Κύριος στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν να τονίσει κατά τη διάρκεια της πρωτολογίας του στη Βουλή ότι η δική του διακυβέρνηση ήταν αυτή που δημιούργησε τις προϋποθέσεις και το κλίμα για να γίνουν οι καταγγελίες για την κακοποίηση στο πλαίσιο του #Metoo. Μάλιστα δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι αυτό το κίνημα ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια στις ΗΠΑ, ήρθε κατευθείαν στην Ευρώπη ενώ σήμερα ξεδιπλώνεται στη χώρα μας.

Λαϊκισμός

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μητσοτάκης θέλησε να χρεώσει την κριτική που γίνεται για χειρισμούς της κυβέρνησης με αιχμή την υπόθεση Λιγνάδη κα το αίτημα για παραίτηση Μενδώνη σε «λαϊκισμό» που πριμοδοτεί και επιχειρεί να καρπωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα το επιχείρημα του πρωθυπουργού είναι ότι αυτή η τακτική βάζει φρένο στις καταγγελίες και οδηγεί το #MeToo στον εκφυλισμό της κομματικής αρρένας.

Με φόντο αυτά ο Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε ερωτήματα και κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να πάρει σαφή θέση και να αποκηρύξει όσους θέλουν να ταυτίσουν τη ΝΔ με την παιδεραστία και τα σχετικά κυκλώματα διακίνησης ανηλίκων.

Οι λέξεις και οι πράξεις

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας ουσιαστικά αποστασιοποιήθηκε από τα όσα κυκλοφορούν στο διαδίκτυο απέφυγε να αποδώσει ευθέως τέτοιες κατηγορίες στον πρωθυπουργό αλλά επέμεινε στις πολιτικές ευθύνες του Κυριάκου Μητσοτάκη για συγκάλυψη υποθέσεων και έκανε λόγο για σκάνδαλο Μενδώνη-Λιγνάδη.

Οι φράσεις του Αλέξη Τσίπρα ότι «η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση» και πως το πρόβλημα δεν είναι οι «λέξεις» του διαλόγου αλλά οι κυβερνητικές «πράξεις» δείχνουν και την πρόθεση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να εστιάσει στην «αντικειμενική ευθύνη» Μητσοτάκη ως πρωθυπουργού τον οποίο και κατηγόρησε ότι με τη στάση του στην υπόθεση Λιγνάδη δεν ενθάρρυνε τις καταγγελίες σε αντίθεση με τη στάση του κ. Μητσοτάκη στην περίπτωση των καταγγελιών της κας Μπεκατώρου.

Λάσπη

«Σας κοιτώ στα μάτια και ρωτώ ανοιχτά» ανέφερε ο πρωθυπουργός στη Βουλή απευθυνόμενος προς τα έδρανα της αντιπολίτευσης και δη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Κατηγορείτε την κυβέρνηση ότι καλύπτει παιδεραστές;» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και αναφέρθηκε στις αναρτήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ όπως της κα Ελευθεριάδου και του Παύλου Πολάκη, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «χυδαίες».

Σαν πατέρας προς πατέρα

«Σας καλώ να απαντήσετε κύριε Τσίπρα ως πατέρας δύο παιδιών στον Κυριάκο Μητοστάκη πατέρα τριών παιδιών» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης υπερασπίστηκε την κα Αγαπηδάκη και κάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να δώσει καθαρές απαντήσεις και να διαγράψει τα στελέχη του που διακινούν αυτές τις άθλιες αναρτήσεις στο διαδίκτυο κάνοντας παράλληλα ειδική αναφορά στα όσα διακινούνται για κύκλωμα διακίνησης ανηλίκων προσφύγων για σεξουαλική κακοποίηση.

Στο ίδιο πλαίσιο ο πρωθυπουργός κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να καταδικάσει τον Κώστα Βαξεβάνη.

Είστε υπόλογος για τους βουλευτές σας και τις αντιφατικές δηλώσεις του διευθυντή της Αυγής, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και έκανε λόγο για «λάσπη» που εκτοξεύεται προς την ΝΔ.

Χυδαία πολιτική εκμετάλλευση

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι επιλέγει μια τακτική λαϊκισμού και δηλητηριάζει το κλίμα ώστε οι «γερμανοτσολιάδες» του 2010 να γίνουν σήμερα οι «παιδεραστές». Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός κάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ εκ νέου να αποκηρύξει αυτές τις πρακτικές.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «το #MeToo πρέπει να είναι προσεκτικό και να παίρνει μορφή χυδαίας πολιτικής εκμετάλλευσης που φιμώνει τα θύματα» προσθέτοντας ότι και η η σύγχυση οδηγεί στη συγκάλυψη, ενώ συμπλήρωσε ότι οι καταγγελίες που οδηγούν στη συλλογική αφύπνιση υπάρχει ο κίνδυνος να πέσουν στην κομματική αρένα.

Δεξιοί και αριστεροί

«Λες και οι βιαστές χωρίζονται τάχα σε αριστερούς και δεξιούς» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης λέγοντας ότι το μεγάλο ζητούμενο τα θύματα να μιλήσουν ελεύθερα.

«Οι ενορχηστρωτές της αθλιότητας πρέπει να βγουν από τον υπόνομο» ανέφερε ο πρωθυπουργός λέγοντας ότι η τοξικότητα που εισάγουν δηλητριάζει την πολιτική ζωή, υπονομευει την κοινωνική συνοχή και ενότητα και ναρκοθετεί τον πολιτικό διάλογο.

«Τα φαινόμενα παρενόχλησης και βίας εναντίον των πιο αδύναμων ξεπερνούν τάξεις, θρησκείες και επαγγέλματα. Συνεπώς, η αντιμετώπισή τους προϋποθέτει τη συστράτευση Πολιτείας και πολιτών. Γιατί ένα πρόβλημα όλων, απαιτεί λύση από όλους» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Στήριξη σε Μενδώνη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε ειδικά στον Αλέξη Τσίπρα για την υπόθεση Λιγνάδη υπογραμμίζοντας ότι η κυβερνητική αρμοδιότητα έκλεισε με την παραίτηση του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του εθνικού θεάτρου, πέντε μόλις ώρες μετά την πρώτη ανώνυμη -όπως είπε- καταγγελία.

«Για ποια συγκάλυψη μιλάτε;» αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

Στο ίδιο πλαίσιο κάλυψε πολιτικά τη Λίνα Μενδώνη και υπερασπίστηκε την παρουσία της στο υπουργείο κόντρα στις φωνές που ζητούν την παραίτησή της. Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης σημείωεσε ότι δεν είναι επαγγελματίας πολιτικός και απέδωσε ως επικοινωνιακό λάθος το χαρακτηρισμό της κας Μενδώνη για τον Δημήτρη Λιγνάδη ότι είναι «επικίνδυνος άνθρωπος».

Νέο θεσμικό πλαίσιο

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε επίσης νέο θεσμικό πλαίσιο σχετικά με τις ποινές που αφορούν στα αδικήματα γενετήσιας ελευθερίας.

Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι αλλάζει ο ποινικός κώδικας και αυστηροποιούνται όπως είπε οι ποινές για τα αδικήματα γενετήσιας ελευθερίας. Η παραγραφή – όπως είπε – αναστέλλεται μέχρι την ενηλικίωση του θύματος.

Πάνδημο αίτημα

Για μεγάλο σκάνδαλο συγκάλυψης και για σκάνδαλο Λιγνάδη Μενδώνη, επέμεινε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε την αποπομπή της υπ. Πολιτισμού, λέγοντας στον πρωθυπουργό: «Κάνετε ότι δεν ακούτε την πάνδημη απαίτηση για αποπομπή Μενδώνη. Και αποφασίζετε και διατάζετε να παραμείνει στη θέση της. Να στηριχτεί. Να ξεπλυθεί πολιτικά.

Γιατί, όπως λέει το τελευταίο κεφάλαιο της προπαγάνδας σας, δεν έκανε παρά ένα μικρό επικοινωνιακό λάθος! Αναρωτιέμαι λοιπόν μαζί με όλη την κοινή γνώμη: Γιατί τη στηρίζετε με τόσο πάθος ; Υπάρχει κάποιο ένοχο μυστικό που δεν ξέρουμε ;

Εγώ πάντως δε μπορώ να πιστέψω ότι μια υπουργός μπορεί να εκβιάζει τον πρωθυπουργό. Και αυτό γιατί οι ευθύνες, είτε έτσι είτε αλλιώς, αντικειμενικά ανήκουν στον πρωθυπουργό», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Πού είναι η κ. Μενδώνη;»

Ο κ. Τσίπρας ξεκινώντας την ομιλία του, σημείωσε ότι «εδώ και ένα περίπου μήνα βρισκόμαστε μπροστά σε συγκλονιστικές αποκαλύψεις.

Αυτή είναι η ατζέντα της συζήτησης, όχι αυτή που θέλετε να βάλετε εσείς. Αλλά και μπροστά σε ένα μεγάλο σκάνδαλο που αφορά την απόπειρα συγκάλυψης αυτών των αποτρόπαιων πράξεων. Αυτή είναι η ατζέντα της συζήτησης σήμερα, κύριε Μητσοτάκη, θέλετε δε θέλετε. Για αυτά συζητάει όλος ο ελληνικός λαός που μας παρακολουθεί.

Και για αυτά περίμενε σήμερα να ακούσει από σας έστω και μια συγνώμη. Για τις ολιγωρίες, τα λάθη και τις παραλείψεις σας. Να αναλάβετε έστω τη πολιτική ευθύνη. Και να δώσετε εξηγήσεις. Αντί να κάθεται στα έδρανα η κ. Μενδώνη, κάθεται η κ. Αγαπηδάκη. Πού είναι η κ. Μενδώνη;».

«Αμφισβητείται το τεκμήριο αθωότητας της πολιτικής σας»

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για άκομψη, χοντροκομμένη, και προκλητική προσπάθεια συγκάλυψης, λέγοντας ότι επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί το σκάνδαλο Λιγνάδη, ως «ταλαιπωρία ενός σκηνοθέτη για το τίποτε», και οι αποκαλύψεις ως παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας.

«Αν όμως κάποιο τεκμήριο αθωότητας αμφισβητείται σήμερα πολύ σοβαρά κύριε πρωθυπουργέ, αυτό είναι το τεκμήριο της δικής σας πολιτικής, αθωότητας» είπε χαρακτηριστικά στηλιτεύοντας την στήριξη που παρέχει η κυβέρνηση στην υπ. Πολιτισμού.

«Μια βαριά σκιά πλανιέται σήμερα μέσα στην αίθουσα της Βουλής. Πίσω σας και πάνω σας, κύριε Μητσοτάκη. Η σκιά της κυρίας Μενδώνη. Που την προστατεύετε και συνεχίζετε να τη στηρίζετε, παρά την κατακραυγή όλου του κόσμου της τέχνης εναντίον της. Και παρά το γεγονός ότι είναι σοβαρά εκτεθειμένη για τον τρόπο που χειρίστηκε και επιχείρησε να συγκαλύψει το σκάνδαλο Λιγνάδη. Ή καλύτερα το σκάνδαλο Μενδώνη-Λιγνάδη» είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δεν υιοθετούμε την ασυδοσία του διαδικτύου

Συνέχισε διαχωρίζοντας τη θέση του από «όσα ανεύθυνα γράφονται στα σόσιαλ μίντια»

Όπως είπε: «αισθάνομαι υποχρεωμένος, να δηλώσω ότι διαφωνώ αποφασιστικά, κάθετα, κατηγορηματικά, με πολλά από όσα η ασυδοσία του πληκτρολόγιου σας καταλογίζει. Και το κάνω ευθαρσώς παρότι εσείς ποτέ δεν πράξατε κάτι αντίστοιχο όταν στόχος σας ήταν οι πολιτικοί σας αντίπαλοι».

Πρόσθεσε πάντως ότι ο πρωθυπουργός είναι πολιτικά και ηθικά σοβαρότατα εκτεθειμένος, «γιατί οργανώσατε, ή ανεχτήκατε, μια αλληλουχία πράξεων και παραλείψεων που αφορούν τον κύριο Λιγνάδη, και την κυρία Μενδώνη, με τελευταίο και χειρότερο επεισόδιο την απόπειρα συγκάλυψης».

Ο κ. Τσίπρας, αναρωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση δεν επέδειξε «τα ίδια αντανακαλιστικά στην υπόθεση Λινγάδη με αυτά που επιδείξατε στην περίπτωση της καταγγελίας Μπεκατώρου, στην οποία όλοι χρωστάμε ένα μεγάλο ευχαριστώ.

Τι σας φόβισε στην υπόθεση Λιγνάδη, τι σας έκανε να οργανώσετετε την επιχείρηση συγκάλυψης χωρίς να υπολογίσετε τι σήμα δίνετε στην ελληνική κοινωνία;»