Ολα δείχνουν πως τα λιανεμπορικά καταστήματα θα ανοίξουν προς το τέλος Μαρτίου, αν βεβαίως υπάρξει σταθεροποίηση στον αριθμό των κρουσμάτων έως τότε.

Ο κλάδος μετράει μεγάλες απώλειες και η κυβέρνηση θα επιχειρήσει με το άνοιγμα των μαγαζιών να τις μετριάσει.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, ένα πανελλαδικό lockdown κοστίζει τον μήνα στην ελληνική οικονομία 3 δισ. ευρώ (50% από την αύξηση των δαπανών λόγω των μέτρων στήριξης και 50% από τις απώλειες φόρων). Από τα 3 δισ. ευρώ, περίπου τα 1,4 δισ. προέρχονται από το λιανεμπόριο. Οι επιχειρήσεις έχασαν τις χειμερινές εκπτώσεις – από 5 δισ. τζίρο πέρυσι, εισέπραξαν μόνο 1 δισ. εφέτος – και οι μισές από αυτές αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους σύμφωνα με την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ).

Αυτοί είναι και οι λόγοι που έχουν πείσει την κυβέρνηση να ανοίξει την αγορά. Αλλωστε, η λειτουργία των καταστημάτων την περίοδο των γιορτών συνέβαλε ώστε το τέταρτο τρίμηνο του 2020 να είναι καλύτερο από το τρίτο τρίμηνο και γενικότερα η ύφεση σε ετήσια βάση να διαμορφωθεί στο 8,2% από 10,5% των αρχικών εκτιμήσεων.

Το γεγονός αυτό επιτρέπει να ξεκινήσει η χώρα από μια καλύτερη βάση για το 2021 καθώς είναι ένα έτος που αν παραταθεί η πανδημία το οικονομικό επιτελείο  δεν θα μπορέσει να καλύψει όλες τις ανάγκες της κοινωνίας.

Το 2020 δόθηκαν για μέτρα στήριξης 24 δισ., και το 2021 έχουν υπολογιστεί άλλα 11,6 δισ. Κάθε ευρώ παραπάνω θα δημιουργήσει προβλήματα και περαιτέρω ανάγκη λήψης δανεισμού. Για το 2021 έχουμε εξασφαλίσει δημοσιονομική ευελιξία για μεγαλύτερα ελλείμματα. Η φυγή προς τα εμπρός θα εξαρτηθεί πλέον από το να εξασφαλίσουμε δημοσιονομική ευελιξία και το 2022, από την ευχέρεια να παρέχονται μέτρα στήριξης μέχρι την πλήρη ανάταξη της οικονομίας και κυρίως από τον ρυθμό εκταμίευσης των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης.