Υπερψηφίστηκε η πρόταση των Ολλανδών της Reggeborgh Invest για την ανάκληση του συνόλου των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Με τη θετική ψήφο ποσοστού 61,14% των μετόχων που συμμετέχουν στην εν εξελίξει έκτακτη Γενική Συνέλευση, κλείνει η πορεία της μέχρι σήμερα διοίκησης του κατασκευαστικού Ομίλου, που αναδείχθηκε πριν 2,5 χρόνια νικήτρια μέσω του πρώτου ProxyFightστην ιστορία του ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Η απόρριψη νωρίτερα των δύο πρώτων θεμάτων της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης με συντριπτικά ποσοστά, τα οποία μετά τη διόρθωση υπερβαίνουν το 89%, έδειξε ότι ο Όμιλος γυρίζει για ακόμη μια φορά σελίδα. Νωρίτερα είχε απορριφθεί η βασική πρότασης της διοίκησης Αναστάσιου Καλλιτσάντση, για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του Ομίλου κατά 50,4 εκατ. ευρώ, με ποσοστό 89,6%.

Σημειώνεται ότι η συμμετοχή στη σημερινή έκτακτη Γενική Συνέλευση ανήλθε στο 76,879% του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου.

Αν και οι χθεσινές εξελίξεις έδειχναν ότι η «πρώτη πράξη» της σημερινής μάχης θα «παιζόταν» στο Πρωτοδικείο Αθηνών, στο οποίο η Invescoτων εφοπλιστών Δημήτρη Μπάκου και Γιάννη Καϋμενάκη κατέθεσε εχθές αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, ζητώντας αναβολή, τελικά σήμερα στις 9 το πρωί -δύο ώρες πριν την έναρξη της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης- παραιτήθηκαν από το αίτημα.

Αυτό αφορούσε την αναβολή της έκτακτης ΓΣ μέχρι την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού σχετικά με τη συγκέντρωση ή μη στην περίπτωση που αναλάβει τη διοίκηση της εταιρείας το προτεινόμενο από την Reggeborgh Διοικητικό Συμβούλιο. Κι αυτό γιατί το ολλανδικό fundελέγχει και το 30% του μετοχικού κεφαλαίου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Θέμα πάντως επί του οποίοι οι δύο βασικοί σημερινοί μαχητές κονταροχτυπήθηκαν έντονα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Reggeborgh Invest B.V., δικηγόρος και καθηγητής, κ. Γεώργιος Σωτηρόπουλος, σε τηλεφωνική τοποθέτησή του (καθώς αυτό το ProxyFightγίνεται από απόσταση), κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, αναφέρθηκε στα ζητήματα ανταγωνισμού που εγείρουν η σημερινή Διοίκηση και η πλευρά των εφοπλιστών της Invesco, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για «αβάσιμες αιτιάσεις». Σχολίασε επίσης ότι η σημερινή απόσυρση του αιτήματος ασφαλιστικών μέτρων από την «σύμμαχο» της μέχρι πρότινος διοίκησης Invesco, ουσιαστικά αποτελεί παραδοχή του παραπάνω.

Στην δική του τοποθέτηση, ο κ. Καλλιτσάντσης προειδοποίησε ότι «εάν υφίστανται ζητήματα ανταγωνισμού, τότε η πολιτική διοίκηση της χώρας θα έχει να αντιμετωπίσει μεγάλα προβλήματα, δεδομένου ότι είναι άμεση η ανάγκη αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης». Και διερωτήθηκε, στην περίπτωση για παράδειγμα του διαγωνισμού για την παραχώρηση της Εγνατίας, «ποιος θα διασφαλίσει τα Chinesewallsμεταξύ ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΕΛΛΑΚΤΩΡ και πώς θα αντιμετωπισθεί πιθανή προσφυγή άλλου συμμετέχοντος στην Επιτροπή Ανταγωνισμού;».