Πριν από δύο εβδομάδες, το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ διοργάνωσε μια ημερίδα για τις προοπτικές του Πράσινου Υδρογόνου ως εναλλακτικής πηγής ενέργειας στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής. Η πρωτοβουλία αποτέλεσε την πρώτη δημόσια επιστημονική συζήτηση στη Ελλάδα για τον ρόλο του υδρογόνου.

Η συμμετοχή ήταν εντυπωσιακή. Ενα ακροατήριο πλέον των 1.000 ατόμων είχε την ευκαιρία να ακούσει γνωστούς επιστήμονες από κορυφαία ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια, εκπροσώπους ανεξάρτητων αρχών, ενεργειακών εταιρειών, περιβαλλοντικών οργανώσεων, ενεργειακών think tanks, να ανταλλάσσουν ιδέες και να προσεγγίζουν καλές διεθνείς πρακτικές όχι μόνο γιατί είναι τεχνολογικά εφικτό αλλά, όπως τόνισε ο Γιάννης Ευσταθόπουλος, συντονιστής του Παρατηρητηρίου Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΕΝΑ, «για το αν είναι τεχνολογικά εφικτό και κοινωνικά αναγκαίο και με ποιον τρόπο αυτό μπορεί να επιτευχθεί με βιώσιμο, ισορροπημένο και κοινωνικά δίκαιο τρόπο».

«Τα πορίσματα της επιστήμης να μας οδηγήσουν σε συμπεράσματα και δράσεις για τις κοινωνικές ανάγκες, τη βιωσιμότητα και την προστασία του περιβάλλοντος» τόνισε στην ίδια εκδήλωση ο Νικόλαος Φαραντούρης, διδάκτωρ στην Οξφόρδη και καθηγητής της Ευρωπαϊκής Εδρας Jean Monnet στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. «Αυτή η σύνδεση επιστήμης – κοινωνίας – περιβάλλοντος είναι από μόνη της μία εναλλακτική προοδευτική πολιτική θεώρηση των πραγμάτων» υπογράμμισε.

Ο ρόλος Δραγασάκη

Το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ δεν είναι ένα ουδέτερο think tank. Η ίδρυσή του, το 2017, υποστηρίχθηκε θερμά από τον Γιάννη Δραγασάκηπου έβλεπε την ανάγκη να αποκτήσει η κεντροαριστερή σκέψη έναν θεωρητικό-επιστημονικό βραχίονα, μια κοιτίδα παραγωγής πολιτικών θέσεων και προτάσεων που, παράλληλα, θα λειτουργούσε και ως φυτώριο ανάδειξης νέων στελεχών.

Ωστόσο, το ΕΝΑ δεν χρηματοδοτείται από τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε είναι καθοδηγούμενο από αυτόν. Μπορεί, όπως λέγεται, να επιστρατεύεται για να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος στον γενικότερο πολιτικό και ιδεολογικό πόλεμο που έχει ξεσπάσει για την πολιτική και ιδεολογική ηγεμονία στον προοδευτικό χώρο και ειδικά ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στο Κίνημα Αλλαγής, ωστόσο είναι ανοιχτό στην υποδοχή κάθε πρότασης που χαρακτηρίζεται από προοδευτικό πρόσημο. Αποστολή του ΕΝΑ είναι, μεταξύ άλλων, το να συνδράμει στη διαμόρφωση ενός κυβερνητικού-εναλλακτικού αφηγήματος, ρεαλιστικού, ικανού να απαντήσει στη δυσπιστία που υπάρχει στην κοινωνία από τις παλαιότερες, μαξιμαλιστικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν προσεγγιστεί επιστήμονες που κινούνται στον προοδευτικό χώρο αλλά δεν είναι ενταγμένοι στις τάξεις του κόμματος. Στόχος τους είναι να συνδράμουν στη διαμόρφωση «εναλλακτικών προτάσεων εφαρμόσιμης πολιτικής».

Κριτική και προτάσεις

Οπως σημειώνει ο υπεύθυνος Ανάπτυξης του Ινστιτούτου και στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, Παναγιώτης Κορκολής, αναφερόμενος στη φυσιογνωμία και στους στόχους του ΕΝΑ, «επιδιώκουμε την κριτική επανεξέταση των κυρίαρχων θεωρητικών προσεγγίσεων και πολιτικών πρακτικών όσο και την παραγωγή, επεξεργασία και αξιολόγηση προτάσεων πολιτικής για την προώθηση της ισόρροπης, δίκαιης και συμπεριληπτικής ανάπτυξης, την άρση των ανισοτήτων και αποκλεισμών και την ενίσχυση της δημοκρατικής συμμετοχής των πολιτών».
Η ημερίδα για το υδρογόνο εγκαινίασε έναν νέο Κύκλο Εκδηλώσεων του ΕΝΑ με θέμα «Τεχνολογία & Κοινωνικές Ανάγκες σε συνθήκες Κλιματικής και Ψηφιακής Μετάβασης».

Μελέτες και δοκίμια για την υγεία, τη δικαιοσύνη, την οικονομική ανάπτυξη, την αγροτική οικονομία και την εργασία περιλαμβάνονται επίσης στις δράσεις του ΕΝΑ, αναρτημένες στην ιστοσελίδα του, ενώ νέες εκδηλώσεις αναμένονται στη βάση του Ινστιτούτου στην οδό Ζαλοκώστα, τις οποίες καθοδηγεί μια ομάδα στην οποία συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο Παναγιώτης Σκευοφύλαξ, γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου, και ο επιστημονικός του διευθυντής Νίκος Ειρηνάκης.

Το νέο… ΙΣΤΑΜΕ

Σε αυτή τη μάχη των ιδεών και των εφαρμόσιμων σχεδίων που προσδιορίζουν την Αριστερά και τη σοσιαλδημοκρατία του 21ου αιώνα το Κίνημα Αλλαγής, ποντάρει πολλά στο διάδοχο σχήμα του ΙΣΤΑΜΕ, το Ινστιτούτο για τη Σοσιαλδημοκρατία (ΙΝΣΟΣΙΑΛ).
Η πρώτη εκδήλωση του Ινστιτούτου, που «τρέχει» η Εύη Χριστοφιλοπούλου με τη συνδρομή του πολιτικού επιστήμονα, με εμπειρία στη λειτουργία think tank, Γιώργου Παπούλια, αφορούσε τις εργασιακές σχέσεις και τα δικαιώματα στην εποχή της τηλεργασίας και της οικονομίας της πλατφόρμας, και ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Η συζήτηση προσέλκυσε χιλιάδες θεατές ζωντανά και δεκάδες σχόλια. Το βίντεο της εκδήλωσης κατά την οποία εξετάστηκαν τα προβλήματα αλλά και οι ευκαιρίες γύρω από τις νέες μορφές εργασίας, τόσο της τηλεργασίας που γιγαντώθηκε στην πανδημία όσο και της εργασίας σε εταιρείες-πλατφόρμες (όπως ταχυμεταφορές, τουριστικές υπηρεσίες κ.λπ.), έχει ξεπεράσει τις 20.000 προβολές!

Εμφαση στην εργασία

«Οι μορφές εργασίας με εξάρτηση από ψηφιακές εφαρμογές είναι καινοτόμες αλλά και ανατρεπτικές! Το ΙΝΣΟΣΙΑΛ άνοιξε πρώτο τον διάλογο στην Ελλάδα συζητώντας με τους ειδικούς τις διεθνείς τάσεις, τις εγχώριες εξελίξεις και την αναγκαιότητα νέων ρυθμίσεων, με ευθύνη του κράτους και των κοινωνικών εταίρων» επεσήμανε στην εκδήλωση η κυρία Χριστοφιλοπούλου. Το μέλλον της εργασίας είναι ένας τομέας που θα απασχολήσει μεγάλο μέρος των μελλοντικών δράσεων του think tank του Κινήματος Αλλαγής που καλείται να κινηθεί, σε ιδεολογικό και πολιτικό επίπεδο «ένα βήμα πριν από το κόμμα».