Στις 24 Ιανουαρίου, μία σπουδαία μορφή της υποκριτικής, η Αμερικανίδα ηθοποιός Κλόρις Λίτσμαν, άφησε την τελευταία πνοή της, στην Ενσινίτας της Καλιφόρνια. Ηταν 94 ετών.

Ανθρωπος με τρομερή ενέργεια και υποδειγματική επαγγελματίας, η Λίτσμαν είχε περισσότερους από 280 (!) τίτλους στην φιλμογραφία της και παρά το προχωρημένο της ηλικίας της, εξακολουθούσε να εργάζεται. Οι τελευταίες ταινίες της ,«High holiday» και «Not to forget» είναι εφετινές παραγωγές, ενώ πέρυσι είχε τρεις συμμετοχές: στην ταινία «Jump darling», και την τηλεοπτική σειρά «H Eλενα του Αβαλορ» και στο κινούμενο σχέδιο «Οι Κρουντς 2: Νέα εποχή» (στα δύο τελευταία έδωσε τη φωνή της).

Η Λίτσμαν έγινε γνωστή στη δεκαετία του 1970 παίζοντας θαυμάσιους δευτεραγωνιστικούς ρόλους σε διάσημες ταινίες. Για μια από αυτές, την «Τελευταία παράσταση» (1971) του Πίτερ Μπογκντάνοβιτς κέρδισε το Οσκαρ Β’ ρόλου. Αυτή ήταν και η μοναδική παρουσία της στα βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Ενας από τους πιο γνωστούς ρόλους της Λίτσμαν, ήταν εκείνος της Φράου Μπλούχερ στην σατιρική ταινία «Φρανκενστάιν Τζούνιορ» (1974) του Μελ Μπρουκς. Με το αυστηρό, απειλητικό ύφος της και το γεγονός ότι στο άκουσμα και μόνο του ονόματός της, Φράου Μπλούχερ, τα άλογα χλιμίντριζαν από τον τρόμο τους, η Λίτσμαν, αναμφισβήτητα έκλεψε την παράσταση εκείνης της ταινίας, για την οποία υπήρξε υποψήφια για την Χρυσή Σφαίρα στην κατηγορία καλύτερου Β’ γυναικείου ρόλου.

Η Κλόρις Λίτσμαν γεννήθηκε στο Ντε Μόιν της Αϊοβα στις 30 Απριλίου του 1926 και σπούδασε δραματικές Τέχνες παίζοντας στο θέατρο της πόλης της προτού μετακομίσει στη Νέα Υόρκη όπου το 1948 έκανε το ντεμπούτο της στην τηλεοπτική σειρά «The Ford Theatre Hour». Η τηλεόραση θα την κρατούσε για πολλά χρόνια ενεργή και κάποια στιγμή, το 1955, ο Ρόμπερτ Ολντριτς της έδωσε τον επίσης αξιομνημόνευτο ρόλο της ξανθιάς femme fatale στο κλασικό φιλμ νουάρ του «Φίλησέ με, μέχρι θανάτου» που σηματοδοτεί την είσοδο της Λίτσμαν στο σινεμά αλλά και την μετέπειτα, λαμπρή πορεία της.