Με στόχο να γίνει η Ελλάδα προορισμός πρώτης επιλογής για ξένους με μεγάλη περιουσία, η κυβέρνηση θεσμοθετεί τα οικογενειακά γραφεία (family offices). Ο λόγος γίνεται για εταιρείες ειδικού σκοπού με αποκλειστικό αντικείμενο τη διαχείριση της περιουσίας των μελών μιας οικογένειας (σύζυγοι, τέκνα, ανιόντες των συζύγων). Πρόκειται για έναν επιτυχημένο θεσμό που εφαρμόζεται τόσο στις ΗΠΑ, όσο και σε ορισμένες χώρες της ζώνης του ευρώ, όπως η Ιταλία και το Λουξεμβούργο.

Ποιο είναι το βασικό πλεονέκτημα

Η λογική του είναι απλή. Προβλέπει την ίδρυση μιας εταιρείας στην Ελλάδα που αναλαμβάνει τη διαχείριση του συνόλου της περιουσίας μιας οικογένειας. Το βασικό πλεονέκτημα είναι η φορολογία. Τα ακαθάριστα έσοδα επί των οποίων εφαρμόζεται φορολογικός συντελεστής 24% υπολογίζονται ως ποσοστό των εξόδων του διαχειριστή (7%). Πρόκειται, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, για ανταγωνιστική φορολόγηση σε σχέση με άλλες χώρες που προσφέρουν αυτή τη δυνατότητα.

Επιπλέον, προϋπόθεση για την ίδρυση εταιρείας αυτής της μορφής είναι να απασχολεί τουλάχιστον 5 άτομα και τα ετήσια έξοδά της να φτάνουν το 1 εκατ. ευρώ. Δηλαδή στο κατώτατο όριο τα έσοδα ανέρχονται σε 70.000 ευρώ και ο φόρος σε 16.800 ευρώ. Ως εκ τούτου, στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι είναι δυνατή τόσο η αύξηση της απασχόλησης στην Ελλάδα με δημιουργία υψηλόμισθων θέσεων, όσο και η ενίσχυση των φορολογικών εσόδων από νέες πηγές.

Προσέλκυση μεγάλων πορτοφολιών

Η ίδρυση οικογενειακών γραφείων ακολουθεί μια σειρά από άλλα νομοθετήματα που έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή τους τελευταίους 15 μήνες με στόχο την προσέλκυση μεγάλων πορτοφολιών από όλον τον κόσμο. Σε ισχύ βρίσκεται ήδη το καθεστώς του «διαμένοντος μη κατοίκου (non dom)» που προσφέρει κίνητρα σε όσους πραγματοποιήσουν επενδύσεις στην Ελλάδα άνω των 500.000 ευρώ ή αποκτήσουν άδεια διαμονής για επενδυτική δραστηριότητα.

Πρόκειται για ένα σύστημα που στοχεύει μεταξύ άλλων τόσο σε συνταξιούχους του εξωτερικού, όσο και σε Ελληνες που έφυγαν από τη χώρα μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης την περασμένη δεκαετία. Και αυτό διότι ο ετήσιος φόρος διαμορφώνεται σε 100.000 ευρώ και προσαυξάνεται κατά 20.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος, ανεξάρτητα από το ύψος των εισοδημάτων.

Δημιουργία οριοθετημένου πλαισίου

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας υπογράμμισε πρόσφατα ότι με τα κίνητρα για τη δημιουργία οικογενειακών γραφείων στόχος είναι η δημιουργία ενός διαφανούς και οριοθετημένου πλαισίου που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες φυσικών προσώπων με φορολογική κατοικία στην Ελλάδα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν βέλτιστες διεθνείς πρακτικές αναφορικά με τη διαχείριση των χρηματικών/επενδυτικών ροών και της περιουσίας τους.

Στο πλαίσιο αυτό, οι σχετικές διατάξεις αναμένεται να λειτουργήσουν συμπληρωματικά στην προσέλκυση περισσότερων φυσικών προσώπων με φορολογική σήμερα κατοικία στο εξωτερικό, ενώ θα εφαρμόζονται και σε όσους είναι ήδη φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας. Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι το ενδιαφέρον μετά το ξέσπασμα της πανδημίας για φορολογική μετακόμιση στην Ελλάδα θα είναι αυξημένο και στοχεύουν στην ολοκλήρωση του νέου πλαισίου το συντομότερο δυνατό.