Το πρώτο βήμα το έκανε ο Καναδάς, ο οποίος επέβαλε εμπάργκο στη εξαγωγή τεχνολογίας για την κατασκευή drones από την τουρκική αμυντική βιομηχανία προκαλώντας την οργή του Ερντογάν. Εν συνεχεία, μόλις προχθές μια βρετανική εταιρεία που προμηθεύει με ανταλλακτικά την τουρκική εταιρεία παραγωγής μη επανδρωμένων αεροσκαφών Baykar Makina σταμάτησε και αυτή τις εξαγωγές προς την Τουρκία, όταν διαπίστωσε ότι τα εξαρτήματά τους χρησιμοποιήθηκαν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Σίγμα, Μαρία Ζαχαράκη.

Η πρεσβεία της Αρμενίας στην Αγγλία ενημέρωσε την Andair Ltd. σχετικά με τη χρήση των ανταλλακτικών της στην πρόσφατη σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, και στις 11 Ιανουαρίου η εταιρεία εξέδωσε μία ανακοίνωση που δήλωνε ότι είχε λάβει αίτημα από την πρεσβεία της Αρμενίας στο Ηνωμένο Βασίλειο να σταματήσει να προμηθεύει ανταλλακτικά στην BAYKAR, καθώς η τουρκική εταιρεία τα χρησιμοποιούσε για να εξοπλίσει στρατιωτικά αεροσκάφη. Στη συνέχεια, η Andair διενήργησε τη δική της έρευνα και διαπίστωσε ότι οι ισχυρισμοί είναι ακριβείς.
Αλλη μια βρετανική εταιρία, σύμφωνα με τον Guardian εμπλέκεται στην κατασκευή των τουρκικών drones. Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, παρόλο που  τα τουρκικά Bayraktar TB2 κατασκευάζονται από μια τουρκική εταιρεία, δεν θα μπορούσαν να αναπτυχθούν ποτέ, χωρίς το σύστημα πυραύλων Hornet, το οποίο σχεδιάστηκε και διατέθηκε  σε τουρκικά χέρια από την EDO MBM Technology, η οποία βρίσκεται στα περίχωρα του Μπράιτον, κάπου γύρω στο 2015 αναφέρει το δημοσίευμα. Η EDO πατεντάρισε την τεχνολογία της στη Βρετανία το 2014 και στην ΕΕ και την Τουρκία το επόμενο έτος. Το ότι εδρεύει στη Βρετανία και όχι στις ΗΠΑ της δίνει βέβαια τη δυνατότητα για εξαγωγή του υποσυστήματος χωρίς τους αμερικανικούς περιορισμούς.
Ωστόσο τα drones πέρασαν και στα Κατεχόμενα. Δημιουργήθηκε μια βάση στο κατεχόμενο αεροδρόμιο της Τύμπου για επιτήρηση της Ανατολικής Μεσογείου. Αυτό όμως που συνέβη προχθές στη Λευκωσία αιφνιδίασε τους πάντες. Γιατί, όπως αποδείχθηκε ορισμένοι στα κατεχόμενα χρησιμοποιούν drones (από αυτά που βρίσκει κανείς ελεύθερα στο εμπόριο) για να μεταφέρουν ναρκωτικά από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές.