Στις ημέρες που χρειάζονται από την ώρα της λήψης της πρώτης δόσης του εμβολίου μέχρι την ανάπτυξη ανοσίας αναφέρθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Με αφορμή τη θετική διάγνωση για προσβολή στον ιό 37 ηλικιωμένων και 10 εργαζομένων σε οίκο ευγηρίας στο Μαρούσι, η κ. Θεοδωρίδου χαρακτήρισε τις προαναφερθείσες ημέρες ως «παράθυρο» που μεσολαβεί προκειμένου να μολυνθεί κάποιος και αναφέρθηκε εκτενώς στο ποσοστό ανοσίας που δημιουργείται μετά την κάθε δόση εμβολίου.

Στο 52% τα αντισώματα από την 1η έως τη 15η ημέρα

Όπως εξήγησε, κατά την τακτική ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας,  τα αντισώματα που αναπτύσσονται από την 1η έως τη 15η ημέρα αγγίζουν το 52% ως προς την κάλυψη των εμβολιασθέντων και τα αντισώματα δημιουργούνται σιγά σιγά από την ημέρα του εμβολιασμού, ενώ ο κίνδυνος για μόλυνση μειώνεται σταθερά από τη 12η ημέρα και μετά.

«Αυτό δικαιολογεί γιατί άτομα νόσησαν μετά τον εμβολιασμό τους» υποστήριξε.

Προειδοποίησε μάλιστα όσους θεωρήσουν ότι τελείωσαν με την πρώτη δόση πως «είναι πέρα για πέρα λάθος».

Χωρίς καθυστέρηση η δεύτερη δόση

Στο σημείο αυτό, έσπευσε να επισημάνει πως είναι αυστηρό να γίνει η δεύτερη δόση μετά από 21 ημέρες χωρίς καθυστερήσεις και προκειμένου να πάρει κάθε εμβολιαζόμενος το «διαβατήριο ανοσίας». Με τη δεύτερη δόση η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ανέρχεται στο 95%.

Σύμφωνα με την ίδια, κατά τη διάρκεια από τη λήψη της πρώτης δόσης και των ημερών που μεσολαβούν για την ανάπτυξη αντισωμάτων υπάρχει ένα «παράθυρο» για λοίμωξη του ατόμου που έχει εμβολιαστεί. Γι’ αυτό οι περισσότερες «αστοχίες» είναι τις πρώτες ημέρες μετά τον εμβολιασμό.

Πάντως, υποστήριξε ότι η πρώτη δόση βοηθά αυτούς που τελικά μολύνονται να μην νοσήσουν σοβαρά και ο εμβολιασμός θα ολοκληρωθεί «μετά την οξεία φάση και την ανάρρωσή τους».

Δεν αλλάζει το χρονοδιάγραμμα

Σε ό,τι αφορά στο χρονοδιάγραμμα για τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου, την ώρα που αρκετές χώρες το αλλάζουν αυξάνοντας το χρόνο λήψης προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των ανθρώπων που εμβολιάζονται, η Ελλάδα μένει πιστή στο αρχικό πλάνο.

Η Μαρία Θεοδωρίδου διαμήνυσε πως μια τέτοια τακτική δεν αντιπροσωπεύει την πολιτική του δικού μας σχεδιασμού που είναι σύμφωνος με τις προδιαγραφές των κλινικών μελετών που έχουν αποδώσει τη μέγιστη αποτελεσματικότητα με αυτό το σχήμα.

Οι διαβεβαιώσεις Γώγου

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο καθηγητής Παθολογογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, ανέφερε ότι η πρώτη δόση αφήνει ανοσία της τάξεως του 50% αφού περάσουν 15 μέρες και πρόσθεσε ότι «για να είμαστε σίγουροι για την ανοσία θα πρέπει να έχει γίνει και η δεύτερη δόση και να έχουν περάσει 7 μέρες για το εμβόλιο της Pfizer και 14 για της Moderna.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Γώγος σημείωσε ότι τα μέτρα ατομική προστασίας θα τα έχουμε για μεγάλο διάστημα ακόμα, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «θα περάσουμε και το καλοκαίρι με τέτοια μέτρα. Όμως δεν θα έχουμε lockdown και περιοριστικά μέτρα που θα επηρεάζουν την καθημερινότητά μας.