Προετοιμασία 35′ Ψήσιμο 35′ – 40′ Αναμονή περίπου 1 ώρα

ΥΛΙΚΑ (για 8 – 10 μερίδες)

180 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική

3 κρόκοι αβγών

150 γρ. βούτυρο αγελαδινό, μαλακωμένο (το αφήνουμε πολλές ώρες εκτός ψυγείου ώστε να έχει μαλακώσει)

180 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

8 γρ. μπέικιν πάουντερ

100 γρ. φιστίκια Αιγίνης αποφλοιωμένα, χοντροκομμένα

50 γρ. έτοιμη πραλίνα φιστικιού Αιγίνης (ή σπιτική*)

3 ασπράδια αβγών χτυπημένα σε μαρέγκα

Για το γαρνίρισμα

125 γρ. κρέμα γάλακτος με περίπου 35% λιπαρά

40 γρ. ζάχαρη άχνη

2 σταγόνες εκχύλισμα βανίλιας

250 γρ. φράουλες

20 – 25 γρ. φιστίκια Αιγίνης αποφλοιωμένα

* Για να φτιάξουμε σπιτική πραλίνα φιστικιού ψήνουμε 300 γρ. αποφλοιωμένα φιστίκια Αιγίνης για περίπου 10 λεπτά στους 150° C. Βράζουμε σε ένα κατσαρολάκι 125 γρ. ζάχαρη με 50 ml νερό, μέχρι να φτάσει η θερμοκρασία τους 121° C (αφού πάρει βράση, αφήνουμε για 2 λεπτά ακόμη και αποσύρουμε). Ανακατεύουμε τα φιστίκια με το σιρόπι μέχρι να κρυώσουν. Τα χτυπάμε στη συνέχεια στο μούλτι μέχρι να γίνουν πραλίνα.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C. Χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη με τους κρόκους μέχρι να φουσκώσουν λίγο. Προσθέτουμε με τη σειρά το βούτυρο, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τα 100 γρ. φιστίκια Αιγίνης και την πραλίνα. Περιμένουμε να ενσωματωθεί κάθε υλικό προτού ρίξουμε το επόμενο. Στο τέλος σταματάμε το μίξερ και ενσωματώνουμε τη μαρέγκα, ανακατεύοντας απαλά με μια κουτάλα ή σπάτουλα με κινήσεις από πάνω προς τα κάτω, για να μην ξεφουσκώσει η μαρέγκα και τα ασπράδια. Λαδώνουμε καλά και αλευρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ, μεσαίου μεγέθους, και αδειάζουμε μέσα το μείγμα μας. Το απλώνουμε ομοιόμορφα και το ψήνουμε για 35 – 40 λεπτά. Βυθίζουμε στο κέντρο του κέικ ένα μαχαίρι. Αν βγει στεγνό, χωρίς υπολείμματα νωπής ζύμης στη λάμα του, βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο. Αν όχι, ψήνουμε για 5 λεπτά ακόμη και ξαναδοκιμάζουμε. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να βγει στεγνό το μαχαίρι. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει εντελώς, κατά προτίμηση ξεφορμαρισμένο πάνω σε σχάρα με ποδαράκια για να κρυώσει ομοιόμορφα, περίπου 1 ώρα.

Γαρνίρισμα: Αφού κρυώσει το κέικ, χτυπάμε την κρέμα γάλακτος στο μίξερ με το σύρμα για περίπου 7 λεπτά, μέχρι να γίνει μια αφράτη σαντιγί. Σταματάμε το χτύπημα και ενσωματώνουμε τη ζάχαρη άχνη και το εκχύλισμα, ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα.

Κόβουμε στην επιφάνεια του κέικ και κατά μήκος του έναν μακρόστενο «διάδρομο». Τον γεμίζουμε με τη σαντιγί και διακοσμούμε με φρέσκες φράουλες κομμένες στα 4. Πασπαλίζουμε με τα 20 γρ. χοντροκομμένα φιστίκια Αιγίνης και σερβίρουμε.