντιπαραθέσεις. Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται, «η κούρσα θα ξεκινήσει στην ώρα της. Μέχρι τότε, ο καθένας έχει το δικαίωμα να καεί στην προθέρμανση».