Η Λευκωσιάτισσα επίτροπος Υγείας και κλινική ψυχολόγος Στέλλα Κυριακίδου είναι από τις πλέον δημοφιλείς πολιτικούς στην Κύπρο, πρώην βουλευτής του ΔΗΣΥ, προσωπική επιλογή του Προέδρου Αναστασιάδη στην Κομισιόν. Αυτές τις ημέρες η Στέλλα, όπως την αποκαλούν στην Κύπρο, είναι το πρόσωπο της επικαιρότητας στον πόλεμο που διεξάγει με την AstraZeneca. Πρόκειται περί πραγματικής μάχης, με πόλεμο ανακοινώσεων, με κινήσεις τακτικής, που διεξάγονται από τη μια μεριά με την Κομισιόν και με την κυρία Κυριακίδου και από την άλλη με τη συγκεκριμένη φαρμακευτική εταιρία.

***

Το αλαλούμ ωστόσο με τις ελλείψεις στην προμήθεια εμβολίων, έβαλε στο στόχαστρο της κριτικής την Κύπρια Επίτροπο η οποία ήταν το πρόσωπο που διαπραγματεύθηκε και υπέγραψε τα συμβόλαια με την AstraZeneca. H βρετανο-σουηδική εταιρεία που διαχειρίζεται το εμβόλιο των επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ, την ίδια ώρα που βρίσκει και παραδίδει εμβόλια στη Βρετανία, προκαλώντας δικαιολογημένα τις υποψίες των Ευρωπαίων.

Θρίλερ για γερά νεύρα

Η όλη υπόθεση φαίνεται πως εξελίσσεται σε ένα θρίλερ για γερά νεύρα, με τα κρούσματα των μεταλλάξεων του φονικού ιού να αυξάνονται συνεχώς στην Ευρώπη και τις εισαγωγές στα νοσοκομεία (το τελευταίο διάστημα) να παρουσιάζουν αύξηση. Τα lockdowns διαδέχονται το ένα μετά το άλλο, ολόκληρες οικονομίες κλείνουν και υπάρχουν σκέψεις να αναβληθεί ακόμα και το άνοιγμα των σχολείων.

Την ίδια ώρα η Επίτροπος Υγείας αποστέλλει σαφές και αυστηρό μήνυμα στις φαρμακευτικές εταιρείες στη σκιά του ζητήματος το οποίο προέκυψε με την AstraZeneca για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

***

Η κυρία Κυριακίδου χαρακτήρισε «ανεπαρκείς» τις εξηγήσεις από την εταιρεία, οι οποίες προκάλεσαν «βαθιά δυσαρέσκεια στα κράτη-μέλη». «Τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ενωμένα στο ότι η AstraZeneca πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της στη συμφωνία μας» υπογράμμισε η Ευρωπαία Επίτροπος και πρόσθεσε ότι «οι φαρμακευτικές εταιρείες, όσοι παράγουν εμβόλια, έχουν ηθικές, κοινωνικές ευθύνες και ευθύνες συμβολαίων, τις οποίες πρέπει να τηρήσουν».

***

Καμία προνοητικότητα

Να σημειώσω όμως και τούτα: Όπως μου λένε οι ειδικοί, αποτελεί απορίας άξιο το γεγονός ότι δεν υπήρξε η στοιχειώδης προνοητικότητα παραγωγής του εμβολίου και από άλλες εταιρίες, πέραν εκείνων που το παρασκεύασαν. Οι παρασκευάστριες εταιρίες δημιούργησαν το εμβόλιο, χωρίς όμως μαζική κάλυψη. Είναι, μου λένε, σαν να κατασκευάζει μια εταιρία οπλισμό για ένα ολόκληρο τάγμα και παραδίδει τελικά μόνον ένα τυφέκιο. Δεν ήταν ανάγκη οι φαρμακευτικές εταιρίες να δώσουν την πατέντα παρασκευής εμβολίου, αλλά θα μπορούσαν να συνεργασθούν στην παραγωγή του εμβολίου με άλλες εταιρίες, όπως κάνει τώρα η Pfizer με μια γαλλική, η οποία όμως θα αρχίσει την παραγωγή μετά το καλοκαίρι.

***

Με το βλέμμα στην πανδημία, στα εμβόλια και στην οικονομία

Στη σκιά της αβεβαιότητας που υπάρχει με την ευρωπαϊκή πορεία και την εξέλιξη της πανδημίας θα συνεδριάζει σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο. Αν και η ατζέντα αφορά το νομοθετικό έργο στο πλαίσιο της καθιερωμένης ανά μήνα συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, με αιχμή τις μεταρρυθμίσεις, το Ταμείο Ανάκαμψης και τη στήριξη των κλάδων και εργαζομένων που έχουν πληγεί από την κρίση, εντούτοις, όπως μαθαίνω, το βλέμμα των κυβερνητικών στελεχών στρέφεται στην μεταλλάξεις του ιού, το τρίτο κύμα της πανδημίας και φυσικά στο θρίλερ με τα εμβόλια στην Ευρώπη.

Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε, όπως μου έλεγε κυβερνητικός παράγοντας, αυτές οι παράμετροι είναι καθοριστικής σημασίας. Ουσιαστικά αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο όλου του οικονομικού προγραμματισμού και του γενικότερου σχεδιασμού του κυβερνητικού έργου για την οικονομία και την κοινωνία. Είναι δε χαρακτηριστικό του όλου κλίματος ανησυχίας, η ρευστότητα που υπάρχει για την άρση ή τη λήψη μέτρων, την ανατροπή αποφάσεων που έχουν ληφθεί μόλις ημέρες πριν.

***

Ισαάκ Μιζάν, αριθμός βραχίονα 182641, Άουσβιτς

Ο Ισαάκ Μιζάν, 93 ετών, είναι ένας από τους τελευταίους επιζώντες του Ολοκαυτώματος που συγκίνησε με την παρουσία του στο μνημείο θυμάτων Ολοκαυτώματος στον Κεραμικό. Ήρθε στον Κεραμικό με το καροτσάκι. Και εκεί που οι πάντες συγκινήθηκαν ήταν με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Ο Ισαάκ Μιζάν με μεγάλο κόπο, βάζοντας όση δύναμη είχε σηκώθηκε όρθιος, στάθηκε στα πόδια του για να ακούσει (ναι σε στάση προσοχής) τον εθνικό ύμνο. Μας θύμισε ότι η ναζιστική θηριωδία δεν είναι μία απλή ιστορία αλλά μια ζωντανή μνήμη.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, συνοδευόμενη από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη (ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού) κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο τιμώντας έτσι τη μνήμη των εκατομμυρίων Εβραίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος και των περίπου 60.000 Ελλήνων: «Οφείλουμε», είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης, «να διατηρούμε ζωντανή τη μνήμη τους και να υπηρετούμε πιστά την προσταγή Ποτέ Ξανά. Η Ελλάδα φέτος αναλαμβάνει την προεδρία της Διεθνούς Συμμαχίας για την Μνήμη του Ολοκαυτώματος IHRA International Holocaust Remembrance Alliance – IHRA και οφείλει να συνεχίσει έμπρακτα να καταπολεμά τον αντισημιτισμό.

***

Η Σκύρος, τα Rafale και οι αναχαιτίσεις

Οι Γάλλοι έχουν αρχίσει εδώ και μερικές ημέρες διεθνείς ασκήσεις με στόχο την επίδειξη αεροπορικής ισχύος σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Έτσι έχουν προγραμματίσει ή ήδη έχουν διεξάγει ασκήσεις στην Ινδία, στην Αίγυπτο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και συνεχίζουν. Τώρα θα πείτε τι μας ενδιαφέρει εάν οι Γάλλοι κάνουν ασκήσεις στην Ινδία. Μας ενδιαφέρει για δύο λόγους. Πρώτον επειδή τις ασκήσεις τους (σε κάθε χώρα που κάνουν) τις ονομάζουν «Σκύρος». Δηλαδή τις λένε «Ινδία- Σκύρος», Αίγυπτος- Σκύρος» κλπ. Και δεύτερον η άσκηση «Σκύρος» έρχεται την προσεχή εβδομάδα στην Ελλάδα. Τι θα γίνει; Τέσσερα γαλλικά Rafale (F-3) θα προσγειωθούν όχι στη Σκύρο- όπως θα περίμενε κανείς, αλλά στην Τανάγρα. Μαζί τους ένα μεταγωγικό αεροσκάφος και ένα αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού, συνολικά 72 άτομα. Η είδηση όμως είναι αλλού: Στο διάστημα που θα μείνουν στην Ελλάδα, τα γαλλικά Rafale μαζί με τα Mirage 20005 και τα F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας θα πραγματοποιήσουν ασκήσεις αναχαίτισης αεροσκαφών στο Αιγαίο. Θα είναι η πρώτη φορά που τα Rafale θα βρεθούν στο Αιγαίο.

***

Νέος αυστηρότερος νόμος για τον βιασμό

Μαθαίνω λοιπόν από πηγές στο Μαξίμου ότι η κυβέρνηση προτίθεται να τροποποιήσει προς το αυστηρότερο τον νόμο περί σεξουαλικής κακοποίησης και βιασμού. Ήδη οι σχετικές οδηγίες δόθηκαν στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή του υπουργείου Δικαιοσύνης. Στην τροποποίηση του νόμου θα υπάρξουν αυστηρότερες ποινές για βιασμό και πολύ αυστηρότερες όταν αφορά αποπλάνηση ανηλίκων, ποινές που μπορεί να φθάσουν και τα ισόβια. Ήδη μελετώνται τρόποι ώστε να μην παραγράφονται τα αδικήματα του βιασμού, της σεξουαλικής κακοποίησης ακόμα και της σεξουαλικής παρενόχλησης.

***

Οι πρωθυπουργοί και οι μηνύσεις

Οι περισσότεροι πρωθυπουργοί (καθώς και πρώην πρωθυπουργοί) από τη μεταπολίτευση και μετά απέφευγαν να επιτεθούν δικαστικά σε δημοσιογράφους. Ούτε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ούτε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ούτε βεβαίως ο Ανδρέας Παπανδρέου, δεν προχωρούσαν σε μηνύσεις, εναντίον του Τύπου. Ειδικά ο Ανδρέας Παπανδρέου ο οποίος και τι δεν άκουσε από διάφορα ΜΜΕ, τότε με τη Δήμητρα Λιάνη, με το σκάνδαλο Κοσκωτά, με την επίσκεψή του στο Μεξικό και με τη συνάντησή του με τον Μιγκέλ ντ Λα Μαντρίντ, με την παραμονή του στο Χέρφιλντ, με την πρωτοβουλία των έξι ηγετών για τη μη εγκατάσταση πυραύλων Πέρσινγκ και Κρουζ.

Η πλειοψηφία των Πρωθυπουργών της μεταπολίτευσης όταν θεωρούσαν ότι κάτι τους έθιγε έβαζαν τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ή τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος να το διαψεύσει. Καμιά φορά με υπερβολικό τρόπο, όπως ο αείμνηστος Δημήτρης Μαρούδας που απείλησε να καταρρίψει τους… δορυφόρους στην έναρξη της ιδιωτικής τηλεόρασης. Ή όπως ο Αθανάσιος Τσαλδάρης που όταν πιεζόταν από ερωτήσεις έλεγε το αμίμητο: «Κάντε όσες ερωτήσεις θέλετε. Απαντήσεις δεν πρόκειται να λάβετε». Ο Αλέξης Τσίπρας ωστόσο κατέθεσε αγωγές εναντίον δύο συναδέλφων ζητώντας τους εξοντωτικές αποζημιώσεις και για τους ίδιους και για τα μέσα που εργάζονται για το ρεπορτάζ που έγραψαν.