Έκτακτη σύσκεψη των λοιμωξιολόγων προγραμματίστηκε για αύριο, Πέμπτη, με αντικείμενο το άνοιγμα των σχολείων, όπως μετέδωσε το MEGA.

Η αύξηση των κρουσμάτων, το μεταλλαγμένο πιο μεταδοτικό στελέχος του κορωνοϊού και η μεγάλη συγκέντρωση κρουσμάτων στην Αττική δημιουργούν στους ειδικούς δεύτερες σκέψεις για άνοιγμα των σχολείων την 1η Φεβρουαρίου, όπως έχει ανακοινωθεί.

Ο λόγος είναι ότι η Αττική ανησυχεί τους επιστήμονες και αν το Λεκανοπέδιο «κοκκινίσει» τότε όλα πάνε πιο πίσω και τότε ίσως δούμε και άλλα πράγματα να αναιρούνται.

Ακόμα τους ανησυχεί ότι στην Αττική έχουν εντοπιστεί πολλά κρούσματα του μεταλλαγμένου ιού.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του MEGA, εφόσον οι επιστήμονες πάρουν στα χέρια τους νούμερα που δεν τους ικανοποιήσουν, τότε δεν αποκλείεται να εισηγηθούν ακύρωση της απόφασης για επιστροφή των μαθητών των γυμνασίων και των λυκείων στα θρανία.

Σε κάθε περίπτωση η απόφαση θα ληφθεί την Παρασκευή και θα ανακοινωθεί κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης στις 18:00.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί ο Κεντρικός Τομέας Αθηνών, ωστόσο τα κρούσματα έχουν αρχίσει να εξαπλώνονται και σε άλλες περιοχές της Αττικής.

Τέλος, δεν αποκλείεται όχι απλά να αναιρεθεί το άνοιγμα των σχολείων, αλλά να αναγκαστεί η κυβέρνηση να πάρει πίσω και άλλα μέτρα.

Σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις θα ληφθούν την Παρασκευή και θα ανακοινωθούν κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης στις 18:00.

Προβληματισμός στους ειδικούς

Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε και ο Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος, άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να αλλάξει η απόφαση για τα σχολεία.

«Θα δούμε τα δεδομένα την Παρασκευή τα δεδομένα και το ποσοστό της θετικότητας. Αν σε μία περιοχή υπάρχει μία τάση ανόδου των κρουσμάτων θα αντιμετωπίζεται διαφορετικά» είπε για να προσθέσει.

«Για τα γυμνάσια και τα λύκεια υπάρχει μία ειλημμένη απόφαση για το άνοιγμά τους τη Δευτέρα αλλά  δεν αποκλείεται να αλλάξει» τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στον Ant1.

Προβληματισμένη  για τα χτεσινά κρούσματα εμφανίστηκε και η καθηγήτρια Παθολογίας Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ, Ελένη Γιαμαρέλλου, η οποία μάλιστα τόνισε πως δεν αποκλείεται ο σχεδιασμός για Λύκεια και Γυμνάσια να αλλάξει.

«Ο σχεδιασμός για τα δημοτικά δεν θα αλλάξει. Τα γυμνάσια και τα λύκεια θα εξαρτηθούν από τα κρούσματα» σημείωσε η κυρία Γιαμαρέλλου, προσθέτοντας πως το ερώτημα παραμένει τι θα γίνει με το λιανεμπόριο και τους πολίτες που μετακινούνται στους δρόμους.

Το μεταλλαγμένα στελέχη θα κρίνουν το άνοιγμα των σχολείων

Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας. Σύμφωνα με τον κ. Αρκουμανέα, τα δεδομένα, σχετικά με την πανδημία, που θα μελετηθούν την Πέμπτη θα κρίνουν τα επόμενα βήματα της στρατηγικής.

Αναφερόμενος στα σχολεία, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ ανέφερε στην ΕΡΤ ότι «θα δούμε τα δεδομένα την Πέμπτη ώστε να δούμε και τα στοιχεία για τα μεταλλαγμένα στελέχη. Θα τα αξιολογήσουμε και δούμε τα επόμενα βήματα».

Σε ότι αφορά τη λειτουργία της αγοράς  εξήγησε ότι  «περιμένουμε μια αύξηση στη μεταδοτικότητα καθώς ανοίξαμε και τα καταστήματα. Εμείς καθημερινά βλέπουμε τα δεδομένα και εξετάζουμε πως μπορούμε να επέμβουμε άμεσα».