Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι διεργασίες με σκοπό τη σύγκληση άτυπης πενταμερούς διάσκεψης (με τη συμμετοχή των τριών εγγυητριών δυνάμεων και των δύο κοινοτήτων του νησιού υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, με την παρουσία της ΕΕ ως παρατηρητή) για το Κυπριακό, πιθανόν στη Νέα Υόρκη, εντός του πρώτου 10ημέρου του Μαρτίου. Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται έντονη παρασκηνιακή κινητικότητα στο τρίγωνο Αθήνα, Λευκωσία, Άγκυρα, ενώ το Λονδίνο ακολουθεί τον παραδοσιακό παρασκηνιακό του ρόλο.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Αθήνα και η Λευκωσία επιδιώκουν να συντονίσουν τον βηματισμό τους. Χθες, Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου, ο έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Οι δύο ηγέτες συνομίλησαν για τις τελευταίες εξελίξεις, ενώ τις επόμενες μέρες ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επισκεφτεί την Μεγαλόνησο.

Στο Λονδίνο ο Νίκος Δένδιας

Παράλληλα, ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας επισκέπτεται σήμερα, Τρίτη 2 Φεβρουαρίου, το Λονδίνο, όπου θα συναντήσει τον βρετανό ομόλογό του, Ντομινίκ Ράαμπ, με την ατζέντα εστιασμένη στο Κυπριακό και στην Ανατολική Μεσόγειο. Την προσεχή Πέμπτη, εξάλλου, ο κ. Ράαμπ, θα επισκεφθεί την Κύπρο, προκειμένου να συναντήσει τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη αλλά και τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, καθώς επίσης και τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ.

Την ίδια στιγμή, διήμερη επίσκεψη στα Κατεχόμενα πραγματοποίησε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Το Κυπριακό βρέθηκε στο επίκεντρο των συναντήσεών του με τον κατοχικό ηγέτη και τις τοπικές «αρχές». «Τώρα όλοι έχουν μάθει πώς να συνεργάζονται με την Τουρκία και είπαμε ότι το τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι ανοιχτό σε όλους, αν έχετε αυτοπεποίθηση» δήλωσε ο κ. Τσαβούσογλου επιστρέφοντας από τα Κατεχόμενα.

«Η Τουρκία είναι ικανή να χρησιμοποιεί πολύ αποτελεσματικά τόσο τη σκληρή όσο και την ήπια ισχύ με έναν έξυπνο τρόπο. Και χρησιμοποιούμε τις δυνάμεις μας με τον πιο έξυπνο τρόπο» πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας ότι κανείς δεν πρέπει να αποκλείει την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους από την Ανατολική Μεσόγειο.

Η ΕΕ πάντως έσπευσε, σε αυτή τη φάση, να ξεκαθαρίσει ότι η λύση δύο κρατών που προωθούν ο Ερσίν Τατάρ και η Άγκυρα, δεν μπορεί να γίνει δεκτή από τις Βρυξέλλες. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ απέστειλε σχετική επιστολή στον κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, ενώ ανάλογη επιστολή είχε στείλει προς τον κ. Χριστοδουλίδη ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ.