Πώς μπορεί το ελληνικό πανεπιστήμιονα ανταποκριθεί αποτελεσματικά στην αποστολή του, «όταν φοιτώντες και διδάσκοντες βιώνουν εδώ και χρόνια την υποβάθμιση, την υπόθαλψη της παραβατικότητας και τον εκφυλισμό της ίδιας της έννοιας «ανώτατη» εκπαίδευση».

Τα παραπάνω τόνισε σήμερα από το βήμα της Βουλής ο Υπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, καθηγητής Χρήστος Ταραντίλης, τοποθετούμενος υπέρ του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Στη συνέχεια, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση προχωρά σε μία εμβληματική μεταρρύθμιση αναβάθμισης του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος, για την οποία προεκλογικά είχε δεσμευτεί.

Ο κ. Ταραντίλης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη διασφάλιση της ακαδημαϊκής ελευθερίας, που «γεννιέται μέσα σε κλίμα σεβασμού, παρρησίας και πνευματικής ανεκτικότητας, όχι μέσα στο θράσος, τη βία και το φόβο» και δεν πρέπει να συγχέεται με την ασυδοσία.

Συμπλήρωσε ότι «το πανεπιστήμιο είναι κορυφαίος ανθρωπιστικός θεσμός, πεδίο συνάντησης ιδεών και ρευμάτων σκέψης και θα περιμέναμε μία πιο σώφρονα τοποθέτηση της αντιπολίτευσης για την προστασία και αναβάθμισή του και όχι παιχνίδια κομματικών σκοπιμοτήτων».

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κατέληξε ότι οι αλλαγές πρέπει να προχωρήσουν, γιατί αυτό απαιτεί η μεγάλη πλειονότητα των φοιτητών, των καθηγητών και της κοινωνίας, τονίζοντας ότι «παρά την πανδημία συνεχίζουμε να υλοποιούμε τις κεντρικές προεκλογικές μας δεσμεύσεις».