Συσκέψεις και κινητοποίηση της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση προβλημάτων σε πολλαπλά μέτωπα φέρνει η κακοκαιρία “Μήδεια” με τον κρατικό μηχανισμό να βρίσκεται σε κατάσταση επιφυλακής όχι μόνον για τα ζητήματα στις μετακινήσεις και τις διακοπές στην ηλεκτροδότηση – που προκαλεί δυσκολίες στην τηλεκπαιδευση των μαθητων- αλλά και για την εξέλιξη της εμβολιαστικής διαδικασίας η οποία διεκόπη στην Αττική λόγω των καιρικών φαινομένων.

Στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός  ενημερώνεται διαρκώς για τις εξελίξεις  ενώ αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη  ευρεία σύσκεψη  στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για τον συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από την κακοκαιρία.

Οι σημερινοί εμβολιασμοί, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, αναβάλλονται σε όλα τα εμβολιαστικά κέντρα της Αττικής με την κυβέρνηση να ενημερώνει πως οι πολίτες που έχουν προγραμματισμένο για σήμερα τον εμβολιασμό τους, θα ειδοποιηθούν για τον επαναπρογραμματισμό του ραντεβού τους.

Από την κυβέρνηση αναφέρουν ότι η αναβολή  έγινε για να μην ταλαιπωρηθεί κανείς και πως θα υπάρξει ενημέρωση για το επαναπρογραμματισμό των ραντεβού. Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη απηύθυνε έκκληση για αποφυγή των μετακινήσεων, η οποία, μιλώντας στην ΕΡΤ, αναφέρθηκε και στα προβλήματα με τις διακοπές ρεύματος, λέγοντας πως δεν τίθεται ζήτημα απουσιών για τα παιδιά που δεν θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν λόγω των προβλημάτων στην ηλεκτροδότηση. Όπως είπε, αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να υπάρχουν άλλες περιοχές στην Ελλάδα που να χρειάζεται αναβολή των εμβολιασμών και πως μετά την ευρεία σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία θα υπάρξουν ειδικές ανακοινώσεις.

Από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας απευθύνεται ισχυρή σύσταση στους κατοίκους  να αποφύγουν τις μη αναγκαίες μετακινήσεις για τις επόμενες ώρες, με την κακοκαιρία «Μήδεια» να προκαλεί πολλά προβλήματα στην Αττική –όπως και σε άλλες περιοχές- με τις αντιολισθητικές αλυσίδες να είναι απαραίτητες κατά τόπους και την αστυνομία να έχει διακόψει την κυκλοφορία σε αρκετά σημεία, όπου το στρωμένο χιόνι έφερε και   εκχιονιστικό στους κεντρικούς δρόμους του Κολωνακίου.   Τις τελευταίες ώρες, η Πυροσβεστική δέχτηκε πολλές κλήσεις για βοήθεια, εξ αυτών για μεταφορά νεφροπαθών kai για μεταφορά σε εμβολιαστικά κέντρα, ενώ κλήσεις αφορούσαν σε απεγκλωβισμό πολιτών από τα αυτοκίνητά τους.

Σκοπός της σημερινής σύσκεψης στην οποία – μεταξύ άλλων – συμμετέχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, είναι η αποτίμηση της έως τώρα κατάστασης, με δεδομένη τη σφοδρότατη χιονόπτωση που πλήττει και την Αττική, καθώς και ο συντονισμός όλων των συναρμόδιων φορέων για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται, κυρίως όσον αφορά τις μετακινήσεις.

Η σύσκεψη υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, πραγματοποιείται παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών αρμόδιου για θέματα Αυτοδιοίκησης, Στέλιου Πέτσα και του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ στον Υπουργό Επικρατείας, Θεόδωρου Λιβάνιου, στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας (κτίριο Φάρος).

Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν, επίσης, από πλευράς Πολιτικής Προστασίας, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο Εθνικός Διοικητής Πολιτικής Προστασίας, Θεοδόσιος Δημακογιάννης και ο Γενικός Διευθυντής Συντονισμού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Φοίβος Θεοδώρου. Επιπλέον, θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι από τις Περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας και Κρήτης, εκπρόσωποι της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, του ΕΚΑΒ, της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), καθώς και των παραχωρησιούχων διαχείρισης Εθνικού Οδικού Δικτύου και του ΔΕΔΔΗΕ.