Από σήμερα το περιστύλιο της Βουλής των Ελλήνων κοσμεί ένα εκπληκτικής καλλιτεχνικής αξίας και ιστορικότητας έργο τέχνης: «Η Σχολή των Αθηνών» του Ραφαήλ, μια ταπισερί που έστειλε ο πρόεδρος της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Αποτελεί πιστό αντίγραφο της ταπισερί που κρέμεται στην αίθουσα της Ολομέλειας της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, πάνω από τη θέση του Προέδρου και όπως μας πληροφορεί η Βουλή, υφάνθηκε στα τέλη του 18ου αιώνα από το εργοστάσιο των Γκομπλέν και είναι εμπνευσμένη από την τοιχογραφία «Η Σχολή των Αθηνών» του Ιταλού καλλιτέχνη της αναγεννησιακής τέχνης, Ραφαήλ, που βρίσκεται στο Αποστολικό Παλάτι στο Βατικανό. Έχει διαστάσεις 7,95 x 4,5 μέτρα και απεικονίζει αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους και επιστήμονες, όπως ο Αρχιμήδης και ο Πυθαγόρας, έχοντας στο επίκεντρο τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη να συνδιαλέγονται.

Ο συμβολισμός του έργου εστιάζει στην αναζήτηση της αλήθειας. Ο ίδιος ο Ραφαήλ σημείωσε πάνω από την τοιχογραφία τις λέξεις «Causarum Cognitio», δηλαδή «Να γνωρίζεις τις αιτίες». «Σήμερα η Βουλή των Ελλήνων υποδέχεται στο Περιστύλιό της το πιο σπουδαίο καλλιτεχνικά και διπλωματικά έργο τέχνης που έχει προσφερθεί ποτέ στο Κοινοβούλιο», δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, αμέσως μετά την τοποθέτηση του τοιχοτάπητα στην ειδική επιφάνεια που τοποθετήθηκε στον χώρο του περιστυλίου, ενώ από την πλευρά του ο Γάλλος Πρέσβης Patrick Maisonnave, τόνισε ότι «η Σχολή των Αθηνών συμβολίζει όλη την προσήλωσή μας στη Δημοκρατία, θυμίζει όλα αυτά που χρωστούν οι δυτικές Δημοκρατίες στην ελληνική Δημοκρατία».

Πρόκειται για μνημειώδες έργο, που αποτελεί κατά τους ειδικούς την «τέλεια ενσάρκωση του κλασικού πνεύματος» που τοποθετήθηκε δίπλα στην προθήκη που κοσμούν τα μεγάλα πορτραίτα των Ελλήνων διαφωτιστών και των Ευρωπαίων φιλελλήνων που τάχθηκαν στην απελευθέρωση του Γένους και αναμφισβήτητα αποτελεί ένα από τα λαμπρότερα εκθέματα της Έκθεσης της Βουλής για τους δύο αιώνες ελεύθερου Ελληνικού Κράτους που προετοιμάζεται πυρετωδώς (θα εγκαινιασθεί στις 19 Απριλίου).

Όπως σημείωσε ο κ. Τασούλας «η Βουλή, τρεις μέρες πριν από τη συμπλήρωση δύο ακριβώς αιώνων από την έκρηξη της Εθνικής μας Επαναστάσεως, το 1821, υποδέχεται στο Περιστύλιό της το πιο σπουδαίο, καλλιτεχνικά και διπλωματικά, έργο τέχνης που έχει προσφερθεί ποτέ στη Βουλή των Ελλήνων», ενώ εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον ομόλογό του Πρόεδρο της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης Richard Ferrand.

Η «Σχολή των Αθηνών» πρωτογενώς βρίσκεται ως νωπογραφία στο Βατικανό και η όλη ιδέα την περίοδο της Αναγέννησης να κοσμήσουν το παλάτι του Βατικανού με αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους σχετίζεται, όπως ανέφερε ο κ. Τασούλας, με την αντίληψη της εποχής εκείνης ότι η χριστιανική διδασκαλία ήταν σε πλήρη αρμονία με την αρχαία ελληνική φιλοσοφία. «Αυτό ήταν το πνεύμα των μορφωμένων ανθρώπων της εποχής της Αναγέννησης. Η Γαλλική Εθνοσυνέλευση φιλοξενεί αυτόν τον πίνακα για να δείξει ότι φιλοδοξεί, όπως κάθε Κοινοβούλιο θα φιλοδοξούσε, οι αποφάσεις που παίρνονται να είναι υπό την αιγίδα τέτοιων σπουδαίων πνευμάτων, όπως οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι», πρόσθεσε.