16.17 Πληροφορίες για τρίτο νεκρό

Μετά τον θάνατο δύο συνανθρώπων μας, ενός στην Εύβοια και ενός στην Κρήτη, οι οποίοι εγκλωβίστηκαν σε σπίτι και σε ποιμνιοστάσιο αντίστοιχα, πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται ακόμη κάνουν λόγο και για τρίτο νεκρό στην περιοχή της Εύβοιας.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα, ο τρίτος νεκρός είναι ένας 73χρονος στην περιοχή Μουρτιάς Ελυμνίων, ο οποίος υποστηριζόταν από οξυγόνο. Ο 73χρονος φέρεται να έχασε τη ζωή του όταν από τη διακοπή ρεύματος στο σπίτι του σταμάτησε το μηχάνημα να λειτουργεί.

15:50 Αποκλεισμένα και χωρίς ρεύμα χωριά στην Κρήτη

Συνεχίζονται τα προβλήματα στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, λόγω της επέλασης της κακοκαιρίας «Μήδειας» ενώ πολλά χωριά είναι αποκλεισμένα.

Σύμφωνα με τη neakriti.gr , το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην ηλεκτροδότηση, καθώς, από το βράδυ της Δευτέρας, δεκάδες χωριά στους Δήμους Πλατανιά και Καντάνου – Σελίνου παραμένουν χωρίς ρεύμα.

14.50  Διακοπή της κυκλοφορίας στη Β. Σοφίας

Διεκόπη πριν από λίγη ώρα, λόγω πτώσης δέντρου, η κυκλοφορία των οχημάτων, στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, και στα δύο ρεύματα, από Ακαδημίας μέχρι Βασιλίσσης Αμαλίας.

Στο σημείο βρίσκεται ήδη συνεργείο της Πυροσβεστικής που προσπαθεί να ανοίξει τον δρόμο.

14:40 Δεκάδες περιοχές χωρίς ρεύμα

Σε δεκάδες περιοχές της Αττικής και της Εύβοιας εντοπίζονται αυτή την ώρα οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση, η πλειονότητα των οποίων οφείλονται σε ζημιές στο Δίκτυο από την πτώση δέντρων που υποχωρούν υπό το βάρος του χιονιού.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, μόνο στα Βόρεια προάστεια της Αθήνας έχουν πέσει περισσότερα από 600 δέντρα στο δίκτυο της ΔΕΗ.

Τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση αυτή την ώρα εντοπίζονται:

Στην Αττική στις περιοχές Ηλιούπολη, Χαλάνδρι, Αγ. Απόστολοι Καλάμου, Άγιος Στέφανος, Πετρούπολη, Γλυφάδα, Περιστέρι, Ίλιον, Βριλήσσια,Κάτω Κηφισιά, Μαρούσι, Δαχτυλίδι Αμαρουσίου, Λούτσα, Παλαιό Ψυχικό, Νέο Ψυχικό, Γραμματικό, Αγία Παρασκευή, Πολύδροσο, Διόνυσος, Καπανδρίτι, Κιούρκα, Καλογρέζα, Μενίδι, Νέο Ηράκλειο, Σκαραμαγκάς, Σαλαμίνα, Αυλώνας, Νέα Ιωνία και Μεταμόρφωση.

Στην Εύβοια, το τεχνικό προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ ενισχυμένο από το πρωί με συνεργαζόμενους εργολάβους από γειτονικές περιοχές, συνεχίζει πυρετωδώς τις εργασίες έχοντας επανηλεκτροδοτήσει τα μεγαλύτερα με βάση τον πληθυσμό χωριά όπως Κεχριές, Ροβιές, Μαντουδι και Προκόπι, ενώ συνεχίζουν με στόχο την επανηλεκτροδότηση έως το βράδυ των χωριών από το κεντρικό τμήμα έως και το Βόρειο, δηλαδή από τη Χαλκίδα προς Άγιο Ιωάννη Ρώσο και τα ορεινά χωριά της Ιστιαίας αποκαθιστώντας τις εκτεταμένες ζημιές στο Δίκτυο και πλήθος σπασμένων στύλων.

14:36 Επεκτείνεται έως τις 19/2 το μεταβατικό διάστημα για τις νέες βεβαιώσεις μετακίνησης των εργαζομένων λόγω της κακοκαιρίας.

14:10 Oι Δήμοι με προβλήματα ηλεκτροδότησης

Αναλυτικά στοιχεία σχετικά με τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, αναλυτική ενημέρωση έδωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Τάσος Μάνος μετά τη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό.

«Αυτή τη στιγμή είναι μία σειρά Δήμων που επηρεάζονται, κατά κύριο λόγο στα βόρεια προάστια, εξαιτίας 15 γραμμών μέσης τάσης που έχουν πέσει και είναι οι δήμοι Αγίας Παρασκευής, Βύρωνα, Υμηττού, Πολυδένδρι, Κιούρκα, Μαλακάσα, Διόνυσος, Δροσιά, Χαλάνδρι, Πολύδροσο, Αγία Παρασκευή και Λούτσα, Πικέρμι και Σπάτα», είπε ο κ. Μάνος και κάλεσε τους πολίτες να δηλώνουν τη βλάβη τους στα σημεία που είναι ούτως ώστε «να έχουμε εικόνα και των μικρότερων βλαβών στην χαμηλή τάση, είτε στο τηλεφωνικό μας κέντρο είτε στο “myapp ΔΕΔΔΗΕ”, είτε στην ιστοσελίδα».

13:40 Προβλήματα ηλεκτροδότησης σε 14 δήμους

Αναλυτικά στοιχεία σχετικά με τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, αναλυτική ενημέρωση έδωσεε ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Τάσος Μάνος μετά τη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό.

«Αυτή τη στιγμή είναι μία σειρά Δήμων που επηρεάζονται, κατά κύριο λόγο στα βόρεια προάστια, εξαιτίας 15 γραμμών μέσης τάσης που έχουν πέσει και είναι οι δήμοι Αγίας Παρασκευής, Βύρωνα, Υμηττού, Πολυδένδρι, Κιούρκα, Μαλακάσα, Διόνυσος, Δροσιά, Χαλάνδρι, Πολύδροσο, Αγία Παρασκευή και Λούτσα, Πικέρμι και Σπάτα», είπε ο κ. Μάνος και κάλεσε τους πολίτες να δηλώνουν τη βλάβη τους στα σημεία που είναι ούτως ώστε «να έχουμε εικόνα και των μικρότερων βλαβών στην χαμηλή τάση, είτε στο τηλεφωνικό μας κέντρο είτε στο “myapp ΔΕΔΔΗΕ”, είτε στην ιστοσελίδα».

13:25 Εκτός λειτουργίας έμεινε το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα εξαιτίας της κακοκαιρίας. Το βάρος του χιονιού επιβάρυνε τις ήδη καταπονημένες υποδομές με συνέπεια να καταρρεύσει τμήμα της οροφής, στο σημείο όπου βρίσκονται τα καμίνια της μονάδας.

13:06 Απαγορεύτηκε λόγω της πυκνής χιονόπτωσης η κίνηση των φορτηγών άνω των 3,5 τόνων και στην Αττική Οδό.

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στη λεωφόρο Αθηνών, όπου είχε απαγορευτεί για τα φορτηγά, ενώ τα ΙΧ κινούνταν με αντιολισθητικές αλυσίδες.

12:55 Κλείνουν στις 18:00 τα σούπερ μάρκετ λόγω της κακοκαιρίας

Στις 18:00 θα κλείσουν σήμερα, Τρίτη, τα σούπερ μάρκετ της Αττικής λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας «Μήδεια».

Τη σχετική ανακοίνωση έκανε γνωστή ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος τονίζει ότι η απόφαση ελήφθη προκειμένου να προστατευθούν οι καταναλωτές και οι εργαζόμενοι που θα πρέπει να επιστρέψουν με ασφάλεια στο σπίτι τους.

12:36 Συνεχίζονται τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση

Πολλά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση έχει προκαλέσει η σφοδρή χιονόπτωση που έχει φέρει το κύμα κακοκαιρίας «Μήδεια».

Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ διακοπές ρεύματος έχουν σημειωθεί σήμερα:

Στην Αττική στις περιοχές Άγιος Στέφανος, Κρυονέρι, Νέα Ερυθραία, Μεταμόρφωση, Νέο Ηράκλειο, Νέα Ιωνία, Φιλαδέλφεια, Εκάλη, Μαρούσι, Άνοιξη, Διόνυσος, Δροσιά, Καπανδρίτι, Μενίδι, Πάρνηθα, Αυλώνας, Μαλακάσα, Κάλαμος, Μαρκόπουλο Ωρωπού, Ροδόπολη, Σταμάτα, Βασιλικά Σαλαμίνας και Σκαραμαγκάς.

12:25 Tι ισχύει για όσους δεν καταφέρουν να μεταβούν στην εργασία τους

Οι εργαζόμενοι που δεν θα καταφέρουν να προσέλθουν στην εργασία τους όχι λόγω δικής τους υπαιτιότητας, αλλά εξαιτίας σπουδαίου λόγου που οφείλεται σε αδυναμία μετακίνησής τους, λόγω της χιονόπτωσης και των συνεπειών της, δικαιούνται κανονικά τις αποδοχές τους για την ημέρα ή τις ημέρες αυτές της κακοκαιρίας, αρκεί να έχει προηγηθεί τουλάχιστον δεκαήμερη πραγματική εργασία στον εργοδότη τους, σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ).

Όπως αναφέρει, τυχόν διακοπή των συγκοινωνιών και επικινδυνότητα όλων των δρόμων – και όχι μόνο των κεντρικών οδικών αρτηριών – εξαιτίας της σφοδρής χιονόπτωσης και του παγετού, που ακολουθεί, αλλά και της χαμηλής ορατότητας σε πολλές περιπτώσεις, αποτελούν τυπική περίπτωση σπουδαίου λόγου που δικαιολογεί, σύμφωνα με την καλή πίστη, τη μη παροχή της εργασίας.

12:05  Ο κρατικός μηχανισμός κάνει το καλύτερο δυνατόν για να κρατήσει τους δρόμους ανοιχτούς, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος μετέχει στη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας για την κακοκαιρία.

Τόνισε ακόμη, ότι μεγάλη έννοια είναι η ηλεκτροδότηση, προσθέτοντας ότι υπάρχουν προβλήματα.

11:55 Μετ’ εμποδίων οι μετακινήσεις στην Αττική

Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των μέσων μαζικής μεταφοράς συνεχίζει να προκαλεί η ισχυρή χιονόπτωση που «χτυπά» την Αττική.

Σύμφωνα με τη ΣΤΑΣΥ ΑΕ, λόγω προβλημάτων στο δίκτυο του προαστιακού δεν πραγματοποιούνται δρομολόγια του Μετρό από και προς το Αεροδρόμιο.

Έντονα προβλήματα υπάρχουν και στις αστικές συγκοινωνίες με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιούνται δρομολόγια τόσο τα λεωφορεία όσο και τρόλεϊ.

Στο μεταξύ, αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στο τμήμα Πειραιάς – Αττική στη γραμμή 1. Παραμένει εκτός λειτουργίας το τμήμα Αττική – Κηφισιά.

Επίσης, αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία σε ολόκληρο το δίκτυο του Τραμ. Λόγω πτώσης δέντρων και κλαδιών στο δίκτυο του Τραμ, τα δρομολόγια για λόγους ασφαλείας πραγματοποιούνται μόνο στο παραλιακό τμήμα ΣΕΦ- ΒΟΥΛΑ.

11:40 Πληροφορίες για νεκρό στην Εύβοια

Το δεύτερο θύμα λόγω της κακοκαιρίας «Μήδεια» που σφυροκοπά μεγάλο μέρος της χώρας μετρά μέσα σε λίγες ώρες η Ελλάδα.

Σύμφωνα με το MEGA, ένας 80χρονος βρέθηκε νεκρός μέσα στο σπίτι του σε απομακρυσμένο χωριό της Εύβοιας.

11:35 Στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός ενημερώνεται διαρκώς για τις εξελίξεις, ενώ αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη ευρεία σύσκεψη στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για τον συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από την κακοκαιρία.

11:15 Νεκρός 56χρονος κτηνοτρόφος στην Κρήτη

Χωρίς τις αισθήσεις τουβρέθηκε έξω από ποιμνιοστάσιο στο Καμινάκι του Οροπεδίου Λασιθίου στην Κρήτη, 56χρονος κτηνοτρόφος.

Ο άτυχος άνδρας φέρεται να είχε εγκλωβιστεί στο ποιμνιοστάσιο μετά την κακοκαιρία «Μήδεια» που χτυπά και την Κρήτη

11:05 Μόνο τα επείγοντα εξυπηρετούνται σήμερα στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ

Με προσωπικό ασφαλείας και μόνο για την εξυπηρέτηση επειγόντων περιστατικών λειτουργούν σήμερα, Τρίτη, τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ στην Αττική, από τις 10:00 π.μ. και έπειτα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού, η τροποποίηση αυτή κρίθηκε αναγκαία λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στο λεκανοπέδιο της Αττικής, και προκειμένου να μην διακυβευτεί η ασφάλεια των ασθενών, αλλά και των εργαζομένων.

10: 40 Αρστοτελία Πελώνη : Πρωτοφανής κακοκαιρία

Η αναβολή των εμβολιασμών στην Αττική έγινε για να μην ταλαιπωρηθεί κανείς, θα υπάρξει ενημέρωση για το επαναπρογραμματισμό των ραντεβού, είπε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, η οποία απήθυνε έκκληση για αποφυγή των μετακινήσεων.

Η κ. Πελώνη, μιλώντας στην ΕΡΤ, αναφέρθηκε και στα προβλήματα με τις διακοπές ρεύματος, λέγοντας πως δεν τίθεται ζήτημα απουσιών για τα παιδιά που δεν θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν λόγω των προβλημάτων στην ηλεκτροδότηση.

10:36 Οχι σε άσκοπες μετακινήσεις

Να αποφεύγουν τις μετακινήσεις πλην των απολύτως απαραίτητων, ειδικά σε περιπτώσεις που κρίνονται ιδιαιτέρως επικίνδυνες εξαιτίας της ολισθηρότητας των δρόμων, συστήνει προς τους πολίτες η Περιφέρεια Αττικής. Την ίδια στιγμή, ο μηχανισμός της Περιφέρειας βρίσκεται σε πλήρη κινητοποίηση, όπως συνέβη και καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και τη διευκόλυνση των πολιτών. «Απόλυτη προτεραιότητα μας η ασφάλεια των πολιτών», δήλωσε ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Πατούλης.

10:30 Να παράσχουν κάθε βοήθεια είναι έτοιμες οι Ένοπλες Δυνάμεις με φόντο την επέλαση της κακοκαιρίας «Μήδεια» που σαρώνει τη χώρα. Στην παρούσα φάση, σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ του MEGA, οι αρμόδιοι από την Πολιτική Προστασία ελέγχουν την κατάσταση.

Προς το παρόν, δεν έχει χρειαστεί να υπάρξει συνδρομή από την πλευρά των Ένοπλων Δυνάμεων, οι οποίες παρακολουθούν την εξέλιξη της κακοκαιρίας.

10:20 Μέχρι πότε θα χιονίζει στην Αττική

«Η Αττική δεν ξεμπέρδεψε ακόμη με το χιονιά», λένε οι μετεωρολόγοι, που από πολυ νωρίς είχαν προβλέψει,  την λευκή εισβολή της Μήδειας στο λεκανοπέδιο.

Οι προβλεψεις αναφέρουν πως και σήμερα θα συνεχιστούν τα φαινόμενα όλη την ημέρα.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν κατά διαστήματα καθ’ όλη τη διάρκεια της Τρίτης 16/02.

Σύμφωνα με τη μετεωρολόγο του MEGA, Χριστίνα Ρήγου, τα φαινόμενα μέχρι και το μεσημέρι θα επηρεάζουν έντονα το κέντρο και τα νότια της Αττικής. Μετά το μεσημέρι τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Ωστόσο, στα βόρεια προάστια, από Μαρούσι και πάνω, και στην ανατολική Αττική, οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν εξασθενημένες μέχρι και αύριο το πρωί.

10:08 Πολικές θερμοκρασίες 

Στη Δυτική Μακεδονία καταγράφηκαν κατά τόπους θερμοκρασίες κάτω από -15 βαθμούς Κελσίου το πρωί.

Η απολύτως ελάχιστη σημειώθηκε στη Φλώρινα και ήταν ίση με -19,4 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με το δίκτυο των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Ακολούθησαν Μεσόβουνο Κοζάνης (-19,1), Νέος Καύκασος (-17,7), Κοιλάδα Κοζάνης (-17,3), Κίτρινη Λίμνη Κοζάνης (-16,7), Βαρικό Φλώρινας (-16,5), Βωβούσα Ιωαννίνων (-16,2) και Γρεβενά (-15,3 βαθμοί).

Συνεχίζεται το δριμύ ψύχος από τη δεύτερη φάση της κακοκαιρίας «Μήδεια», με τη Δυτική Μακεδονία να καταγράφει κατά τόπους θερμοκρασίες κάτω από -15 βαθμούς Κελσίου σήμερα το πρωί.

Η απολύτως ελάχιστη σημειώθηκε στη Φλώρινα και ήταν ίση με -19,4 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με το δίκτυο των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Ακολούθησαν Μεσόβουνο Κοζάνης (-19,1), Νέος Καύκασος (-17,7), Κοιλάδα Κοζάνης (-17,3), Κίτρινη Λίμνη Κοζάνης (-16,7), Βαρικό Φλώρινας (-16,5), Βωβούσα Ιωαννίνων (-16,2) και Γρεβενά (-15,3 βαθμοί).

10:06 Kανονικά οι εμβολιασμοί στην Εύβοια

Λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης σε ολόκληρη την Αττική και τα προβλήματα που υπάρχουν στους δρόμους, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι οι εμβολιασμοί δεν θα πραγματοποιηθούν σήμερα και πως όλοι όσοι είχαν προγραμματισμένα ραντεβού θα ενημερωθούν για τον επαναπρογραμματισμό τους.

Οι εμβολιασμοί στην Εύβοια πραγματοποιούνται κανονικά.

09:59  Οι Εύζωνες φόρεσαν τις κάπες τους λόγω της κακοκαιρίας.

09:57 Με Απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα αναστέλλονται οι εργασίες όλων των δικαστηρίων και εισαγγελιών της Περιφερειακής Ενότητας Αττικής για σήμερα 16.2.2021 λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων.

09:55 Οπως έγινε γνωστό πριν από λίγο στη σύσκεψη θα συμμετάσχει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

09:49  Νέα ευρεία σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 11.00 υπό τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών αρμόδιου για θέματα Αυτοδιοίκησης, Στέλιου Πέτσα και του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ στον Υπουργό Επικρατείας, Θεόδωρου Λιβάνιου, στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας (κτίριο Φάρος). Σκοπός της σύσκεψης είναι η αποτίμηση της έως τώρα κατάστασης, με δεδομένη τη σφοδρότατη χιονόπτωση που πλήττει και την Αττική, καθώς και ο συντονισμός όλων των συναρμόδιων φορέων για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται, κυρίως όσον αφορά τις μετακινήσεις.

Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν, επίσης, από πλευράς Πολιτικής Προστασίας, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο Εθνικός Διοικητής Πολιτικής Προστασίας, Θεοδόσιος Δημακογιάννης και ο Γενικός Διευθυντής Συντονισμού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Φοίβος Θεοδώρου.