Οι Βρετανοί φαίνεται πως τελευταίως πραγματοποιούν στην Κύπρο στρατιωτικές ασκήσεις για να δοκιμάσουν νέα εξελιγμένα οπλικά συστήματα, σύμφωνα με δημοσιεύματα κυπριακών ΜΜΕ.
Τις ασκήσεις αυτές τις πραγματοποιούν στις βρετανικές βάσεις της Κύπρου, οι οποίες θεωρούνται βρετανικό κυρίαρχο έδαφος, σύμφωνα με τις συμφωνίες της Ζυρίχης περί εγκαθιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας. Έτσι δεν ήταν υποχρεωμένοι και δεν είχαν σκοπό να ενημερώσουν τις κυπριακές αρχές για τις ασκήσεις αυτές, τις οποίες θα τις χαρακτήριζαν «απόρρητες» εάν δεν γινόταν ένα περιστατικό που τις αποκάλυψε.
Ενα μη επανδρωμένο αεροσκάφος, από τα πλέον εξελιγμένα που διαθέτει η RAF, τύπου Watchkeeper, βάρους 500 κιλών και μήκους 6,5 μέτρων που συμμετείχε στις ασκήσεις αυτές κατέπεσε και συνετρίβη.
Τη συντριβή του οι στρατιωτικές αρχές της βρετανικής βάσης την κράτησαν και αυτή μυστική (όπως και τις ασκήσεις που πραγματοποιούν), πλην όμως «προδόθηκαν» από δημοσιογράφους στη Βρετανία.
Όταν ρωτήθηκαν σχετικά  οι στρατιωτικές αρχές στο Λονδίνο, απάντησαν λακωνικά ότι στις 14 Οκτωβρίου (εν μέσω δεύτερου κύματος της πανδημίας) «κατά τη διάρκεια συνήθους πτήσης, υπήρξε ένα περιστατικό που αφορούσε μη επανδρωμένο αεροσκάφος, τύπου Watchkeeper στο Ακρωτήρι της Κύπρου, λόγω του οποίου προκλήθηκαν ζημιές στο αεροπλάνο».
Πέραν τούτου ουδέν, εκτός, όπως δήλωσαν, ότι διεξάγεται έρευνα και όταν διεξάγεται έρευνα οι βρετανικές στρατιωτικές αρχές θεωρούν «ακατάλληλο» να σχολιάσουν περαιτέρω.

Αυτά τα βρετανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη δεν είναι συνηθισμένα drones. Είναι εξοπλισμένα με «έξυπνες» κάμερες αυξημένης τεχνολογίας και με εκπληκτική ευκρίνεια, διαθέτουν  αισθητήρες αναγνώρισης και ραντάρ το οποίο μπορεί να δώσει εικόνα (για αναγνώριση προσωπικού και οπλικών συστημάτων) από απόσταση 200 χιλιομέτρων. Θεωρούνται από τα πιο σύγχρονα πολεμικά όπλα που έχει στο οπλοστάσιό της η Βρετανία..