Ο κίνδυνος να ξεφύγει εντελώς ο έλεγχος της πανδημίας και να καταστεί εφιαλτική η κατάσταση στο σύστημα υγείας σε μία κρίσιμη στιγμή, επέβαλε την τροποποίηση των μέτρων και των προϋποθέσεων μετακίνησης των πολιτών από την κυβέρνηση, καθώς και την εκτάκτου ανάγκης αναδιάρθρωση των υγειονομικών δομών στην Αττική.

Διαπιστώνεται τις τελευταίες ημέρες ότι η βρετανική μετάλλαξη του κορωνοϊού έχει οδηγήσει στην ταχεία εξάπλωση του, σε συνδυασμό βέβαια και με την μη τήρηση των μέτρων, για όποιον λόγο και αν συμβαίνει αυτό (κόπωση, αδυναμία ελέγχου της κινητικότητας, κυρίως των νεαρότερων πολιτών, μαζικές διαδηλώσεις των τελευταίων εβδομάδων, κ.ά.).

Οι διαφορές με τον περυσινό Μάρτιο

Έπειτα από πολλές συζητήσεις και συσκέψεις των προηγούμενων ημερών, επικράτησε η άποψη ότι ένα οριζόντιο και αυστηρό απαγορευτικό παρόμοιο ή και ίδιο με του προηγούμενου Μαρτίου, είναι πλέον μία μη ρεαλιστική επιλογή.

Είτε λόγω της κόπωσης και της αδυναμίας των πολιτών να υιοθετήσουν μία αντίστοιχη συμπεριφορά, είτε λόγω της πραγματικής δυσκολίας επιτήρησης των μέτρων και άσκησης των ελέγχων από τις αστυνομικές αρχές, ακόμη όμως και επειδή το θέμα της διαχείρισης της πανδημίας έχει πλέον μετατραπεί σε στοιχείο πολιτικής αντιπαράθεσης, σε αντίθεση με τα όσα συνέβαιναν πριν από ακριβώς έναν χρόνο.

Διαβάστε επίσης

Υπό το πρίσμα αυτό, κρίθηκαν ως πιο ρεαλιστικές επιλογές η αλλαγή στη χρήση των κωδικών «6», για σωματική άθληση και «2», για προμήθεια αναγκαίων αγαθών. Στην μεν πρώτη περίπτωση, η μετακίνηση με το συγκεκριμένο κωδικό θα επιτρέπεται μόνο εντός των ορίων του δήμου διαμονής και δίχως αυτοκίνητο, στη δε δεύτερη επίσης εντός των ορίων του δήμου ή εντός δύο χιλιομέτρων από τον τόπο κατοικίας.

Θα φανεί στην πράξη

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τα συγκεκριμένα μέτρα θεωρήθηκαν πιο εύκολα ως προς την αποδοχή τους από τους πολίτες, αλλά και ως προς την επιτήρηση τους. Ωστόσο η αποτελεσματικότητά τους μένει να αποδειχθεί στο διάστημα των επόμενων δύο (τουλάχιστον) εβδομάδων.

Επισημαίνεται πάντως ότι τα μέτρα αποφασίστηκαν και ανακοινώθηκαν με γνώμονα το σταδιακό άνοιγμα των δραστηριοτήτων, ει δυνατόν μετά τα μέσα του Μαρτίου και με στόχο να μην υπάρξει νέο πισωγύρισμα.

Η προσδοκία αυτή συνδέεται πάντα και με την πρόοδο των εμβολιασμών των πληθυσμιακών ομάδων μεγαλύτερης ηλικίας και των ευπαθών, που εκ των πραγμάτων θα αποσυμφορήσει το σύστημα υγείας.